ASAYİŞ - 28 Temmuz 2025 Pazartesi 20:54

Turla gelenler işletmecinin, işletmeci ise turistlerin çocuğu sandı, kayıp olduğu ortaya çıktı

A
A
A

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası’nda ailesiyle gezerken kaybolan 10 yaşındaki otizmli çocuk, 30 kilometre aşağıdaki restoranda bulunarak ailesine teslim edildi.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası’nda ailesiyle gezerken kaybolan otizmli M.A.A. (10) için arama çalışması başlatıldı. İhbar üzerine bölgeye arama kurtarma ekipleri, Jandarma Arama Timi (JAK), Çamlıhemşin Belediyesi’ne bağlı ekipler sevk edildi. Sosyal medyada hızla fotoğrafları yayılan M.A.A.’nın Ayder Yaylası’na 30 kilometre uzaklıktaki bir restoranda olduğu belirlendi. Yabancı turistleri bölgeye getiren bir tur otobüsüne binen 10 yaşındaki çocuğun restoranda turistlerle birlikte araçtan indiği, ilk etapta turla gelenlerden birinin çocuğu olduğunu düşünen restoran sahibinin sonrasında kayıp M.A.A. olduğunu fark ederek jandarmaya haber verdiği öğrenildi. Arama çalışmalarını yerinde takip eden Rize İl Jandarma Komutanı Albay Ali Güngör, M.A.A.’yı restorana gelen ailesine teslim etti.

Restoran işletmecisi Abdullah Alyar, çocuğun turla geldiğini düşündüklerini fakat turun da çocuğun işletmeden birinin çocuğu olduğunu düşündüğünü, o nedenle ufak bir karmaşa yaşandığını dile getirerek, "Jandarma tarafından arandık. Restoranda kalabalık ve yoğun bir yer olduğu için burada olma ihtimaline karşı bizi de aradılar. Biz de tabii ki baktık, öncesinde bulamamıştık çocuğu, onun bilgisini verdik. Daha sonradan bir müşterinin yanına oturmuş çocuk, orada ayran içiyordu. Ama çocuk bizim sanıyor onlar, biz onların sanıyorduk. Öyle bir karmaşa oldu. Resim atmışlardı, biz resimlerden tanıdık çocuğu. Kayıp aranıyor diye bir fotoğraf paylaşmışlardı. Onu baz olarak tişört rengi aynı renk olduğu için o şekilde bulduk. Muhafazaya aldık çocuğu, korumaya aldık. Gerekli mercilere zaten haber verdik. Geldiler sağ olsunlar teslim aldılar. Çocuk kaybolduğu için daha hassas oluyor insan. Tabii ki elimizden geldiği kadar yardımcı olduk. Çocukların hepsi bizim çocuklarımız. Engelli olduğunu anladığımız için zaten daha fazla hassasiyet gösterdik ona" dedi.

İl Jandarma Komutanlığı seferber oldu

Öte yanan kayıp M.A.A.’nın bulunması için Rize İl Jandarma Komutanlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri seferber oldu. İl Jandarma Komutanı Albay Ali Güngör’ün de yerinde takip ettiği arama çalışmalarına Rize İl Jandarma Komutanlığı’ndan 1 komando timi, 1 JAK timi, 1 iz takip köpeği katılırken, Çamlıhemşin İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde görevli 3 asayiş timi, 1 trafik timi katıldı. Ayder Yaylası’nda kayıp şahıs ihbarı alınmasının ardından arama çalışmaları ivedi bir şekilde başlayan ekipler çalışmayı hızlandırmak amacıyla kayıp çocuğun ailesinden izin alarak, bilgileri ve fotoğrafları sosyal medyada paylaştı. Paylaşımın ardından restoran çalışanları Çamlıhemşin İlçe Jandarma Komutanlığı’na kayıp çocuğun bulunduğunu bildirdi. Restorana gelen ekipler, çocuğu alarak ailesine teslim etti.

Hasan Fehmi Demir



 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Atatürk Üniversitesi ile DAP’tan hayvancılık altyapısına güçlü iş birliği Atatürk Üniversitesi ile Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında, bölgesel kalkınmaya ve hayvancılık altyapısının güçlendirilmesine önemli katkılar sunacak bir iş birliği protokolü imzalandı. Rektörlük makamında gerçekleştirilen imza törenine; Atatürk Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı adına ise Başkan Prof. Dr. Osman Demirdöğen katıldı. İmzalanan protokol kapsamında, 2025 Yılı Yatırım Programında yer alan "Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi" programı çerçevesinde hayata geçirilecek "Buzağı Kayıplarında Veteriner Hizmetlerinin Geliştirilmesi" projesinin uygulanması, finansmanı, izlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Proje ile özellikle Erzurum ili sınırları içerisinde hayvancılık faaliyetlerinde verimliliğin artırılması, buzağı kayıplarının azaltılması ve veterinerlik hizmetlerinin sahada daha etkin hâle getirilmesi hedefleniyor. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından projeye 10 milyon 508 bin 342 TL tutarında ödenek tahsis edilirken, Atatürk Üniversitesi de proje bütçesinin en az yüzde 30’u oranında eş finansman sağlayacak. Proje, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde yürütülecek saha çalışmaları, tedavi protokollerinin uygulanması ve eğitim faaliyetlerini kapsayacak. Rektör Hacımüftüoğlu: "Buzağı kayıplarının azaltılmasına yönelik yürütülecek çalışmalar büyük önem taşıyor" İmza töreninde değerlendirmelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversitelerin yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetleriyle değil, aynı zamanda bulundukları bölgenin kalkınmasına doğrudan katkı sunan projelerle de sorumluluk üstlendiğini vurguladı. Hacımüftüoğlu: "DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ile imzaladığımız bu protokol, üniversitemizin bilimsel birikimini sahaya yansıtarak bölge hayvancılığına somut katkılar sunacaktır. Özellikle buzağı kayıplarının azaltılmasına yönelik yürütülecek çalışmalar hem üreticilerimiz hem de ülke ekonomimiz açısından büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen ise bölgesel kalkınmada üniversitelerle yapılan iş birliklerinin stratejik bir rol üstlendiğine dikkat çekerek, Atatürk Üniversitesinin akademik altyapısı ve uygulama kapasitesiyle projenin başarıyla hayata geçirileceğine inandıklarını belirtti. İmzalanan protokol ile Atatürk Üniversitesi ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasındaki iş birliğinin daha da güçlendirilmesi, bölgenin tarım ve hayvancılık potansiyelinin bilimsel temellerle desteklenerek sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amaçlanıyor.