YEREL HABERLER - 26 Ağustos 2016 Cuma 17:01

Arifiye Belediyesi Kurban Bayramı önlemlerini açıkladı

A
A
A
Arifiye Belediyesi Kurban Bayramı önlemlerini açıkladı

Arifiye Belediyesi yaklaşan Kurban Bayramı öncesi alınan tedbirleri açıkladı.
Arifiye Belediyesi yaklaşan Kurban Bayramı öncesi alınan tedbirleri açıkladı. Belediye’den yapılan yazılı açıklamada, “2004 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile bütün il ve ilçelerde ‘Kurban Hizmetleri Komisyonu’ kurulmuştur. İlçemizde de sayın Kaymakamımız Muhsin Çatmadım başkanlığında, Belediye Başkanı, İlçe Sağlık Grup Başkanı, İlçe Tarım Müdürü ve İlçe Müftüsünden müteşekkil kurulan söz konusu komisyon 23 Ağustos 2016 Salı günü Kaymakamlık makamında yaptığı toplantıda aşağıdaki kararları almıştır. Kararlarda Arifiye Belediyesi’ne ait Kapalı Pazar yeri, Karaapdiler Mahallesi, Abdibey Caddesi, Toyota Fabrikası Kuzey Kapısı karşısı ve Hanlı merkez Mahallesi, Zekeriya Gözyuman Caddesi, Hanlı Düğün Salonu arkasındaki alanın “Kurban Kesim Yerleri” olarak belirlenmesine, Belediye tarafından hazırlanan ve tahsis edilen kesim yerlerinde kurbanını kendisi kesenlerden tesisten yararlanma ücreti alınmamasına, İlçe Müftülüğünce vaaz ve hutbelerde kurban kesimi ile alakalı alınan tedbirler hakkında, vatandaşların bilgilendirilmesine, İlçe Müftülüğünce Kurban Kesim kılavuzu yeterince bastırılarak ilgili yerlere dağıtılmasına, ayrıca vatandaşlara yönelik kurban kesiminin dini ve sağlık açıdan usul ve önemini anlatan el broşürlerinin hazırlanarak 09.Eylül.2016 Cuma günü camilerde halka dağıtılmasının sağlanmasına, Kurbanlarını Cadde, sokak, park, meydan ve yol kenarlarında ve ilan edilen kesim yerleri dışında kesmek veya kestirmek sureti ile Çevre, Hayvanları Koruma, Hayvan Sağlığı Zabıtası ve Kabahatler Kanunu’na aykırı davrananlar hakkında kanunlar gereğince cezai işlem yapılacağının duyurulmasına, Belediye Başkanlığınca kurban kesim yerlerinde kurban kesimi için, gerekli alt ve üst yapının oluşturulması, ayrıca kurban atıklarının toplanarak bertaraf edilmesinin sağlanmasına, İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından açıklanan kurban kesim yerlerinin adres ve telefonlarının kamuoyuna duyurulması için Kaymakamlık, Belediye ve Müftülük web sayfalarında ve basında yayınlanmasına, Belediye hoparlörleri, Belediye ve muhtarlık ilan tahtaları ile cami girişlerine asılarak duyurulmasına karar verildi.
