SPOR - 04 Ekim 2019 Cuma 17:53

SUBÜ’de spor konusu gündeme alındı

A
A
A
SUBÜ’de spor konusu gündeme alındı

Sakarya’daki spor ve sağlıklı yaşam alanında yapılacaklar ele alınarak kapsamlı bir çalıştay yapılması planlandı.

Sakarya’daki spor ve sağlıklı yaşam alanında yapılacaklar ele alınarak kapsamlı bir çalıştay yapılması planlandı.


Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin (SUBÜ) “Fikir Sofrası” adı ile başlattığı değerlendirme toplantısında şehirde spor konusu gündeme geldi. Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’ın ev sahipliğinde Spor Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Serdar Özkan, SUBÜ Spor Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Nevzat Mirzeoğlu, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Ergen, Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, İl Milli Eğitim Koordinatörü Atilla Eken, Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleti Daire Başkanı İlhan Şerif Aykaç, Söğütlü İlçe Spor Müdürü Özgür Aygün ile Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof.Dr. Ertuğrul Gelen ve Prof.Dr. Hakan Kolayiş ile kurum görevlileri katıldı.



Yol haritası belirlemeyi arzu ediyoruz


Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet olmak üzere 3 temel görevi bulunduğunu belirterek, “Özellikle topluma hizmet boyutunu da dikkate aldığımızda bu tarz birliktelikler son derece önemli oluyor. Öğrencinin sahaya inmesi gerekiyor. Sahada da sizler varsınız. Dolayısıyla sizlerle birlikte bazı planlamaları ve fikirleri tartışmak istiyoruz. Bu kapsamda da kurumlar arası işbirliği olarak üzerimize düşen rolleri gözden geçirip buna göre de bir yol haritası belirlemeyi arzu ediyoruz” dedi. Spor Bilimleri Fakültesi’nden mezun olan öğrencilerin Sakarya’da sporun aktörleri olduklarını da dile getiren Rektör Sarıbıyık, bu durumun şu an ki öğrenciler için de güzel bir model oluşturduğunu ifade etti.



Dekan Mirzeoğlu’ndan spor çalıştayı önerisi


Türkiye’de üniversite ile toplum bütünleşmesi anlamında ciddi sıkıntılar olduğunu ifade eden SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Mirzeoğlu, “Ancak biz üniversitede üretilenin topluma yansımasını ve katkıda bulunmayı çok fazla önemsiyoruz. Bu kapsamda eğitim-öğretim kalitesini daha da arttırmak ve sektörün ihtiyaçlarını karşılamak açısından baştan aşağıya yenilendik ve 7+1 modeline geçtik. Üniversitemizin diğer fakülte ve meslek yüksekokullarında olduğu gibi öğrenci 1 dönem tam zamanlı iş başı eğitimi alıyor” ifadelerini kullandı. Sakarya da spor ile ilgili bir çalıştay yapılması önerisinde de bulunan Dekan Mirzeoğlu “Çalıştay ile Sakarya’da spor konusunu amatöründen profesyoneline, taraftarından, tesisine, yatırımına kadar her boyutuyla ele alıp ortaya çıkan çalıştay kararlarını ve önerilerini hayata geçirebiliriz” diye konuştu.



Spor tesislerimiz tüm sakarya halkına açık


Sakarya’da sportif faaliyet anlamında gerekli koordineyi sağlayabileceklerini aktaran Sakarya İl Gençlik ve Spor Müdürü Arif Özsoy ise yaptığı açıklamada, “Ciddi manada tesisimiz var ve bunları aktif şekilde kullanmak istiyoruz. Tüm Sakarya halkına ve ilkokuldan üniversiteye kadar tüm öğrencilerimize kapılarımız açık. Bu anlamda eğitimci desteğine ihtiyacımız var. Üniversitenizin 7+1 eğitim modelinden haberdarız. Bu anlamda gençlerle tam zamanlı olarak çalışmak isteriz. Mühendishane, mimarhane gibi bir sporhane oluşturma hedefimizde var” şeklinde konuştu.


