ÇEVRE - 17 Ekim 2025 Cuma 13:13

Sakarya’nın alüvyon set gölü can çekişiyor: Su seviyesi 8 metreden 2 metreye düştü

A
A
A
Sakarya’nın alüvyon set gölü can çekişiyor: Su seviyesi 8 metreden 2 metreye düştü

Sakarya'nın Ferizli ilçesinde bulunan Akgöl'ün debisi, 8 metreden 2 metreye kadar düştü. Su seviyesinin çekilmesi ile göl alanına araçla girilebilecek duruma gelinirken, bölge halkı gölün yok olma tehlikesine karşı duydukları endişeyi dile getirdi.

Ferizli ilçesinde yer alan Akgöl alarm veriyor. Debisi yaklaşık 8 metreden 2 metreye kadar düşen göl, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Açılan kanalların Sakarya Nehri'ne bağlandığını ve yaşanan kuraklığın etkisiyle suyun debisinin giderek düştüğünü aktaran mahalle sakinleri, gölün kurtarılması çağrısında bulundu.

Sakarya’nın alüvyon set gölü can çekişiyor: Su seviyesi 8 metreden 2 metreye düştü
Sakarya Nehri'yle bağlantılı olan kanallara set işleminin yapılacağının söylendiğini belirten mahalle sakinlerinden Gökhan Korkmaz, "Su seviyemiz aşırı derecede düştü ve bununla ilgili yetkililere haber verdik. 10'uncu ayda akan kanallara set koyulacağını söylediler fakat herhangi bir işlem olmadı. Bir an önce müdahale edilmesini istiyoruz. Bunun haricinde kuraklıkta çok etkili oldu. Kılcal kanalların da bunda etkisi büyük. Kanalların bir an önce kapatılmasını bekliyoruz. Kanallar kapatılırsa gölümüz kurtulacak. Yaklaşık 15 sene öncesinde buradan su içiliyordu ama şu anda çok kötü bir durumda. Buradaki temiz su Sakarya Nehri'ne akıyor. Setleme yapılırsa su nehre akmayacak. Seviye aynı kalacak ve göl kendi kendini temizleyecek" dedi.

Sakarya’nın alüvyon set gölü can çekişiyor: Su seviyesi 8 metreden 2 metreye düştü

"Su seviyesi ortalama 8 metreden 2 metreye kadar düştü"

Eskiden gölden su içtiklerini aktaran Harun Güler ise, "Bir zamanlar burada görevli işçiler vardı. 8 buçuk metre debisi olan gölümüzden su içiyorduk" derken, mahalle sakinlerinden Halil İbrahim Erkal, "Son yıllarda yaşanan kuraklıkla birlikte göldeki açılan kanallarla gölümüzün su seviyesi ortalama 8 metreden 2 metreye kadar düştü. Şu anda gölün en derin bölgesi 2 metredir ve daha önceden açılan ve şu anda da açılan kanallar var. Kanallarımızın Sakarya Nehri'ne bağlantısı var. Bu sebepten dolayı Akgöl'ün su seviyesi devamlı düşüyor" ifadelerini kullandı.
Vatandaşların normalde suyla kaplı olması gereken alanlara araçlarıyla girmesi ise göldeki su çekilmesinin seviyesini gözler önüne serildi. Bölge havadan da görüntülendi.

