SAĞLIK - 22 Ekim 2020 Perşembe 15:51

Korona virüs salgınına karşı geliştirilen aşı Sakarya’da ilk gönüllüye yapıldı

A
A
A
Korona virüs salgınına karşı geliştirilen aşı Sakarya’da ilk gönüllüye yapıldı

Korona virüs salgınına karşı Almanya’da geliştirilen aşı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gönüllü olan ilk kişiye yapıldı.

Korona virüs salgınına karşı Almanya’da geliştirilen aşı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gönüllü olan ilk kişiye yapıldı. Aşı için gönüllü olan Kardiyoloji bölümünde görevli 47 yaşındaki Prof. Dr. Harun Kılıç, “Bu virüsten kaçış yok, bu virüsü ölü veya bir şekilde canlı alacağız. Bu şekilde almak en doğrusu ve kolay“ dedi.


Ulusal pandemi olan korona virüs salgınına karşı Almanya’da geliştirilen aşı Türkiye’de 9 merkezde gönüllüler üzerinde denenmeye başlandı. 9 merkezden birisi olan Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de gönüllü olan Kardiyoloji bölümünde görevli 47 yaşındaki Prof. Dr. Harun Kılıç’a ilk aşı vuruldu. Korona virüs aşısı olan Kılıç, devam eden pandemi sürecinde salgının giderilmesi için yapılan çalışmalara gönüllü olduğunu ve bu süreçte aşının yan etkilerini her gün kendisine verilen cihazla bildireceğini kaydetti. Sakarya Üniversite Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baş Hekimi Doç. Dr. Fikret Halis ise aşının karma yaş guruplarında gönüllü olan 32 kişiye daha yapılacağını dile getirdi.



"Başarılı bir sonuç çıkar ve dünya da bu illetten kurtulur"


Aşı için gönüllü olan Sakarya Üniversite Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji bölümünde görevli 47 yaşındaki Prof. Dr. Harun Kılıç’ “Aşıya güvendiğim için oluyorum. Sonuçta bu virüsü bir şekilde herkes alacakmış gibi duruyor. Bu virüsten kaçış yok; bu virüsü ölü veya bir şekilde canlı alacağız. Bu şekilde almak en doğrusu ve kolay olduğu için, mutlaka bu aşılamanın önemli olduğunu vurgulamak için bu işe gönüllü oldum. Umut ediyorum inşallah bu aşıdan başarılı bir sonuç çıkar ve dünya da bu illetten kurtulur, insanlığa bir faydamız dokunur” dedi.



"Tedavi çalışmaları tüm dünyada yaygın olarak devam ediyor"


Sakarya Üniversite Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baş Hekimi Doç. Dr. Fikret Halis, “Sadece ülkemiz değil, bütün dünya korona virüs dolayısıyla olağanüstü bir dönemden geçiyor. Bu noktada tedavi çalışmaları tüm dünyada yaygın olarak devam ediyor. Bu tedavi basamaklarından birisi de korona virüs aşısından dünyada ve ülkemizde de yaygın olarak çalışmaları yapılan aşı çalışması. Bu aşı çalışmasında da aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak tabii ki gönüllü arkadaşların olması ve ilk gönüllülerinde buradan olmasından dolayı da ayrıca mutluluk duyuyoruz. Hastane olarak böyle bir aşı çalışmasında bir basamak olmamız, katkı sağlamamız hem insanlık yararına hem de bu hastalığı geçiren tüm insanlar için faydalı olacağını umduğumuz bir çalışmanın içerisine girmek ayrıca bizi mutlu edecek” diye konuştu.



"32 kişilik bir gönüllü ekibimiz olacak"


Aşının 32 kişiye yapılacağını belirten Halis, “Birçok basamağı olan bir aşı, çok merkezli sadece Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi değil, gerek yurt dışı ve gerek yurt içinden birçok merkezin dahil olduğu çok merkezli bir aşı çalışması. Toplam olarak bizim hastanede de 32 kişilik bir gönüllü ekibimiz olacak, onlara aşı çalışmasında, aşıyı uygulayacağız inşallah. Hepsinin takipleri; herhangi bir yan etki olup olmaması belli bir süreyle takip edilecek. Herhangi bir tıbbi sağlık sorunu ortaya çıktığında da erken müdahale açısından sürekli kontrol ve gözetim altında olacaklar bu arkadaşlarımız” şeklinde konuştu.



"Gönüllü kişileri öncelikle bu çalışmaya dahil ediyoruz"