Toplantıda küçük yaşlardaki çocuklara sportif yetenek taraması yapılması ve Sakarya’da spor alanında kurumlar arası yapılabilecek iş birlikleri de değerlendirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Bitki özlerinden ekmekte küflenmeyi geciktirecek katkı maddesi ürettiler Zonguldak’ta 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, bitkilerin küflenme üzerindeki etkisine bakmak için çalıştığı projesiyle, TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birinciliği kazandı. Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, ekmeklerin daha geç küflenmesini sağlayacak doğal bir madde üretti. Danışman öğretmeni Burcu Atabey Özdemir ile birlikte çalışmaya başlayan Yangın, doğadaki bitkileri ve özelliklerini araştırdı. Yangın, çevresinden öğrendiği tüketilebilir bitkilerin özelliklerine yoğunlaşarak bitki özütleri elde etti. Bu özütleri kullanarak ekmekler hazırladı. Özütlerin bitkilerde küflenme süresi üzerindeki etkisini inceledi. Ot çayı özütünün küflenmeyi geciktirdiğini gözlemleyen Yangın, aynı özütleri kullanarak oluşturduğu biyobozunur ambalajlarında ekmeklerde aynı etkiyi gösterdiğini gözlemledi. Ayşe Eslem Yangın, projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde 1. olarak Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazandı. Projesini gazetecilere anlatan Yangın, “Doğal gıda katkı maddeleriyle küflenmeyi önleyelim adlı proje yaptım. Bu projeyi yapmamın sebebi de bitkilerin küflenmeye olan ilgisine bakmak. Küflenme dünyanın bir sorunu olduğu için ben bu sorunu biraz da olsa engellemek istedim. Bazı bitkileri kullanarak bunların özlerini çıkartıp hem biyobozunur ambalaj hem de bunlardan ekmek yaptım. Bitki özütlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleme işlemi sonunda da özütleri kahverengi cam şişelere koyarak +4 derecede buzdolabında sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım. Kullandığım bitkiler ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği bu bitkilerin özütleriyle hazırlanan ekmekleri streç filme sararak her hafta boyunca ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Sonra bunları bir grafik haline getirdik. Ot çay özütü katkılı ekmek üç hafta boyunca küflenmeden dururken diğerleri küfleniyor. Ot çayı özütü katkılı ekmek dördüncü hafta başlarında küfleniyor. Ekmekleri desteklemek için biyobozunur gıda ambalajları yaptık. Biyobozunur gıda ambalajlarının içerisine gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin kattık. Bunları yaptıktan sonra kalıplara dökerek 24 saat boyunca oda koşullarında beklettik. Katkısız ekmekleri bunların içerisinde iki hafta boyunca beklettik. Ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Ot çayı özütü katkılı biyobozunur ambalajına sarılı ekmek dilimlerinde hiç küflenme olmuyorken katkısız biyobozunuru gıda ambalajına sarılı ekmek diliminde küflenme en fazla oluyor. Benim önerilerim ot bitkisinin kimyasal içeriği konusunda üst derece bilimsel araştırmalar yapılabilir. Küflenmeyi önleme mekanizması anlaşılabilir. Hem sadece ekmekte değil diğer gıdalar ve raf ömrünün arttırılıp arttırılmayacağına bakılabilir. Ben bu projem ile TÜBİTAK Ankara bölge birinciliğini elde ettim” dedi. Projesinin ekmek israfına da olumlu katkılarının olabileceğini sözlerine ekleyen Yangın, “İnsanlar ekmeği çok alıyor. Çok alınınca da yenmeden çöpe atılıyor. Ayrıca bu bitki özütlerini katarak ekmeğin ömrünü uzattıkça yenme süresini arttırıyor. Bu bitkileri ben amcamla yazın tarlaya çıktığımda topluyordum. Bu bitkilerden ot çayı bölgemize has bir bitkidir” ifadelerini kullandı.
İzmir Göztepe, Eyüpspor’u iki maçta da yendi Göztepe, Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Eyüpspor’u 3-0 yenerek bu sezon rakibini ikinci kez mağlup etti. Trendyol 1. Lig’de haftalar önce Süper Lig’e çıkmayı garantileyen Eyüpspor ile Göztepe, 33. hafta mücadelesinde karşı karşıya geldi. İstanbul ekibini 3-0 yenen sarı-kırmızılılar, bu sezon rakibini ikinci kez mağlup etti. Son maçlar öncesi liderlik şansını bulunduran İzmir temsilcisi, rakibinin son haftada kaybetmesi, kendisinin de yenmesi durumunda sezonu birinci sırada tamamlayacak. Eyüpspor karşılaşmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Göztepe Teknik Direktörü Stanimir Stoilov, kendileri için iyi bir maç olduğunu ifade ederek, "11’e 11 olan bölümde de üstün olan taraf bizdik. Daha sonra 1-0 oldu ve ardından kırmızı kart geldi. Bu bölümden sonra Eyüpspor için işlerin zorlaştığını düşünüyorum. Şu an gerçekten çok mutluyum Çünkü maçtan önce oyuncularım çok ciddi bir şekilde antrenman yaptı. Aynı şekilde maçta da ciddi bir şekilde oynayıp, galip geldiler. Uzun kutlamalar yaptık. Ardından ise kısa bir hazırlanma sürecimiz oldu ama oyuncularım hem kutlama yapmayı hem de ciddi bir şekilde çalışmayı bildiklerini gösterdi. Bu durumdan ötürü büyük bir mutluluk duyuyorum. Eyüpspor’u tebrik ediyorum. Onlar da Süper Lig’e yükselmeyi hak etti. Eyüpspor çok iyi bir takım. Çok iyi hocaya sahip bir takım. Onlara da gelecek sezon için başarılar diliyorum" dedi..