POLİTİKA - 14 Aralık 2018 Cuma 17:41

Bakan Varank: “Karadeniz ihracat hacmi yüzde 12 arttı”

A
A
A
Bakan Varank: “Karadeniz ihracat hacmi yüzde 12 arttı”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Karadeniz’in ihracat hacminin geçen yıla oranla yüzde 12 oranında arttığını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Karadeniz’in ihracat hacminin geçen yıla oranla yüzde 12 oranında arttığını söyledi.


Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Karadeniz Bölge Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla Samsun’da gerçekleşti. Bakan Varank, burada yaptığı konuşmada önemli bilgiler verdi. Ekonomik güven endeksinin yüzde 9,1 oranında arttığını söyleyen Bakan Varank, “İstişare ile çözülmeyecek hiçbir sorunun olmadığını düşünüyorum. Yeni dönemin sistemini ve ruhunu yansıtacak şekilde hızlı ve sonuç adımlar atmak bizim en temel önceliğimizdir. Türkiye ekonomisi sizlerin de desteği ile emin adımlarla yoluna devam edecektir. Kasım ayı ekonomik güven endeksi, ekonomideki beklentileri olumluya evrildiğini gösterdi. 3 aydır düşme eğilimde olan endeks, Kasım ayında yüzde 9,1 artış kaydetti. Reel kesim güven endeksindeki artış toparlanmadaki en önemli rolü üstlendi. Bunun önümüzdeki dönemde de güçlenerek devam etmesini bekliyoruz. Mevcut yatırım kapasitelerinin etkin bir şekilde kullanımı ve yeni yatırımların artması çok mühim. Büyüme ve istikrar için yatırım şart. Bu noktada sanayicilerin üzerindeki ekstra yükleri azaltmaya ve yatırımları teşvik etmeye devam edeceğiz. Sizlerin de tüm enerjinizi yatırıma ve üretime odaklamanız gerekiyor” dedi.



“Karedeniz ihracat hacmi yüzde 12 arttı”


Karadeniz Bölgesi’ndeki ihracat hacminde büyük bir gelişme olduğunun altını çizen Bakan Varank, "11 ayda 3,5 milyar dolar ihracat hacmi Karadeniz Bölgesi’nde yapıldı. Bu tutar geçtiğimiz yıla göre yüzde 12’lik bir artışa tekabül ediliyor. Karadeniz’deki ilk 3 sırada Trabzon, Samsun ve Zonguldak yer alıyor. Yüksek katma değerli üretimde yol alabilmek için iyi işleyen bir AR-GE ve yenilikçilik ekosistemine sahip olmamız gerekiyor. Bu bilinçle Karadeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren 18 AR-GE merkezini destekledik. Fakat bu sayının çok küçük olduğunu belirtmek istiyorum. Tüm Karadeniz Bölgesi’nde 18 AR-GE merkezi demek buradaki firmalarımızın AR-GE’ye yetirince önem vermediğini gösteriyor demek. Bizim mutlaka AR-GE’ye bölgede yatırım yapmamız AR-GE’den gelecek katma değeri ürünlerimize yansıtmamız lazım. 3 gün önce ülkemizin ilk yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezini Ankara’da açtık. Firmalarımız bu merkezde yalın üretim tekniklerini uygulayarak öğrenebilecekler. Bu merkezin sadece Ankara ile sınırlı kalmasını istemiyoruz. OSB’lerimiz bünyesinde faaliyet gösteren firmaları Ankara’daki eğitimlere katılmaya teşvik edebilirsiniz. Ayrıca şunu da belirtmeliyim: Ankara’daki merkez tek olmayacak 2020 yılına kadar Türkiye genelinde bu tip merkezlerin sayısını 10’a çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.



