GENEL - 16 Ağustos 2018 Perşembe 17:24

OMÜ Senatosundan ABD’ye kınama

A
A
A
OMÜ Senatosundan ABD’ye kınama

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Senatosu, ABD yönetiminin, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız yargısına müdahale etme çabasını ve uluslararası ticaret hukuku teamüllerini hiçe sayarak gerçekleştirmeye çalıştığı ekonomik baskıyı şiddetle kınadığını ve reddettiğini açıkladı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Senatosu, ABD yönetiminin, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız yargısına müdahale etme çabasını ve uluslararası ticaret hukuku teamüllerini hiçe sayarak gerçekleştirmeye çalıştığı ekonomik baskıyı şiddetle kınadığını ve reddettiğini açıkladı.


OMÜ Senatosu, Amerika’nın Türkiye’ye açtığı ekonomik savaşa karşı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Son günlerde Türkiye-ABD ilişkileri hiç arzu edilmeyecek gerilimli bir seyir izlemektedir. ABD yönetimi, diplomatik teamüllere uymayan bir ısrarla bu gerilimi sürekli artırmaktadır. Diplomatik ve siyasi baskı araçları yanında ekonomik baskı araçlarını da uluslararası hukuka aykırı bir şekilde kullanan ABD yönetiminin bu tutumu, ekonomimizde geçici dalgalanmalara sebep olmaktadır. Kur seviyesindeki aşırı hareketlerin Türkiye’nin ekonomik göstergeleriyle uyumlu olmadığı ve Türkiye’nin ekonomik potansiyelini yansıtmadığı açıktır. Türkiye’nin serbest piyasa ve uluslararası hukuk kurallarına uygun bir biçimde alacağı tedbirler ile bu zorlukların üstesinden geleceğine inancımız tamdır. Türkiye ve ABD, son 70 yılı yakın müttefiklik olmak üzere, ilişkileri uzun yıllara dayanan iki devlettir. Bu süreçte, ambargoya kadar varan gerginlikler dahi yaşanmış olmasına rağmen, her seferinde iki ülkenin devlet aklı bu sorunların üstesinden gelmiştir. Bugün de Türkiye ve ABD’nin eşit seviyede muhataplar olarak aralarındaki sorunları çözmede başarılı olacaklarına inancımızı korumak istiyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Senatosu olarak; ABD yönetiminin, hukukun üstünlüğüne inanan, evrensel hukuk normlarına riayet eden egemen bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız yargısına müdahale etme çabasını ve uluslararası ticaret hukuku teamüllerini hiçe sayarak gerçekleştirmeye çalıştığı ekonomik baskıyı şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, kısa vadede kaynaklarını tasarruflu kullanarak, uzun vadede ise bütün gücünü Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak araştırma geliştirme çalışmalarına yönlendirerek sürece katkı sağlamaya devam edecektir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.