Murat Hazer

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konya Büyükşehir’in "Güvenli Okul Yolları Projesi" sonrası okula bisikletle giden öğrenci sayısı artıyor Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Güvenli Okul Yolları Projesi" kapsamında okula bisikletle giden öğrenci sayısı her geçen gün artıyor. Proje kapsamında aldıkları eğitimlerden sonra her gün okullarına bisikletle giden Ahmet Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu’ndan yaklaşık 100 öğrenci; sağlıklı bir yaşam için erken yaşta bisiklet kullanımının önemine dikkat çekiyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin "Güvenli Okul Yolları Projesi" ile Konya’da okula bisikletle giden öğrenci sayısında artış yaşanıyor. Bisiklet kullanımını artırmak, bu konuda farkındalık oluşturmak ve sağlıklı yaşama dikkat çekmek amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıldır sürdürdüğü "Güvenli Okul Yolları" projesi ile şehirde bisiklet kullanımı her geçen gün giderek yaygınlaşıyor. 680 kilometre ile Türkiye’nin en uzun bisiklet yoluna sahip şehri Konya’da öğrenciler okula bisikletle gitmenin keyfini yaşıyor. Daha önce Güvenli Okul Yolları Projesi kapsamında eğitimlerin verildiği ve uygulamanın yapıldığı Ahmet Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu’ndan yaklaşık 100 öğrenci sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek okullarına çevreci ulaşım aracı bisikletle gidiyor. Konya Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından verilen teorik ve uygulamalı eğitimlerden sonra belirlenen güzergah doğrultusunda gruplar halinde okullarına bisikletle ulaşan öğrenciler, hem spor yapmanın hem kolayı ulaşımın mutluluğunu yaşıyor. "Bisiklete bu kadar önem verilen bir şehirde bisiklet kullanmak gerçekten çok eğlenceli" Bisikletle okula giden öğrencilerden Emine Nisa Çetintaş, "Arkadaşlarımla birlikte katıldığım etkinlik çok güzel geçti. Bisiklet sürmek çok güzel. Bisiklet sürmeyi çok seviyorum. Eğitimler sayesinde bisiklet sürerken dikkat edilmesi gerekenleri öğrendim. Bisikleti yolun ortasında değil, bisiklet yollarında süreceğiz. Bisiklet sürerken hareket yapmayacağız. Trafik kurallarına uyacağız" ifadelerini kullandı. Öğrencilerden Hasan Hüseyin Cömert ise, "Bisiklet sürerken hem eğlendik hem de öğrendik. Kask takarak yelek giyerek sürmeyi öğrendik. Belediyemizin bu konuda duyarlı olması çok önemli. Konya Büyükşehir Belediyemiz bisikletle ilgili projelere önem veriyor. Arabaların bıraktığı zararlı gazlar nedeniyle bisiklet kullanmak dünyamız için çok daha sağlıklı. Bisiklete bu kadar önem verilen bir şehirde bisiklet kullanmak gerçekten çok eğlenceli. Ayrıca Konya’da bisiklet sürmek çok kolay oluyor" dedi.
Bursa Geçici felç hafife alınmamalı Bazı hastalarda felç belirtileri, 24 saatten kısa sürede tamamen düzelebildiğini belirten uzmanlar, bu durum, halk arasında ‘geçici felç’ olarak bilindiğini ancak bu geçici ataklar asla hafife alınmaması gerektiği konusunda da uyardı. Her felç yatalak bırakmadığını ancak her inme acil müdahale gerektirdiğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Büşra Er uyarıyor, "İnme hâlâ dünyada en sık görülen ölüm ve sakatlık sebeplerinden biri olduğunu vurguladı. Toplumda ’felç’ denilince akla genellikle yatalak kalmanın geldiğini, ancak bu algının doğru değildir. Felç, beyni besleyen damarların tıkanması sonucu o bölgedeki beyin hücrelerinin işlevini yitirmesiyle ortaya çıkar. Tıkanan damarın beynin hangi bölgesini beslediğine göre belirtiler değişir. Kol veya bacakta güçsüzlük, konuşma bozukluğu, görme kaybı ya da yüzde asimetri en sık görülen belirtilerdir. Ancak her felç kalıcı değildir" dedi. Dr. Büşra Er, "Bazı hastalarda felç belirtileri 24 saatten kısa sürede tamamen düzelebilir. Bu durum, halk arasında ‘geçici felç’ olarak bilinir. Ancak bu geçici ataklar asla hafife alınmamalıdır. Çünkü bu kişilerde önlem alınmazsa ilerleyen dönemde kalıcı felç gelişme riski oldukça yüksektir. İnme önlenebilir bir hastalıktır. Risk faktörlerine karşı hayat tarzı değişikliğinin önemi vardır. Yüksek tansiyon, diyabet, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, obezite, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşam ve yetersiz uyku inme riskini artıran en önemli faktörlerdir. Düzenli egzersiz yapmak, Akdeniz tipi beslenmek, yeterli uyku ve stres yönetimi beyin damar sağlığını korur diye konuştu. Dr. Er, beyin kanaması ile beyin felcinin sıklıkla karıştırıldığını da sözlerin ekleyerek şöyle konuştu; "Beyin kanaması, genellikle yüksek tansiyona bağlı damar yırtılması sonucu gelişirken, inme damar tıkanıklığı nedeniyle beyin dokusunun beslenememesi sonucu oluşur. Ancak bazı durumlarda inme sonrası da kanama meydana gelebilir. Özellikle ilk 4,5 saat içinde hastaneye başvuran hastalarda damar açıcı tedaviyle ciddi iyileşmeler sağlanabilir. Erken teşhisin inme tedavisinde en kritik aşamadır. Yüzde kayma, konuşma bozukluğu, kol veya bacakta ani güçsüzlük gibi belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden 112’yi aramak gerekir. İnme, zamanla yarışılan bir hastalıktır; her geçen dakika milyonlarca beyin hücresi kaybedilmektedir. Erken müdahale, hem yaşamı hem de yaşam kalitesini kurtarır."