EKONOMİ - 07 Ekim 2019 Pazartesi 16:44

Sakarya mısır sektöründe 7’nci sırada

A
A
A
Sakarya mısır sektöründe 7’nci sırada

Sakarya’da gerçekleşen yerli ve milli mısır tarla gününde konuşma yapan Mısır Enstitüsü Müdürü Yavuz Ağı, “6 tane çeşidimiz gerçekten de bütün yabancı çeşitlerle rekabet edebilecek durumda” dedi.

Sakarya’da gerçekleşen yerli ve milli mısır tarla gününde konuşma yapan Mısır Enstitüsü Müdürü Yavuz Ağı, “6 tane çeşidimiz gerçekten de bütün yabancı çeşitlerle rekabet edebilecek durumda” dedi.


Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ‘Yerli ve Milli’ tohumları tanıtmak için Adapazarı Ziraat Odası Başkanlığı tarla günü etkinliği düzenledi. Gerçekleşen etkinliğe Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Sakarya Ziraat Odaları Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş ve davetliler katıldı.



Ulusal güvenliğimizin temelinde tarım yatmaktadır


Tarımı olmayan ülkenin ulusal güvenliğinden yoksun olduğunu ifade eden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Biz bugüne kadar biraz tarımı sanki çok önemsemedik. Ama şükürler olsun şuanda tarımsız olmayacağına, tarımın her şeyin başlangıcı olduğunu hep birlikte idrak ettik. Ve bunun günlerini yapıyoruz bununla ilgili eğitim ve çalışmaları artırarak devam ediyoruz. Tarım sadece bir doygunluk değildir, ulusal güvenliğimizin temelinde tarım yatmaktadır. Eğer bir ülkenin tarımı yoksa, o ülke ulusal güvenliğinden yoksun demektir. Yani güvenliğimizin temeli tarımdır. Toprak her şeyin başı, toprak gerçekten berekettir, toprak izzettir, toprak huzurdur. Toprak için güzel bir deyim vardır, alırsınız kazmayı elinize beynine, kafasına vurursunuz, kolunu ve bacağını kırarsınız ama toprak hiç kızmaz o size tekrar gül, meyve ve ürün ikram eder. Toprak böyle bereketli ve canlıdır” dedi.



Ciddi araştırmalar gerekiyor


Başkan Ekrem Yüce, “Yerli ve milli tohumun temeli de buradan geçmektedir. Generatif özelliklerimizi ve vejetatif gelişmeleri sağlamak mecburiyetindeyiz. Generatif çalışmalar çok zor, generatif çalışmalar zaman alıyor. Yani bir generatif çalışmada farklı bir tohum elde edebilmek için uzun yıllara ihtiyacınız var, hemen vermiyor. Bunun için çok ciddi araştırmalar gerekiyor. Bu kapsamda Araştırma Enstitümüzü yürekten tebrik ediyorum. Yıllarını, günlerini veriyorlar çünkü orada verimlilik önemli, öyle bir tohum olmalı ki; verimli, dayanıklı, ürünsel bazda mı ya da vejetatif gelişme mi, hayvansal yem olarak mı veya ürün olarak mı kullanacağız bunların hepsi ciddi bir teknik çalışma” diye konuştu.



Sakarya mısır sektöründe Türkiye’de 7’nci sırada


Sakarya’nın tarımda söz sahibi bir olduğunu ve mısır sektöründe de 7’nci sırada bulunduğunu söyleyen Başkan Yüce, “Sakaryamız zaten ülkemizde tarımın beşiği ve inşallah daha da tarımda söz sahibi olan bir ilimiz olacaktır. Şu anda mısır üretiminde Adana’yı geçmek üzereyiz. Türkiye’de artık Sakarya olarak tarımda mısır sektöründe 7’nci sıradayız. İnşallah bunu 1’inci sıraya taşıyacağız. Sakaryamızı tarımsal yönlerde çok daha ileri noktaya getirebilmek için bizler de bir kardeşiniz olarak elimizden gelen bütün imkanları seferber edeceğimizi biliyorsunuz inşallah” şeklinde konuştu.



6 çeşidimiz yabancı çeşitlerle rekabet edebilecek durumda


Mısır Enstitüsü Müdürü Yavuz Ağı ise yaptığı açıklamada, “Herhangi bir bitki çeşidini geliştirebilmek için minimum 15 yıla ihtiyaç var. Bu 15 ila 20 yıl arasında bu çeşittir diyebileceğiniz hale gelebilmenin süresi. Tabi bu uzun soluklu bir süreç. Bizim ülkemizde ki mısır tohumculuğu ile ilgili mısırın birçok dalları var, mısır deyip geçiyoruz ama. Biz ana unsur itibari ile ikiye ayırıyoruz; silajlık ve danelik mısır. İlimizde de ağırlıklı olarak belli bir bölgemizde şeker mısırı ekiliyor olmasına rağmen ağırlıklı silaj ve dane mısır var. 2018 yılında dane mısırda 374 bin dekar, silajda 177 bin dekar, 2019 yılında silaj bir avantaj sağlıyor dane mısıra göre. 353 bin dekar bir alanda dane, 183 bin alanda da silaj ekimi yapılıyor ve önümüzde ki süreçte de entansif hayvancılık arttıkça ülkemizde silaja olan ihtiyaç binaen kaba yem ihtiyacını karşılamak için silajda artacaktır. Buradan hareketle biz önceliği silajlık mısır çeşitlerini geliştirmeye verdik. Ve bugün 6 tane çeşidimiz gerçekten de bütün yabancı çeşitlerle rekabet edebilecek durumda. Bu yıl itibari ile ülkemizin 25 bölgesinde çalışmalar yaptık, 18’inde tarla günü yaptık, 18’ine de enstitü olarak katılım sağladık ve bugün sonuncusunu burada yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.