YEREL HABERLER - 30 Ocak 2012 Pazartesi 18:16

SAKARYA’DA BİR YILDA EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNDEN 4 BİN 600 KİŞİ YARARLANDI

A
A
A
SAKARYA’DA BİR YILDA EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNDEN 4 BİN 600 KİŞİ YARARLANDI

Sakarya Sağlık İl Müdürlüğü bir yıl içerisinde evde sağlık hizmetinden 4 bin 600 vatandaşın yararlandığı açıklandı.
Sakarya Sağlık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan “Sağlıkta Dönüşüm Programı” nın Sakarya uygulamaları hakkında bilgiler verildi. Açıklamada , “Bu kapsamda; İlimiz merkezi ve bağlı ilçelerimiz sınırları içinde yaşayan, yatalak durumda olan, sürekli tıbbi bakıma ve tıbbi takibe ihtiyacı olan hastalara, evde takibi zorunlu engelli vatandaşlara, evlerinde ve kendi aile ortamlarında tıbbi, psikolojik ve sosyal destek sağlanması amacıyla Müdürlüğümüz komutası ve koordinasyonu altında olmak üzere, il merkezi ve ilçelerimizdeki hastanelerimiz ile toplum sağlığı merkezlerimiz bünyesinde kurulan evde sağlık hizmet birimleri aracılığı ile yaklaşık bir buçuk yıldan beri evde sağlık hizmetleri başarılı bir şekilde yürütülmektedir Bu gün itibarı ile; Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yenikent Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Akyazı Devlet Hastanesi, Geyve Devlet Hastanesi, Hendek Devlet Hastanesi, Karasu Devlet Hastanesi, Ferizli Devlet Hastanesi, Adapazarı Toplum Sağlığı Merkezi, Arifiye Toplum Sağlığı Merkezi ve Erenler Toplum Sağlığı Merkezi olmak üzere toplam oniki adet evde sağlık hizmet birimi ile yatalak hastalara hizmet vermekteyiz. Serdivan Toplum sağlığı Merkezi ve Sapanca Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde de birer adet evde sağlık hizmet birimi kurulması yönündeki çalışmalarımız son aşamaya gelmiş olup, bu birimlerimiz de en geç bir iki hafta içinde hizmet vermeye başlayacaktır.
Evde sağlık hizmet birimlerimizce son bir yıl içinde toplam 1650 civarı yatalak hastaya ulaşılarak evde sağlık hizmetleri kapsamında tıbbi hizmet verilmiştir. Yine son bir yıllık dönemde gerçekleştirilen ziyaret sayısı yaklaşık olarak 4600 civarındadır. Bu konudaki hizmet talebi hızlı bir şekilde artmakta olup, artan talebe gecikmeksizin cevap verilebilmesi için mevcut tüm imkanlar seferber edilmektedir. Tüm başvurulara mümkün olan en kısa sürede cevap verilmektedir. Halen cevap bekleyen başvuru bulunmamaktadır.” İfadeleri kullanıldı.
Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi: “Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen fırsatçı ve kötü niyetli bazı girişimlere karşı özellikle yatalak hastası olan vatandaşlarımıza önemli bir uyarıda bulunmak isterim. Bize ulaşan bazı ihbar ve şikayetlerden; evde sağlık hizmetleri ile ilgisi olmayan bazı özel firmalar veya şahısların telefonla veya bizzat hastalarımıza veya yakınlarına ulaşarak Sağlık Bakanlığı veya Sosyal Güvenlik Kurumu görevlisi olduklarını söyleyerek, tıbbi cihaz, demirbaş malzeme, çeşitli ilaçlar veya hizmet pazarlamaya çalıştıkları anlaşılmaktadır. Hastalara hizmet amacı ve iyi niyet taşımadığı açık olan bu tür uygulamalardan dolayı vatandaşlarımızın maddi ve manevi zarara uğramaması için dikkatli ve uyanık olmamaları gerekmektedir. Müdürlüğümüz veya Sağlık Bakanlığınca ücret karşılığı verilen herhangi bir hizmet bulunmamaktadır. Diğer bir ifadeyle, gerek evde verilen tıbbi hizmetler gerekse hastanın araçla hastaneye götürülmesi şeklindeki tüm hizmetler ücretsiz olarak verilmektedir. Bu sebeple; yatalak hastası olan vatandaşlarımızın kötü niyetli bu tür uygulamalara karşı dikkatli olması, kendileri ile irtibata geçen veya ziyarete gelen kişilerden Sağlık Bakanlığı personeli olduğunu gösteren personel kurum kimliğini talep etmeleri ve evde sağlık hizmeti görevlisi olmayan şüpheli kişi veya firmalara itibar etmemeleri, bu tür şahısları evlerine almamaları, bu kişilere herhangi bir ödeme yapmamaları ve kredi kartı numarası vermemeleri gerekmektedir. Vatandaşlarımızın böyle bir durumla karşılaşmaları halinde; 155 Polis İhbar, 156 Jandarma, 184 Sabim veya müdürlüğümüz evde sağlık hizmetleri iletişim ve koordinasyon merkezinin 444 3 833 numaralı ücretsiz telefonlarını arayarak durumu bildirmeleri ve yardım istemeleri gerekmektedir.