Kesim yapılacak olan kasapların kurbanını kestirmek için alacakları ücretlerinde belirlendiği toplantıda, “Kesim yerlerinde kesim yapan kasaplar, kurbanlarını kestirmek isteyen vatandaşlarımızdan alacakları ücretin a) Büyükbaş hayvan kesim, yüzme ve parçalama için 250,00 TL, b) Küçükbaş hayvan kesim, yüzme ve parçalama için 60,00TL ile sınırlandırılmasına, Kurban kesiminde çocukların psikolojik olarak etkilenmesini önleyecek tedbirlerin alınmasına, İlçe Müftülüğünce Belediyeye ait kesimhanelerde ihtiyaç nispetinde “Din Görevlisi“ görevlendirilmesine, Belediye, İlçe Toplum Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kurban Bayramı boyunca yeterli denetim ekiplerinin oluşturulmasına, Kurban Kesim Yeri İzin Belgesi almak isteyenlerin Kurban Hizmetleri Komisyonunun sekreterya hizmetlerini yürüten İlçe Müftülüğü’ne 02 Eylül 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar müracaat etmelerine, Kesimhanelerde veya diğer yerlerde Kurbanını kesen veya kestiren Kurban sahipleri, kesilen kurbanlıkların kulak küpeleri ve küpe numaraları ile birlikte İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne 7 gün içinde müracaat ederek düşümünün yaptırılmasına, Kurban Bayramı süresince ihbar ve şikayetleri Arifiye Belediyesinin ilgili telefonlarına (0 264 299 10 10) veya Sakarya Büyükşehir Belediyesinin 444 40 54 nolu telefonlarına bildirilmesine oybirliği ile karar verilmiştir” denildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’nin 5 yıllık Gürültü Eylem Planı çıkarılacak Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kent genelinde ulaşım başta olmak üzere yoğun gürültünün en aza indirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Şehrimizin 5 yıllık gürültü eylem planını çıkarıyoruz” dedi. Büyükşehir Belediyesi; Başkan Büyükkılıç’ın sürdürülebilir kent vizyonuna uygun olarak hava ve gürültü kirliliği başta olmak üzere çevresel sorunlarla mücadelede yeni teknikler geliştirmeye, çalışmalarının bu vizyona uygun olması için gayret ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Yeni 5 Yıl Projeleri kapsamında Gürültü Eylem Planı’nı hayata geçireceklerini belirtti. Bir doktor başkan olarak, çevre ve toplumu gözeten çalışmalar yaptıklarını, yeni dönemde de bu çalışmaların aralıksız süreceğini belirten Başkan Büyükkılıç, “Yapılan araştırmalardan biliyoruz ki hava kirliliği ve trafik araçları dâhil, kalp damar hastalığı riskine bağlı olarak, ortalama 24 saatlik gürültü seviyesindeki her 5 desibel artışının kalp krizi, felç ve diğer ciddi rahatsızlıklarda yüzde 34’lük bir artışla ilişkili olduğunu göstermektedir. Bizler de yerel yönetimler olarak gürültüsüz ve konforlu bir Kayseri hedefliyoruz. Şehrimizin gürültü eylem planını çıkarıyoruz” diye konuştu. Büyükkılıç, öncelikli hedeflerinin daha yaşanılabilir, sürdürülebilir bir kent oluşturmak olduğunu vurgulayarak, “Şehrimize değer katmaya, şehrimizin insanına hizmet etmeye gayret ediyoruz. Gürültü kaynaklarına ilişkin tespiti ve 5 yıllık eylem planını kapsayan bir projeyi yeni dönemde hayata geçireceğiz” dedi.
Kayseri Pınarbaşı’nda başıboş köpekler toplanacak Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mayıs Çarşamba günü Pınarbaşı’da, Melikgazi ve Kocasinan Belediyeleri ekipleri ile ortaklaşa olarak başıboş sokak köpekleri de toplanacak Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi; Park, Bahçeler ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı tarafından, çevre temizliğinden fidan dikimine, çocuk oyun grubu kurulumu, toprak dolgu ve tesfiye işlemleri ile spor aletleri ve kameriye taşımasına kadar pek çok konuda Pınarbaşı’da hizmetler gerçekleştirdi. Bu çerçevede Pınarbaşı Kaynar, Beserek, Malak ve Han Mahallelerinde, 1 kepçe, 1 kamyon ve 30 personel ile çöplük alanı, çayırlık kenarı temizlik, mıntıka ve kanal ıslah çalışmaları gerçekleştirildi. Öte yandan oyun grubu, spor aletleri ve kameriye sökümü ve istenen yere montajı yapıldı. Alagazi Mahallesi’nde yol kenarlarına 90 fidan çukuru açılması ve tüplü fidan dikimi gerçekleştirildi. Tuzgün Mahallesi’ne 30 tüplü fidan dikimi yapılırken, Merkez Hürriyet Mahallesi’ne ise çocuk oyun grubu kuruldu. Söz konusu hizmetlerin yanı sıra büyükşehir belediyesine ait süpürge aracı 10 gün boyunca Pınarbaşı merkezde temizlik çalışmaları yaptı. Büyükşehir belediyesi tarafından daha önce söz verilmiş olan, ‘Dadaloğlu Mahallesi Çöplüğü Islahı’ gerçekleştirildi. Dadaloğlu Mahallesi çöplüğü arkasına 200 tüplü fidan da çukurları açılarak toprakla buluşturuldu. Ayrıca Güzelsu taziye ve toplantı evinde toprak dolgu tesfiye işleri ile temizlik işlerinin yanı sıra fidan dikimi ve tesisat işleri de gerçekleştirildi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mayıs Çarşamba günü Pınarbaşı’da, Melikgazi ve Kocasinan Belediyeleri ekipleri ile ortaklaşa olarak başıboş sokak köpekleri de toplanacak. Öte yandan Pınarbaşı’nın çiçeklendirilmesi için de Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçeler ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı aracılığı ile destek verileceği belirtildi.
