YEREL HABERLER - 01 Mart 2014 Cumartesi 22:49

Satso 90'ıncı Yaşını Kutladı

A
A
A
Satso 90'ıncı Yaşını Kutladı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nı 90’ıncı yıl kutlamaları Serdivan ilçesindeki Sakarya Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TOBB Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, ilçe kaymakamları, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, çeşitli illerin oda başkanları, daire müdürleri, SATSO üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program 1924 yılında kurulan SATSO’nun tanıtım filmiyle başladı. Tanıtım filminin ardından programın açılış konuşmasını yapan SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, “90 yıl evvel hedefler olan elini taşın altına koyan tüccar ve esnafımı bir araya gelerek kutlu bir yolculuğu başlattı. Bu kutlu yolculuğu hiç durmadan daha da iyi yerlere götüren bir odaya dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sakarya’mız sevgi ve kardeşlik coğrafyasıdır. Her milletten insanımızın birarada kardeşçe yaşadığı, birbirini anladığı, karınca gibi çalıştığı bir kucaklaşma şehridir. Esnaf ve tüccar olmak bu şehirde başkadır. Etnik kökenler farklı olsa da esnafımız her sabah aynı duyguyla işlerine başlıyor. Sakarya’yı ayakta tutan, başarılara ulaştıran bu anlayıştır” diyerek Sakarya’nın birçok alanda Türkiye’de ilklere imza attığını anlattı.
Binlerce insana istihdam sağlamalarının yanı sıra eğitime de önem verdiklerini aktaran Kösemusul, SATSO olarak Sakarya’ya Endüstri Meslek Lisesi, TOBB olarak da Kız Meslek Lisesi yapılacağını dile getirdi.
Kösemusul’un ardından SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da birer selamlama konuşması yaptı. Konuşmasına böylesine güzel bir organizasyona ev sahipliği yaptığı için SATSO’ya teşekkür ederek başlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, “Bugüne kadar hiçbir ilde kapalı spor salonunda 90’ıncı yıl kutlaması yapılmamıştı bunu ilk yapan Sakarya oldu kendilerini kutluyorum. SATSO 5 yıldızlı bir odamız. Yani bu şu demek Paris, Londra, Berlin Ticaret Odası üyesine hangi standartta hizmet veriyorsa bizim Sakarya Odamızda aynı katlede hizmet veriyor. Sakarya Cumhuriyet tarihimizin en büyük yıkımını yaşadı ama buradan birlikteliğin rahmet ve bereketini alarak büyük bir atılım yaptı. Sakarya denince herkes bir araya gelebiliyor. Bugün Türkiye’yi kimler idare ediyor, hangi şehirden idare ediliyor biliyor musunuz. Sakarya’dan idare ediliyor” diyerek, birçok oda ve kurumun başında Sakaryalı isimler olduğuna dikkat çekti.
Sakarya’nın her noktasıyla bereket saçtığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Yatıp kalkıp Allah’a şükredin her şeyiniz var. Siz ne kadar zenginseniz, 76 milyon da o kadar zengin” dedi. 2008 yılında dünyanın en büyük krizlerinden birini yaşadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Avrupa’da 6 milyon kişi işsiz kalırken, Sakarya istihdamını yüzde 46 artırdı. Kadın istihdamında yüzde 73 artış sağladı. Sizi kutluyorum. Gençlere sesleniyorum. Girişimci olmadan zengin olmak mümkün değil. Benim size tavsiyem mutlaka girişimci olun. İnsanın en hayırlısı insana faydalı olandır diyor. Buradaki kadınlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Anneler babalar genç kızlarınızı girişimci olarak yetiştirin. Kadın girişimci sayımız sadece yüzde 4. hepimiz Müslüman’ız bir Müslüman olarak peygamber efendimizi örnek alırız. Peki, peygamber efendimizin yolundan gidiyor muyuz? Hayır gitmiyoruz. Peygamber efendimizin eşi çok büyük bir girişimciydi. Türkiye’nin zengin olmasını istiyorsak girişimci sayımızı artırmamız lazım. Birliklerin rahmete dönüştüğü Sakarya önümüzdeki dönemde Türkiye’nin lokomotifi olacak” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu’nun ardından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Sakarya Valisi Mustafa Büyük de birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından Sakarya’nın Yıldızları Ödül törenine geçildi. Gelirler, ihracat, kurumlar ve özel alan olmak üzere 4 ayrı kategoride 16 kişiye Sakarya’nın Yıldızları ödülleri verildi. İhracat kategorisinde Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. adına Finans ve İdari İşler Grubu Direktör Vekili Tamer Beksan, Toyota Motor Europe Adapazarı Şubesi adına Genel Müdür Sebutay Göksu, Kaesbohrer Treyler Üretim San. Ve Tic. Adına Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu, Gizem Frit adına Genel Müdür Muhsin Tolga Ballık ödüllerini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu, SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul ve SATSO Meclis Başkanı Akgün Altuğ’un elinden aldı. Sakarya Valisi Mustafa Büyük Kurumlar Vergisi kategorisinde, Sakarya Vergi Dairesi Başkanı Recep Alp Gelirler kategorisinde ödülleri verirken Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğu’na da özel ödül verildi.
