GÜNDEM - 10 Mayıs 2025 Cumartesi 14:06

Sandıktan podyuma: 80 yıllık giysiler yeniden hayat buldu

A
A
A
Sandıktan podyuma: 80 yıllık giysiler yeniden hayat buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bulunan Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi, Sürdürülebilirlik Haftası çerçevesinde düzenlediği ‘Nostaljik Defile’ etkinliği ile geçmişin izlerini bugünün bilinciyle buluşturdu. Öğrencilerin tasarladığı kıyafetler, çevre duyarlılığına dikkat çekerken izleyenlerden tam not aldı.



Sakarya’nın Karasu ilçesinde bulunan Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi öğrencileri, sürdürülebilirliğe dikkat çekmek için sıra dışı bir podyumda buluştu. Tarihle tasarımı buluşturan bu özel defilede öğrenciler, atık materyallerden tasarladıkları kıyafetlerin yanı sıra büyüklerinden kalan ve 80 yıla varan geçmişi olan giysileri de podyumda sergiledi. Kimisi sandıktan çıkardığı 1950’lere ait bir gelinliği yeniden yorumladı, kimisi ise atık tüller ve eski gazete kağıtlarından geleceğin modasını tasarladı. Öğrenciler, geçmişin kıyafetlerini bugünün sorunlarına çözüm sunacak şekilde yorumlayarak sürdürülebilirliğe dikkat çekti. İzleyicileri adeta zamanda yolculuk ettiren etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.


"Doğa ile uyumlu yaşam konusunda farkındalık oluşturmak istedik"


Okulun Felsefe Öğretmeni ve defile proje koordinatörü Dilek Ulutürk Özdemir, "Karasu Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi olarak, öğrencilerimize doğa ile uyumlu bir yaşam konusunda farkındalık oluşturmak istedik. Bu amaçla da okulumuzda tematik bir hafta belirledik. Etkinliğin son gününde ‘Sürdürülebilir Moda Defilesi’ düzenledik. Defilemizde her kumaşın, her elbisenin bir hikaye taşıdığına inanıyoruz. Modanın, artık bir tüketim kültürü olduğunu görüyoruz. Bazı öğrenciler babaannelerinin sandıklarından çıkan kıyafetleri kendi tarzları ile yeniden yorumladı. Bazıları annesinin, anneannelerinin kıyafetlerini giydi. Eski olanları kendi tarzları ile birleştirerek yeniden kullanabileceğini bize göstermek istediler. Bazı öğrencilerimiz de atık dediğimiz ürünlerden kendi tasarımlarını yaptılar" dedi.


"Gelinliğim annemin, babaannesine ait"


Defilede yer alan öğrencilerden Rümeysa Aşıkoğlu, "Gelinliğim, 1950’lere ait. Annemin, babaannesine ait. Çok eski ve yadigar bize" derken, atık malzemelerden oluşturduğu kıyafetin tasarım sürecinden söz eden Gizem Çelebi ise, "Tasarımımın tamamında atık malzemeler kullanmaya çalıştım. Terzilerin kullanmadığı tül ve kumaşlardan etek oluşturdum. Buketçilerden eski gazete kağıtları alarak tasarımımı bütünleştirdim" ifadelerine yer verdi.


Başarı belgeleri ile emekleri ödüllendirildi


Defile sonunda jüri tarafından yapılan değerlendirme neticesinde ilk üçe giren tasarımlara Sürdürülebilirlik Haftası Katılım Belgesi takdim edildi. Ayrıca defileye katılan tüm öğrencilere başarı belgeleri sunularak emekleri ödüllendirildi.


(EA-BCT-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç: "El vicdan" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sosyal medyadaki eleştirilere cevap vererek, "Sahada gece gündüz emek veren değerli kardeşlerimizin emeklerine saygısızlık yapılması bizleri derinden üzüyor. El vicdan diyorum" dedi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, kentte kar yağışı sonrası bazı sosyal medya sayfalarında yapılan eleştirilere şu şekilde cevap verdi: "Biz bu şehirde her daim birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yaptık. Çalışmalarımızı bu şekilde sürdürdük. Fakat bugün haber sitelerinde ve sosyal medyada yapılan çalışmaları adeta görmezden gelerek kendi cenahlarından 3-5 beğeni almak için aslı astarı olmayan açıklamalar yapıldı. Sahada gece gündüz emek veren değerli kardeşlerimizin emeklerine saygısızlık yapılması bizleri derinden üzüyor. El vicdan diyorum. Sabahın ilk saatlerinden itibaren etkisini artıran yoğun kar yağışına rağmen ekiplerimiz sahada hem makine gücüyle hem de insan emeğiyle büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. Kar yağışından önce hazırlıklarımızı tamamladık, koordinasyonu sağladık. Sabahtan bu yana da yürüttüğümüz tüm çalışmaları, şeffaflık gereği sosyal medya hesaplarımızdan anlık olarak paylaşıyoruz. Görmek isteyene hizmet de ortada, emek de Bu zorlu süreçte gece gündüz demeden emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma ve sabırla, anlayışla bizlere destek olan kıymetli hemşehrilerime yürekten teşekkür ediyorum."
Denizli Denizli’de narkotik operasyonlarında 11 zehir taciri tutuklandı Denizli İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından uyuşturucu veya uyarıcı madde ticaretine önlemeye yönelik çalışmalar sürdürülüyor. 28 ve 31 Aralık 2025 tarihleri arasında düzenlenen operasyonlarda 11 kişi tutuklandı. 28-31 Aralık 2025 tarihleri arasında Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından, Denizli genelinde uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapan ve "torbacı" olarak tabir edilen sokak satıcıları ile organizasyonların yakalanmasına yönelik planlı çalışmalar ve operasyonlar gerçekleştirildi. Düzenlenen operasyonlar kapsamında 14 şahıs gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheli şahısların üzerlerinde ve adreslerinde gerçekleştirilen aramalarda; 33 parça halinde toplam 21 bin 540 kullanımlık kağıda emdirilmiş sentetik kannabinoid (bonzai), 3 bin 155 adet sentetik ecza hap, 19 adet ecstasy hap, 8,5 gram metamfetamin, 6,5 gram esrar, 2,6 gram kokain, 1 adet ruhsatsız tabanca ve uyuşturucu madde ticaretinden elde edildiği değerlendirilen bin TL nakit para ele geçirildi. Operasyonlar kapsamında "Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapmak" suçundan gözaltına alınan 14 şüpheli şahıstan karakoldaki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi. Adli makama çıkartılan 14 şüpheliden 3’ü hakkında adli kontrol kararı verilirken, 11 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.