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli Etnografya Müzesi’ne ziyaretçi akını Nazilli’nin tarihi ve kültürü açısından önemli bir potansiyele sahip Etnografya Müzesi, 18-24 Mayıs Müzeler Haftası’nda 10 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Kuva-yi Milliye kahramanlarından Demirci Mehmet Efe tarafından 1930 yılında otel olarak inşa ettirilen, 1952 yılında Ankara Palas Oteli olarak kullanılan ve 2010 senesinde restore edilerek müze halini alan Nazilli Etnografya Müzesi ziyaretçi akınına uğradı. Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Ünlü Yazar Yusuf Atılgan’ın romanından uyarlanan Anayurt Oteli’nin çekildiği ve inşasının ardından bir dönem vergi dairesi, karakol ve konut olarak kullanılan müze yıl içerisinde binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 18-24 Mayıs Müzeler Haftası dolayısıyla vatandaşların özellikle yoğun ilgi gösterdiği müzede Milli Mücadele Dönemi’ne ve Sümerbank Basma Fabrikası’na ait eserler yer alıyor. Şehirlerinin kimliğinin korunması ve tarihin yaşatılması için müzelerin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik; "Öncelikle bu önemli haftada özellikle öğrencilerimizin tarihe tanıklık etmesi için müzemize gezi düzenleyen öğretmenlerimize teşekkür etmek istiyorum. Çünkü tarihin anlatılması kadar yerinde görülmesi de çok önemli. Nazillimizin en önemli noktalarından biri olan dönemin Ankara Palas Oteli, Etnografya Müzemiz birbirinden kıymetli eserlere ev sahipliği yapıyor. Milli Mücadele Dönemi’nin eserleri ile Sümerbank Basma Fabrikası’na ait basmaların yer aldığı müzemizin daha da zenginleşmesi için yüzlerce eser bağışlandı. Bu noktada büyük bir duyarlılık örneği gösteren halkımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Bizler tarihimizin korunması, zenginleştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılması için çalışacağız" dedi.
Antalya Antalya Şehir Hastanesi’nde ilk obezite cerrahisi Antalya Şehir Hastanesinde ilk obezite cerrahisi gerçekleştirildi. Diyabet ve hipertansiyonu olan 29 yaşındaki hastaya Sleeve Gastrektomi (tüp mide) ameliyatı yapıldı. Ameliyatın 3. gününde olan hasta şifa ile taburcu edildi. Operasyonu başarıyla gerçekleştiren Opr. Dr. Aydın Dinçer ve Opr. Dr. Hasan Özkan hastayı şifa ile taburcu ettikleri için çok mutlu olduklarını belirttiler. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Obezitenin birçok hastalığa neden olabilecek vücutta aşırı yağ birikimi olduğuna dikkat çekilerek obezite aşırı dengesiz ve yanlış beslenme alışkanlıklarının yanı sıra hareket azlığı, hormonal bozukluklar, genetik hastalıklar gibi etkenler de bulunduğu kaydedildi. Obezitenin tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunun altı çizilen açıklamada tedavi edilmemesi durumunda şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalıkları, kanser, inme gibi birçok hastalığa neden olabileceği bilgisi paylaşıldı. Obezitenin tedavisinde hormon tedavisi, endoskopik yöntemler (mide balonu) ve cerrahi tedavilerinin mevcut olduğunu belirtilen açıklamada, Obezitenin cerrahi tedavisinin uygulanması için hastanın durumunun belirlenmiş kriterler çerçevesinde Endokrinoloji ve Genel Cerrahi branş hekimleri tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.Obezitenin medikal ve cerrahi tedavisi hastanemizde başarı ile gerçekleştirilebilmektedir" denildi.