Ödül töreni sonrası Gurup Tur tarafından gerçekleştirilen dans gösterilerinin ardından 90'ıncı yıl pastası tüm protokolün katılımıyla birlikte konfeti yağmuru altında kesildi. Gecenin finali ise ünlü pop yıldızı Mustafa Ceceli'nin konseri ile yapıldı. Ceceli, birbirinden güzel şarkılarını Sakaryalılar için seslendirirken salonu dolduran yüzlerce kişi de Ceceli'ye şarkılarında eşlik ettiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Atık tekstil malzemeleri sanata dönüştü Atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat eserlerine dönüştürüldü. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. S. Tuğba Arabalı Koşar’ın yürütücülüğünü, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Tülay Gümüşer ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Giyim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Selda Kozbekçi Ayranpınar’ın araştırmacılığı yaptığı Çukurova Üniversitesi SBA-2021-14266 numaralı Bireysel Araştırma Projesi kapsamında gerçekleştirilen “III Denim Hikayesi Sürdürülebilir Tekstil Sanatı” sergisi Seyhan Belediyesi 100. Yıl Çırçır Sanat Merkezinde açıldı. Açılışını Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Neslihan Boyan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşehan Deniz Abik’in yaptığı sergide 3 sanatçı akademisyenin sürdürülebilirlik çerçevesinde ürettikleri 21 eser yer aldı. Bu sergide, sürdürülebilir geçmişi yeniden keşfetmek ve daha sürdürülebilir bir geleceğin geliştirilmesine odaklanılmış, yöntem olarak ileri dönüşüm ele alındı. Bossa TAŞ.’nin işbirliği ile üretim tesisinden temin edilen atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat nesnelerine dönüştürüldü. Serginin amacı ise şöyle açıklandı: “Dünyanın giderek artan tekstil atıkları sorunuyla boğuştuğu günümüzde, denim kumaş üretim atıkları ile sanat nesneleri ortaya koyarak, denim kumaşın sanattaki yaşam döngüsünü aktarmak ve izleyicilerin sürdürülebilirlik bilincinin gelişmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Sergideki eserler, hem estetik hem de işlevsel açıdan dikkat çekici olup, İzleyicilere atık malzemelerin dönüştürücü gücünü göstermektedir. Bu çalışmalar, çevresel sürdürülebilirlik ile sanatsal ifade arasındaki bağı güçlendirerek, izleyicilere hem fikri hem de duygusal bir deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Eserleriyle sadece malzemelerin fiziksel dönüşümünü değil, aynı zamanda toplumsal bilinç ve duyarlılığı da artırmayı hedeflemektedir. Böylece, atık malzemeler yeni bir anlam ve değer kazanırken, sanat aracılığıyla sürdürülebilir bir gelecek için önemli mesajlar iletilmektedir.” Sergi, 100. Yıl Çırçır Sanat merkezinde 13 Haziran 2024 tarihine kadar sanatseverlere açık kalacak.