ÇEVRE - 13 Ağustos 2025 Çarşamba 12:36

Doğu Karadeniz’in korkulu rüyası ’Vampir kelebekler’ yeniden ortaya çıktı

A
A
A
Doğu Karadeniz’in korkulu rüyası ’Vampir kelebekler’ yeniden ortaya çıktı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde tarım arazilerinde ilk kez 2008 yılında görülen bitkilerin özsuyunu emdiği için ’Vampir Kelebek’ olarak adlandırılan Ricania Simulans, son gnülerde sıcaklıkların artması ile yeniden kendini göstermeye başladı.


Rize’de yeşil bitkilerin özünü emdiği için ’vampir kelebek’ olarak adlandırılan ve çiftçilerin kabusu haline gelen Ricania Simulans’ın yumurtlama dönemi olan Temmuz ayında, bıraktığı yumurtalar Ağustos ayında kelebeğe dönüşünce bitkilere ciddi anlamda zarar veriyor.


Rize’nin Çayeli ilçesinde yaşayan Adnan Cengiz isimli vatandaş vampir kelebeklerin çay başta olmak üzere tüm bitkilere zarar verdiğini söyledi. Cengiz "Karadeniz bölgesinde Rize Çayeli’nde bu kelebek haddinden fazla türedi. Sizin de gördüğünüz gibi salatalıkları, fasulyeleri ve meyveleri tamamen kuruttu. Tarım Bakanımız bunun için bilhassa bu kelebekler için şikâyetçiyiz. Gece evde oturamıyoruz, gece kapılara ve pençelere çıkamıyoruz. Her taraf kelebek dolu bundan biz rahatsızız ne olacak bilmiyoruz. Karadeniz bölgesini bu kelebekler tamamen sardı. Rahatsız oluyoruz hiç meyve ve çay kalmadı. Bas baya bizi rahatsız ediyor. Buna büyüklerimiz bir el atsa da bunlardan bizi kurtarsınlar" dedi.



Doğu Karadeniz’in korkulu rüyası ’Vampir kelebekler’ yeniden ortaya çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu’da otomobil 150 metre yüksekten uçuruma yuvarlandı: 1 ölü, 3 yaralı Kastamonu’da bir otomobilin yaklaşık 150 metre yükseklikten uçuruma yuvarlanması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı. Kazada yaşamını yitiren gencin, nişan hazırlıkları yapmak için ilçeye geldiği öğrenildi. Kaza, Kastamonu-İnebolu kara yolu Soluğan köyü mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, İnebolu istikametine seyir halinde olan Emirhan Şahin (25) idaresindeki 37 ND 152 plakalı otomobil, yoğun sis sebebiyle sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde uçuruma yuvarlandı. Yaklaşık 150 metre sürüklenen otomobilin sürücüsü ile araçta bulunan Medine D. (21), ablası Mukadder Beyza D. (20) ve kardeşi Berat D. (14) yaralandı. Ekipler yaralıları kurtarmak için zamanla yarıştı Kazayı gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sağlık, jandarma, AFAD, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler, araçta bulunan yaralıları kurtarmak için çalışma başlattı. Zorlukla aracın bulunduğu alana inen ekipler, yaralıları otomobilden çıkardı. Daha sonra olay yerine çağrılan çekicinin vinç halatı kullanılarak yaralıların bulunduğu sedyeler yola çekildi. Sürücü hayatını kaybetti Ekiplerin yoğun çabaları neticesinde yamaçtan çıkarılan Medine D., Mukadder Beyza D. ve Berat D., sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından İnebolu Devlet Hastanesine kaldırıldı. Sürücü Emirhan Şahin’in ise olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Nişan hazırlıkları için gelmiş Kazada hayatını kaybeden Emirhan Şahin’in, nişan hazırlıkları için Diyarbakır’dan Kastamonu’nun İnebolu ilçesine geldiği öğrenildi. Kazayla ilgili inceleme başlatılırken, ekipler şarampoldeki aracın çıkarılması için de vinç yardımıyla çalışma başlattı.