Şanlıurfa Dolu ve yağmur sonrası ziraat mühendisleri sahaya indi Şanlıurfa’da son günlerde yaşanan sağanak yağış, dolu ve seller nedeniyle sahaya inen ziraat mühendisleri, çiftçileri tarım sigortalarının önemi konusunda konusunda bilgilendirdi. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası üyeleri “Tarım Sigortalarının Önemi" ve “Antep Fıstığı Yetiştiriciliği” konularına ilişkin bilgilendirme çalışması gerçekleştiriyor. Fıstık yetiştiriciliğinin en yoğun olduğu ilçeler arasında yer alan Bozova kırsalına giden mühendisler, çiftçilerle bir araya gelerek bilgilendirme yaptı. “Tarımsal üretim sürekli risk altında olan bir sektördür” Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle doğal afetlerin artışı nedeniyle tarım sigortalarının önemini vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, “Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da gerçekleşen sağanak yağıştan dolayı birçok üretici zarar gördü. Bu zararın tanzim edilmesi noktasında tarım sigortaları olan üreticilerin poliçelerindeki bedelin yüzde 50’sini sigorta karşılıyor. Fakat tarım sigortaları mevcut olmayan çiftçiler bu zararı kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor” dedi. “TARSİM büyük önem arz etmektedir” Şanlıurfa’nın özellikle meyve ile sebze üretiminde ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin “Ancak başta sel baskını, dolu, don, fırtına ve aşırı yağış gibi doğal afetler olmak üzere, birçok faktör tarımsal üretimimizi tehdit etmekte, önemli verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Bu kayıpların telafi edilebilmesi için üreticilerimizin ürünlerini TARSİM kapsamında sigorta yaptırmaları büyük önem arz etmektedir. Bakanlık tarafından alınan karar gereği 2024 yılında sözleşmeli tarım yapan ve bazı hayvancılık desteklemelerinden faydalanan üreticilerimize TARSİM sigorta yaptırmalarının zorunlu hale getirilmesi planlamaktadır” ifadelerini kullandı. Çiftçilerle bir araya gelen Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe ise, “Bitkisel ve hayvansal üretimin de sigortası var. Yani neye karşılık geliyor? 100 dekarlık bir fıstığı olan çiftçinin bir dekarlık kazancının parasıyla ile 100 dekarını sigortalatması demektir. Kısaca dolu vurduğunda, sel vurduğunda, doğal afet olayı gerçekleştiğinde TARSİM o yıl elde edeceğiniz kazancın belirtilen orandaki kısmını sigorta kapsamında değerlendiriyor” diye konuştu. Şanlıurfa’da her yıl fıstık ürününün gelişme döneminde yaşanan dolu ve sağanak yağışlar nedeniyle sigortası bulunmayan çiftçiler büyük maddi kayıplarla karşı karşıya kalıyor.