ÇEVRE - 15 Eylül 2025 Pazartesi 16:23

Sapanca Gölü çevresinden 2 ton çöp toplandı

A
A
A
Sapanca Gölü çevresinden 2 ton çöp toplandı

Sakarya Gölü çevresinde 50 dönümlük alanda yürütülen çalışmalarda, ekosisteme zarar veren 2 ton atık toplandı.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), kentin doğal mirası ve ana içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nde, kuraklığın etkisiyle su seviyesinin çekildiği kıyılarda temizlik çalışmalarına başladı. Havza sağlığı ve göl ekosisteminin korunması için başlatılan proje ile çevreye bırakılan atık maddeler toplandı. Gölün geleceğini ve su sağlığını koruyacak temizlik çalışmaları etaplar halinde ilerleyecek.


Sosyal hareketliliğin yoğun olduğu Arifiye Gölbaşı mevkiindeki ilk etap çalışmalarında, 50 dönümlük alanda 25 kişilik ekip yaklaşık 2 ton atık topladı. Göl havzasındaki atıklar arasında plastik şişeler, cam kırıkları, yiyecek ambalajları ve metal hurdaların yanı sıra araba lastikleri ve koltuk gibi atıklar da yer aldı.


konuyla ilgili SASKİ tarafından yapılan açıklamada, göl çevresinde piknik için yakılan ateşlerden kalan kül ve közlerin ekosisteme ciddi zarar verdiği vurgulanarak, "Ekiplerimiz temizlik sırasında gölün çekilen kısımlarında büyük miktarda mangal kömürü ve küle rastladı. Bu tür sorumsuzluklar, gölün doğal yaşamını doğrudan tehdit etmektedir. Göl havzasında yakılan ateş ve atılan her çöp, gölde yaşayan onlarca canlının hayatını tehlikeye atmaktadır" denildi.


Açıklamada, "Gölü besleyen derelerde ve havza boyunca temizlik faaliyetlerini kararlılıkla sürdüreceğiz. Başlattığımız temizlik projesiyle gölümüzü kirleten unsurları ortadan kaldırarak hem çevreyi koruyor hem de gelecek nesillere daha temiz bir içme suyu kaynağı bırakıyoruz. İlk etap çalışmalarımızı tamamladık, havza genelinde çalışmalarımız titizlikle devam edecek. Vatandaşlarımızdan doğaya çöp bırakmamaları konusunda hassasiyet bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.



Sapanca Gölü çevresinden 2 ton çöp toplandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Batı Akdeniz, Tekirdağ, İzmir, Aydın, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Zonguldak, Bolu, Düzce, Erzincan, Tunceli çevreleri, Kırklareli’nin kıyı kesimleri, Ankara ve Eskişehir’in güneyi, Konya’nın kuzey ve batısı ile Erzurum’un batısının yağmur ve sağanak yağışlı, Güney Ege kıyıları ile Batı Akdeniz kıyılarının gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Muğla ve Antalya çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde pus ve yer yer sis bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan yapılan tahminlere göre; hava sıcaklığı, mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Rüzgarın genellikle güney ve doğulu, yurdun kuzeybatı ve güneydoğu kesimlerinde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde güney ilçeleri yağmur ve sağanak yağışlı 8 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, yağmur ve sağanak yağışlı 13 İzmir: Parçalı çok bulutlu, sağanak yağışlı 17 Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra yağmur ve sağanak yağışlı 13 Adana: Parçalı ve az bulutlu 17 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 14 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 15 Erzurum: Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, gece saatlerinden sonra karla karışık yağmurlu yüksekleri kar yağışlı 5