Aşı için yaş sınırlamaları olduğunu belirten Halis, “Aşı için bir takım yaş sınırımız var, ekarte ettiğimiz yani özellikle risk faktörlerinin olmadığı herhangi bir risk faktörü taşımayan gönüllü kişileri öncelikle bu çalışmaya dahil ediyoruz. Aşı çalışmasında özellikle risk grubundaki bir takım hastalarında aşılanmasını önemsiyoruz. Gönüllü olarak ta özellikle bu hastalığı geçiren ve geçirdiğinde de çok daha sıkıntılı tablolar ile karşı karşıya kalacak olan risk grubunun da aşılanması bizim için büyük önem arz ediyor. İnşallah bu grubu da gönüllüler grubuna katmayı düşünüyoruz. Bu gönüllü grup üzerindeki deneyeceğimiz aşı üzerinde eğer herhangi bir sorun yaşamazsak inşallah ileri ki dönemde de ilaç kıvamında, patentli bir ürün haline gelecek bir aşı olacaktır. Başta Almanya olmak üzere ülkemizden de birçok merkezin içerisinde yer aldığı bir aşı çalışma grubu. Burada da bizde gönülleri dahil etmek sureti ile aşının geliştirilmesine katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul üç uluslararası kongre daha kazandı İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Bu hafta başı Washington’da bulunan ekibimiz 2 bin katılımcı beklenen ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (National Association of Realtors-NAR) 2025 yılı kongresini İstanbul’a kazandırdı” dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ABD Ulusal Emlakçılar Birliği’nin (National Association of Realtors-NAR) 2025 yılı kongresinin İstanbul’da yapılmasına karar verildiğini açıkladı. Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun (ICVB) İstanbul’da geniş davetli grubuna sahip kongrelerin yapılması için çalışmalarını hızlandırdığını kaydetti. ICVB’nin yeni bir çalışmasının başarıyla neticelendiğini belirten Avdagiç, “Bu hafta başı Washington’da bulunan ekibimiz, 2.000 katılımcı beklenen ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (National Association of Realtors-NAR) 2025 yılı kongresini İstanbul’a kazandırdı. NAR, 1.5 milyondan fazla üyesi ve 1.200’e yakın dernek paydaşı ile küresel gayrimenkul sektörüne yön veren önemli teşkilatlardan biri. Ev sahipliğini de bu konuda büyük emekleri geçen Gayrimenkul Hizmetleri Komitemiz ile iş birliği içerisinde yürüteceğiz. Böylece Türk emlakçılık sektörünün dünyaya açılmasına ciddi katkı vereceğiz. Ayrıca gayrimenkul sektöründeki küresel pazar payımızın artmasına da katkı sağlayacağız” değerlendirmesinde bulundu. ICCA’nın Akdeniz Bölge Toplantısı İstanbul’da yapılacak İTO ve ICVB Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul’da gerçekleştirilecek ikinci önemli zirvenin de Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği’nin (ICCA) Akdeniz Bölge Toplantısı olduğunu duyurdu. Avdagiç, şöyle devam etti: “Kongre ve toplantı sektörünün uluslararası alandaki en önemli kuruluşu olan Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği’nin (ICCA) Akdeniz Bölge Toplantısını 2-4 Haziran 2024 tarihleri arasında İstanbul’da yapıyoruz. Ev sahibi İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu olarak biziz. Biliyorsunuz, turizmin kalbi Akdeniz’dir, bu etkinlik sayesinde Akdeniz’in kalbi de İstanbul olacak.” Avdagiç, İstanbul’un ayrıca 2025’te Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ile turizm sektörü için önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacağını da belirtti. Avdagiç, “Bu toplantı vesilesiyle dünyanın dört bir yanındaki turizm ve havacılık sektörü profesyonellerini İstanbul’da ağırlayacağız” dedi.
Mersin Milli Eğitim Müdürü şalvar giydi, yazma taktı, öğrencilerle birlikte çilek hasat etti Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Silifke’de şalvar giyip öğrenciler ile birlikte çilek hasadına katıldı. Silifke Tarım Üretim ve Fen Okulunu ziyaret eden Durmuş, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fatih Burğut, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Bayram Duman, Cuma İvrendi, İbrahim Halil Ulaş, İbrahim Kaya ve Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sezgin ile birlikte okul bahçesine zeytin fidanı dikti. Okul bahçesine biber fidesi de diken Durmuş, öğrenciler tarafından üretilen taze soğan ve sarımsaklardan kopardı. Daha sonra öğrenciler tarafından Gülümpaşalı Mahallesi’nde çilek üretilen bahçeyi gezen Durmuş, yöresel kıyafetler giyerek öğrenciler ile birlikte çilek hasadı yaptı. “Bugün Silifke’deki tarım okulumuzda çocuklarımız ile birlikte çilek tarlasında çilek toplama etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz” diyen Durmuş, “Çocuklarımız sadece çilek üretmiyor, fasulyeden, börülceye, domatesine, soğanına, sarımsağına varıncaya kadar kendi ürünlerini dikip yetiştiriyorlar. Daha sonra da bu yetiştirdikleri ürünleri hasat ediyorlar” dedi. Doğanın, çocukların zekasının gelişmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Durmuş, "Milli Eğitim Bakanımız yeni müfredat ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Herkesin görüşüne açık bir şekilde de değerlendirmede. Müfredatımızdaki en önemli noktalardan bir tanesi de doğanın çocuğun gelişmesinde ne kadar katkı sağladığı ile alakalı da bir beceri kısmı da var. Yeni müfredat ile birlikte doğayı koruyarak yaşanabilir bir çevre oluşturma bilinci de sürecin içerisinde yer alıyor. Silifke’de öğrencilerimiz, çocuklarımız buna şimdiden hazırlar. O kadar çok mutlu olduklarını da görebiliyorum" diye konuştu. Doğanın herkesi eşitlediğini söyleyen Durmuş, şöyle devam etti: "Bu alanlar da çocuklarımızın beceri kazanmalarında çok büyük katkı sağlıyor. 6 Şubat depremi ile biz bir şeyi daha gördük. Bildiğimiz bilgi birikimin, edindiğiniz mal mülkün hiçbirinin kıymetinin olmadığını, yaşam becerisi elde etmiş olmanızın ne kadar kıymetli olduğunu gördük. Aslında bu tarım okulu ile birlikte çocuklarımız yaşamda kalabilmeyi ve bu beceriyi devam ettirebilmeyi, bunu yaparken de yetkin ve erdemli bir insan olarak kendi ülkesine, insanlığa, ailesine, herkesten önce kendisine değer katacak bir birey olarak yetişme yolculuğunda doğa ile iç içe bir eğitim süreci onları çok büyük bir katkı sağlayacaktır."