GENEL - 25 Mayıs 2023 Perşembe 14:01

Doğal şifa deposu: ‘Kaldirik Otu’

A
A
A
Doğal şifa deposu: ‘Kaldirik Otu’

Genellikle yüksek alanlarda yetişen ve şifa kaynağı olan ‘Kaldirik Otu’ Sakarya’nın Hendek ilçesi Dikmen Mahallesi’nde toplanılmaya başlanıldı.

Genellikle yüksek alanlarda yetişen ve şifa kaynağı olan ‘Kaldirik Otu’ Sakarya’nın Hendek ilçesi Dikmen Mahallesi’nde toplanılmaya başlanıldı. Özellikle sigara içenler için balgam söktürücü olan ve boğaz-bademcik iltihaplarına da iyi geldiği bilinen bitki ile yapılan yemekler de sofraları süslüyor.


Birçok derde deva olan ‘Kaldirik Otu’ Sakarya’nın Hendek ilçesi Dikmen Mahallesi’nde toplanılmaya başlanıldı. Genellikle Mayıs ayının ortalarında toplanılmaya başlanılan bitki ormanlık ve yüksek alanlarda yol kenarlarında bulunuyor. Lila renkli çiçekleriyle gönle ferahlık veren ve baharın müjdecisi de olarak bilinen bitki, özellikle sigara içenler için balgam söktürücü özelliği ve boğaz-bademcik iltihaplarına da iyi gelmesi yönüyle biliniyor. Yöresel lezzeti toplayan mahalle halkı, bitki hakkında bir takım bilgiler de verdi. ‘Kalındirek’ ve ‘Hodan’ isimleriyle de bilinen ve yabani olarak yetişen bitki, metabolizmaya da oldukça fayda sağlıyor. Kaldirik Otu, ayrıca çeşitli yemekler ile sofraları da süslüyor.



“Doğal ve sağlıklı”


Topladıkları bitki hakkında bilgiler veren Hanife Köseoğlu, “Bu çok sağlıklı bir şey aslında. Hiç ilaç katkısı yok, doğal bu. Bağırsaklara, şeker hastalığına iyi gelir. Mideyi rahatlatır, yararlı bir şey yani zararsız. Taze şekilde topluyoruz biz bunu, ayıklıyoruz, eve gidince de güzelce yıkıyoruz ve doğruyoruz ince şekilde. Soğuk suyun içerisinde bırakıyoruz bunu ateşin üzerine. Acele pişmesi lazım yeşil kalması için soğuk suya koyulması lazım, hem de acele pişmesi lazım. Beklememesi lazım, kararmaması için. Küçük küçük doğruyoruz biz bunu. Turşusu yapılıyor, sarımsaklı, tuzla beraber. Normal suyu da sarımsaklı turşusunu koyuyoruz. Ondan sonra gene artı böyle ince ince doğruyoruz, yıkayıp güzel öldürüp haşlayıp mısır unuyla içine iki patates veyahut da iki soğan rendeleyip az da bir mısır unuyla karıştırıp tavada biz bunu kızartıyoruz, kavuruyoruz. Bunun her türlü yemeği olur. Bunu kurutup ateşte haşlayıp evin üstlerine betonlara serip öyle kurutuyoruz. Kuruduktan sonra çuvala koyuyoruz bunu dövüyoruz odunla beraber. Saklıyoruz bez poşetlerde daha sonrasında kışın haşlıyor, yemek yapıp yiyoruz” dedi.


“Birkaç çeşit yemek oluyor bu bitkiden”


Yasime Ark ise, “İdrar yollarına iyi geliyor. Şeker hastasına iyi geliyor. Bağırsakları güzel çalıştırıyor. Şifalı, faydalı bir bitki. Her sene bu günlerde toplarız bu bitkiyi. Turşusu, kavurmasını yaparız haşlayıp. Tavasını yaparız. Kuruturuz kışın yine aynı yemeklerini yaparız. Barbunyalı kavururuz. Birkaç çeşit yemek oluyor bu bitkiden” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Edremit’te Trafik ve İlkyardım Haftası kutlandı Edremit’te "Trafik ve İlkyardım Haftası" düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Salih Korkut Budaras İlkokulu’nda gerçekleştirilen programda öğrenciler, hazırladıkları gösterilerle trafik güvenliği ve ilkyardımın hayati önemine dikkat çekti. Edremit’te toplumda trafik bilincini artırmak ve ilkyardım farkındalığı oluşturmak amacıyla kutlanan "Trafik ve İlkyardım Haftası", renkli ve eğitici bir programa sahne oldu. Salih Korkut Budaras İlkokulu’nda düzenlenen kutlama etkinliğine; Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, ilçe protokolü, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Ardından sahne alan öğrencilerin "Trafikte Hayat Var" temalı gösterisi ve okul korosunun performansı izleyicilerden tam not aldı. Hafta kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri, Kaymakam Ahmet Odabaş ve protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Okul bahçesinde uygulamalı eğitim Törenin ardından Kaymakam Odabaş, Bölge Trafik ekipleri tarafından okul bahçesinde kurulan tanıtım stantlarını ziyaret etti. Trafik ekiplerinin güvenli sürüş ve yaya önceliği üzerine gerçekleştirdiği örnek uygulamaları yerinde inceleyen Odabaş, yetkililerden teknik bilgi alarak öğrencilerle trafik kuralları üzerine sohbet etti. Trafik kurallarına uymanın bir kültür haline gelmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, ilkyardım müdahalelerinin hayat kurtarıcı rolüne dikkat çekti. Program, trafik güvenliği konusunda farkındalık mesajlarıyla sona erdi.
Adıyaman AK Parti’den en yaşlı ve en genç üyeye ziyaret AK Parti Adıyaman İl Başkanlığı en yaşlı üye ile en genç üyeye hane ziyaretinde bulunarak tebrik belgesi takdim etti. AK Parti Adıyaman İl Başkanı Ekrem Çadır, Kadın Kolları Başkanı Saliha Diler ve Gençlik Kolları Başkanı Hasan Ünsal ile birlikte AK Parti’ye en yaşlı üye Naife Ulusoy ile en genç üye Ozan Yılancı’yı evlerinde ziyaret etti. İlk olarak 101 yaşındaki AK Parti üyesi Naife Ulusoy’u evinde ziyaret eden AK Parti heyeti burada Ulusoy’a çiçek ve tebrik belgesi takdim ederek en yaşlı üye olarak elini öptü. Burada kısa bir açıklama yapan AK Parti Adıyaman İl Başkanı Ekrem Çadır, "Bugün Naife teyzemizi ziyaret ederek hayır dualarına nail olduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi yaşlılarımız toplumumuzun temel taşlarıdır. Onlara sahip çıkmak bizim milli görev sorumluluğumuzdu" dedi. Daha sonra AK Parti’nin en genç üyesi olan Ozan Yılancı’yı ziyaret eden AK Parti heyetini Yılancı ailesi karşıladı. En genç üye olmasıyla tebrik belgesi takdim edilen Ozan Yılancı, bu güzel sürpriz için AK Parti ailesine teşekkür etti. Yapılan ziyarete ilişkin açıklama yapan Başkan Çadır, "Gençlerimiz azmimizin mihenk taşı, umudumuzun kaynağı, mücadelemizin asıl kahramanlarıdır. Bu vesileyle AK Gençliğimizin en genç üyesi Ozan Yılancı kardeşimizi ziyaret ettik. Bu güzel organizasyon için Saliha Diler ve Hasan Ünsal başkanlarımıza AK Gençliğimize, AK Kadınlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.