YEREL HABERLER - 19 Ağustos 2017 Cumartesi 09:51

Solucan gübresi üreticileri ’birlik’ olma yolunda

A
A
A
Solucan gübresi üreticileri ’birlik’ olma yolunda

Samsun’daki solucan gübresi üreticileri ’birlik’ oluşturmak için bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

Samsun’daki solucan gübresi üreticileri ’birlik’ oluşturmak için bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.


Samsun ve ilçelerinde bulunan Kaliforniya solucanı ve organik gübre üreticileri, sürdürülebilir tarımı desteklemek ve toprakta bulunması gereken mikroorganizmaların korunabilmesi için yapılması gerekenleri tartıştı. Atakum’da bir restoranda buluşan üreticiler, kaliteli ve doğru üretim için ’birlik’ oluşturmayı hedefliyor.


Üreticiler yaptıkları ortak basın açıklamasında, "Üretilen tüm bitkilerin topraktan, havadan, sudan değerli elementleri yeterince alması gerekmektedir. Toprağın fiziksel ve kimyasal yapısının iyi olması topraktaki biyolojik çalışmaya bağlıdır. Biyolojik çalışma topraktaki mikroorganizma ve canlılarla olmaktadır. Suni gübre kullanımı topraktaki canlıları olumsuz etkilemekte ve diğer taraftan topraklara yeterince organik madde verilmemesi topraktaki biyolojik yapıyı tahrip etmektedir. Günümüzde bu uygulamalar doğal dengenin bozulmasına olan etkileri ve besin zinciri yoluyla insanın yanı sıra tüm canlılara ulaşabilen yaşamsal tehlike yaratma özellikleri ile sanayi ya da kentsel kirlilikler kadar dikkat çekmeye başlamıştır. Sürdürülebilir tarım anlayışı içerisinde su ve toprak kaynaklarının korunması, entegre ilaç yönetimi gibi birçok uygulamalar yer almakla beraber, ilaç, sentetik gübre gibi doğal olmayan girdilerin kullanılmasından kaçınılarak kalite, sağlık ve çevresel standartlarla buluşan organik tarım teknikleri anahtar rol oynamaktadır. Suni gübreleme ve ilaçlamalar; zararlı veya zararsız ayrımı yapmaksızın floradaki tüm canlı mikroorganizmaları yok etmektedir. Bu durum topraklarımızın yapısını bozmaktadır. Uzun vadede baktığımız zaman; topraklarımız verimsiz, besin maddelerinde kalite düşüklüğü, kullanılan kimyasal suni gübre ve ilaçlamadan dolayı kanserojen ürünler elde etmemize sebep olmaktadır. Topraklarımızda bulunan canlılar azalmakta ve üründen alınan randıman ise düşmektedir. Gelişmiş toplumların tarımsal faaliyetlerine bakıldığında, suni gübrelemeyi azaltıp mümkün olduğunca organik gübrelemeye ağırlık verdikleri görülmektedir. Toprağa organik gübre verilmediği zaman, topraktaki faydalı canlıların ölmesi ile birlikte bitkiye faydasız bir toprak elde edilir ve ürün gelişimi yetersiz ve suni olmaktan ileri gidemez. Yapılan emeğin karşılığı alınamamış olur. Bizler samsun organik solucan gübresi üreticileri olarak ’topraklarımızı seviyoruz ve organik gübre üretimi için elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız" denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul ‘Yeni doğan bebek’ vurgunu şebekesi operasyonunda 14 kişi tutuklandı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma çerçevesinde, aralarında 14 doktor, 17 hemşire ve 8 sağlık çalışanının olduğu 300 kişilik şebeke operasyonla çökertilmişti. SGK’yı yaklaşık 500 milyon lira zarara uğratan şebekeye üyelerinden 14’ü sevk edildiği adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İstanbul ve Tekirdağ’da Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2022 yılında yapılan ihbar ve şikayetler üzerine inceleme başlattı. Savcılık, 2023 yılı itibariyle başlattığı soruşturmada İstanbul ve Tekirdağ’da örgütlü halde hareket ederek, rüşvet suçuna konu maddi menfaat temin ettikleri bilgisine ulaşmış, eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda yeni doğan bebekleri usulsüz şekilde özel hastanelere sevk ederek SGK’yı dolandıran 300 kişilik şebeke çökertilmişti. Yapılan soruşturmada aralarında 14 doktor, 17 hemşire, 8 sağlık çalışanı ve hastaneye yöneticilerinin de bulunduğu 300 kişilik şebekenin yeni doğan bebekleri çeşitli gerekçeler göstererek kamudan özel hastanelere sevk ettikleri, yoğun bakım ünitelerinde günlerce tuttukları ve devlete yüklü miktarda fatura çıkardıkları tespit edilmişti. Aralarında Reyap Hastanesi Çocuk Doktoru ve Medisense Sağlık Hizmetleri şirketinin sahibi Dr. Fırat Sarı, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde görevli Dr. İlker Gönen’in de bulunduğu çok sayıda doktorun yüzde 20 komisyonla çalışarak haksız kazanç elde