GENEL - 12 Mayıs 2019 Pazar 16:00

SAÜ’lü öğrencilerden ADASU HES ve Akçay barajına ziyaret

A
A
A
SAÜ’lü öğrencilerden ADASU HES ve Akçay barajına ziyaret

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından düzenlenen tesis gezileri sürüyor.

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından düzenlenen tesis gezileri sürüyor. Bu kapsamda Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Teknoloji Topluluğu öğrencileri ADASU HES ve Akçay Barajı’nı ziyaret etti.


SASKİ’nin uzman personelleri tarafından ADASU HES’in çalışma prensipleri, ekolojik dengeye katkıları ve tarıma faydalarıyla Akçay Barajı hakkında teknik bilgiler ve şehre sunacağı katkılar öğrencilere anlatıldı. Ayrıca öğrenciler tarafından sorulan sorular cevaplandırıldı.


Sudan elektrik üretimini çok şaşırtıcı bulduğunu belirten İnşaat Mühendisliği öğrencisi Zeynep Kılıçkaya, “ADASU HES’in Türkiye’de yerel yönetim tarafından kurulan ilk hidroelektrik santrali olması benim çok dikkatimi çekti. Bu kadar maliyetli bir işe yerel idarenin kendi imkanları ile kalkışması aslında bize o kurumun vizyonunu gösteriyor. Zaten Akçay Barajı’nda da bunu görüyoruz. Bu proje için bu şehirde geleceğe yönelik yapılan en iyi yatırım diyebilirim. Hem Sapanca Gölü’ne alternatif olurken hem de üç ayrı bölgede elektrik üretimini sağlayacak olması müthiş ayrıntılar. Mühendis adayları olan bizlere bu yatırımları ziyaret etme imkanı sağlayan SASKİ’ye teşekkür ediyorum” dedi.


Akçay Baraj Projesi’nin bugüne kadar gördüğü en büyük proje olduğunu belirten İnşaat Mühendisliği öğrencisi Eymen Berkay Yorulmaz, “ADASU HES ile Sakarya Nehri’nin akışından yararlanarak binlerce konuta yetecek kapasitede elektrik üretimi sağlamak şehir için önemli bir katkı. Nehir temizliğini sağlaması gibi yan avantajları da cabası. Akçay Barajı Projesinde çalışan mühendisinden işçisine kadar bütün personeller önemli bir hizmete imza attıklarının farkındalar. Evde çeşme suyu kullanan birisi olarak bu yatırım beni heyecanlandırıyor. Sakarya’daki çeşme sularının hazır sulardan daha kaliteli olduğu düşüncesindeyim’ diye konuştu.


Yerel idarenin sorumlu olduğu hizmeti en iyi şekilde yapma gayretinin kendisine mutluluk verdiğini söyleyen İnşaat Mühendisliği öğrencisi Enes Yiğen, “ADASU HES’i çok beğendim. Bence imkanı olan tüm illere örnek olması gereken bir proje. Doğayla barışık olmasının yanı sıra temizliğine de katkı sağlıyor. Elektrik üretimiyle değer oluşturuyor. Akçay Barajı Projesiyle hem şehre Sapanca Gölü dışında bir su kaynağı kazandırılacak olması hem de bu suyla enerji üretiminin sağlanacak olması üst düzey bir mühendislik eseri ortaya çıkarıyor. Ben burada bir yerel idarenin sorumlu olduğu hizmeti en iyi şekilde yapma gayretinin yanı sıra doğayı koruma hassasiyetini ve ülkeye değer sağlama çabasını da gördüğüm için çok mutlu oldum” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.
Elazığ Başkan Şerifoğulları, Kent Müzesi’ni inceledi Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ’ın kültür ve turizmine yeni bir değer olarak hayata geçirilecek olan Kent Müzesi’nin sona gelinen çalışmalarında incelemelerde bulundu. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ‘Müzeler Şehri Elazığ Projesi’ kapsamında hayata geçirdiği Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’nin ardından Kent Müzesi’ni de kente kazandırmaya hazırlanıyor. 1896 yılında dönemin Elazığ Valisi Enis Paşa tarafından Çarşı Mahallesi’nde inşa edilen ve geçmişte hükümet konağı olarak hizmet veren, Osmanlı döneminin izlerini taşıyan tarihi bina, çalışmaların ardından kent belleğinin kayıt altına alındığı, toplumsal hafızayı canlı tutacak Kent Müzesi olarak faaliyet gösterecek. Kent Müzesi bünyesinde, şehrin tarihi dönemleri, coğrafi, sosyal ve ekonomik yapısı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler bölümü ile geleneksel yaşam kültürü bölümleri yer alacak. Başkan Şerifoğulları, müzede devam eden çalışmaları inceledi. Yetkililerden bilgi alan Başkan Şerifoğulları; “Aziz Şehrimiz Elazığ’ımızın kültür ve turizmine katkı sağlama adına Müzeler Şehri Elazığ projemiz doğrultusunda Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’ni kentimize kazandırmanın onurunu ve gururunu yaşamıştık. Şehrimizin kadim kültür ve medeniyetini, övündüğümüz tarihini geleceğe taşımanın bilinciyle, geleceğimizi inşa etme hedeflerimize adım adım ilerliyoruz. Bu kapsamda Elazığ’ın tarihi ve kültürel değerlerinin geleceğe aktarılması, yaşatılması, ve korunması için kent belleğinin nesilden nesile aktarabileceği Kent Müzemize ilişkin çalışmalarımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Şehir merkezimizde hayata geçireceğimiz bu Kent Müzemiz, hem kıymetli hemşehrilerimize, hem de farklı illerden şehrimizi ziyaret edecek olan vatandaşlarımıza kentimizin geçmişine dair önemli bir deneyim yaşatacaktır. Kent Müzemizi de geleceğimize kazandırmış olmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız” dedi.