SAĞLIK - 24 Mayıs 2016 Salı 14:06

Kılıç: “Çocuklara Verilen Her İlaç İki Kere DÜşünülerek Verilmeli”

A
A
A
Kılıç: “Çocuklara Verilen Her İlaç İki Kere DÜşünülerek Verilmeli”

Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehtap Kılıç, “Çocuklara verdiğimiz her ilaç iki kere düşünülerek verilmelidir” dedi.
Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi Kliniği’nden Doç. Dr. Mehtap Kılıç “çocuk bağışıklığında ve alerjide doğru bilinen yanlışlar” hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Kılıç “Günümüzde alerjik hastalıkların sıklığının ve bağışıklık sistemi hastalıkları hakkında farkındalığın hızla artması birçok soruyu da beraberinde getirmiştir. Sağlık, üzücü bir şekilde günümüzde suistimale açık bir pazar haline gelmiştir. İnternetin getirdiği bilgi kirliliği, aktarların önerdiği bilimsel veri tabanı olmayan ’bitkisel’ adı altında masumca görünen yaklaşımlar, eczanelerde Tarım Bakanlığı onaylı satılan bağışıklık sistemi güçlendirici adı altındaki ilaçlar... Unutulmamalıdır ki çocuk, erişkinin küçültülmüş hali değildir” dedi.
Doç. Dr. Mehtap Kılıç şöyle devam etti: “Çocuğun büyüyen bir organizma olduğu, verilen her ilacın büyüyen kemik, göz, akciğer gibi pek çok dokuya etki ettiği göz ardı edilmemelidir. Çocuklara verdiğimiz her ilaç iki kere düşünülerek verilmelidir. Bağışıklık güçlendirici ilaçlar önerildiğinde çocuklarda uzun dönem sonuçlarının olup olmadığı mutlaka sorgulanmalıdır. Bağışıklık sistemi kanserden romatizmal hastalıklara kadar birçok hastalığın savunmasında görev alır, bu görevi sırasında dışarıdan onu desteklediği iddia edilen ilaçların mutlaka çocuklarda çalışılmış güvenli olduğu gösterilmiş çalışmalar varsa tercih edilmesi gerekir.”
Doç. Dr. Mehtap Kılıç “Ailelere sayıca fazla gibi görünen enfeksiyonların böyle ilaçlarla durdurulmaya çalışılması değil, neden böyle olduğunun araştırılması gerekir. Öncelikle gerçekten bir sorun olup olmadığı aile ile beraber tartışılmalıdır çünkü okulun ya da kreşin ilk yılı olması ya da evde okula giden kardeş varlığı enfeksiyon riskini bazen altta bir bağışıklık sistemi eksikliği olmadan da artırabilir. Amaç günü kurtarmak değil yarınları kurtarmaktır, çocuklar geleceğimizdir” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.