ettikleri belirlenmiş, bu yöntemle SGK’yı 500 Milyon liraya yakın zarara uğratıldığının anlaşılmasının ardından polis ekipleri tarafından operasyon için düğmeye basılmıştı. Ekipler haklarında gözaltı kararı bulunan aralarında doktor ve hemşirelerin de bulunduğu 41 kişiden 40’ını İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu’da düzenledikleri baskınlarda yakalamış, 259 kişi ise savcılığa ifadeye çağrılmıştı. Şebekenin 2 yıl içerisinde yüzlerce bebeği naklettikleri Beylikdüzü Medilife, Avcılar Hospital, Medicine Esenyurt ile Reyap Esenyurt ve Reyap Çorlu gibi özel hastaneler de mercek altına alındı. Firari bir şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürerken, zanlıların “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kasten öldürmenin ihmali davranışlarla işlenmesi” ve “rüşvet” suçlarından emniyetteki sorguları tamamlanarak adliyeye sevk edildi. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 34 şüpheli şahıstan 5 şüpheli şahıs alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 15 şüpheli de adli kontrol tedbiri uygulanmak suretiyle serbest bırakılırken, 14 şüpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Gümüşhane Yabancı uyruklu şahısların mide ve bağırsaklarından uyuşturucu çıktı Gümüşhane’de İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelenerek hastaneye götürdükleri yabancı uyruklu 2 şahsın mide ve bağırsaklarından 33 parça halinde toplam 153,89 gram metamfetamin ile 2 parça halinde 12,41 gram reçine esrar ele geçirdi. Gümüşhane genelinde uyuşturucu madde ticaretinin ve kullanılmasının engellenmesine yönelik çalışmalarına devam eden İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yurt dışından Türkiye’ye uyuşturucu madde getiren ve ülke içinde bu uyuşturucu maddeleri nakleden şahıslara yönelik çalışma gerçekleştirdi. Son günlerde sayısı artan çalışmalar sonucunda Akçakale uygulama noktasında durdurulan bir araçta seyahat eden H.R ve M.F.G isimli yabancı uyruklu şahıslardan şüphelenen ve uyuşturucu madde sevkiyatı yapabileceklerini değerlendiren ekipler, Cumhuriyet Başsavcılığından talimatıyla şahısları Gümüşhane Devlet Hastanesine götürdü. Burada yapılan kontrollerde mide ve bağırsaklarında yabancı cisimler olduğu tespit edilen 2 şahsın mide ve bağırsaklarında bulunan yabancı cisimler hastanede yapılan operasyonla çıkartıldı. Şahısların mide ve bağırsaklarından 33 parça halinde toplam 153,89 gram metamfetamin ile 2 parça halinde 12,41 gram reçine esrar ele geçirilirken, yabancı uyruklu şahıslar "Uyuşturucu Madde İmal ve Ticareti" suçundan sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Şırnak Silopi Yerfıstığı Üreticileri Birliği yıllık faaliyetini paylaştı Türkiye’de ilk kurulan Silopi Yerfıstığı Üreticileri Birliği, 1’inci Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirerek faaliyetlerini paylaştı. Türkiye’de yer fıstığı üretiminde ilk üç il arasına giren Şırnak’ın Silopi ilçesinde ilk kurulan Silopi Yer Fıstığı Üreticileri Birliği 1’inci Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Birlik binasına gerçekleştirilen kurula yer fıstığı üreticileri katıldı. Silopi Yer Fıstığı Üreticileri Birliği Başkanı Emin Soysal’ın faaliyet raporunu açıkladı. Katılımcılara teşekkür eden Soysal, Türkiye’de ilk defa 2022 yılında Yer Fıstığı Üreticiler Birliğini kurduklarını hatırlattı. Yer fıstığı ve ürünlerinin üretimine destek olduklarını, üreticilere yönelik eğitim çalışmaları da düzenlediklerini beliren Soysal, çeşitli projelerde yer aldıklarını vurguladı. Birliğin 2022-2023 faaliyetlerini aktaran Soysal, “Birlik üyeleri ile birlikte Atlas tohumculuğun yerfıstığı çeşitleri toplantısına katılım sağladık. 2022-2023 hasat sezonu için biçerdöver fiyatlarını kararlaştırıldık. 2022-2023 üretim sezonunda yerfıstığı satış fiyatı ve saman fiyatlarında piyasa dalgalanmasının önlenmesi açısından Silopi ilçesi için taban fiyatlar belirledik. Silopi Kaymakamlığınca düzenlenen Silopi Yerfıstığı hasat şenliğinde etkin rol alarak ve birliğimizin taleplerini yetkililere ilettik. GAP idaresi davetlisi olarak Antalya YÖREX tarım fuarına katılım sağlayarak Silopi Yerfıstığımızın tanıtımı yaptık. 2022-2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Dicle Kalkınma Ajansına Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından sunulmuş olan “Silopi Yer Fıstığı ile Gençlerimiz Üretiyor” projesine ortak olduk” dedi