"OSB’lerimiz 75 bine yakın insana doğrudan istihdam sağlıyor”


Toplantıda konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, “Bugün bu salonda Karadeniz Bölgemizdeki 18 şehrimizden 56 OSB’mizin başkanları, bölge müdürleri ve temsilcileriyle birlikteyiz. Bu bölgede OSB olmayan ilimiz yok. 18 ilimizin tamamında OSB var. Bölgedeki toplam 56 OSB’mizin 41’i işletme aşamasında, yani üretimde. 2’si alt yapı inşaat, 4’ü planlama, 7’si kamulaştırma, 2’si de yer seçimi aşamasında. İşletme aşamasındaki OSB’lerimizde binin üzerinde fabrika üretim yapıyor ve bu bölgede OSB’lerimiz 75 bine yakın insana doğrudan istihdam sağlıyor. Türkiye’de OSB’lerimizdeki toplam istihdamın yüzde 4’ünü Karadeniz Bölgesi’ndeki OSB’lerimiz sağlıyor. Yine OSB’lerimizin tükettiği toplam elektriğin yüzde 4’ünü, doğalgazın ise yüzde 6’sını bu bölgemizdeki OSB’ler tüketiyor. Karadeniz Bölgesi’ndeki OSB’lerimizin doluluk oranına baktığımızda ise, doluluk oranının yüzde 54’te kaldığını görüyoruz. Bu oran Türkiye ortalamasının çok altında. Türkiye’de OSB’lerimizin doluluk oranı ortalama yüzde 74’tür. Ben inanıyorum ki, devletimizin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteği başta olmak üzere, Karadeniz insanının girişimci ruhuyla, yılmak bilmeyen azmiyle bu oranlar önümüzdeki yıllarda çok daha ileriye taşınacak" şeklinde konuştu.


Samsun’un ticaret ve sanayi potansiyeli hakkında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Samsun’da bazıları ilçelerimizde olmak üzere 7 OSB mevcuttur. Tüm bu OSB’lerin yüzölçümünün toplamı sadece 5 milyon 890 bin metre karedir. Yatırımcılar için en cazip olan 160 hektar ile en büyük yüz ölçüme sahip Samsun Merkez OSB’de doluluk oranı yüzde 100’dür. Şehrimizin sanayi alanında lokomotif şirketlerinin yatırımlarını büyütebilecekleri yeni bir alan maalesef bulunamamaktadır. Mevcut sanayicilerimizin dahi yatırım taleplerini karşılayamazken yeni yatırımcılar için özellikle merkezde limanlara ve ana ulaşım akslarına yakın yeni sanayi alanları maalesef gösteremiyoruz. Samsun ekonomisinin büyümesi yeni yatırımlarla mümkündür" ifadelerini kullandı.


Toplantıda konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Samsun Valisi Osman Kaynak da sanayinin gelişmesi için yerli ve milli üretime ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.


Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.


Toplantıya; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman ve kurum müdürleri katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin bilimin ve sanatın da merkezi olmasına yönelik büyük gayret gösterirken, yeni dönemde Gezici Bilim Otobüsü, Bilim Şenlikleri ve Bilişim Akademisi gibi önemli projeleri gençlerle buluşturacak. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin bilimin merkezi olmasına yönelik yatırım ve hizmetlerin yeni 5 yılda da süreceğini kaydetti. Başkan Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’deki 6 TÜBİTAK destekli Bilim Merkezi’nden birisi olan Kayseri Bilim Merkezi’nin ziyaretçilerine bilimin sırlarına yönelik hizmetler verirken, bilimsel bilgilerin öğretildiği adeta bir okul olarak da görev üstlendiğini vurguladı. Gezici bilim otobüsü, kapı kapı bilimi anlatacak Yeni dönemde de ‘Bilim Merkezi Kapınızda’ sloganı ile Gezici Bilim Otobüsü Projesi’ni hayata geçireceklerini duyuran Büyükkılıç, “Gezici Bilim Otobüsü projemiz başta çocuk ve gençler olmak üzere tüm yaş guruplarına hitap edecek. Kapı kapı gezecek olan Bilim Otobüsü, özellikle öğrencilere deneyler yaptırarak bilime ilgilerini çekmeye çalışacak” diye konuştu. Bilim şenlikleri gerçekleştirilecek Başkan Büyükkılıç, Millet Bahçesi’nde büyük bilim şenlikleri de düzenleyeceklerini vurgulayarak, “Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde TÜBİTAK ile koordineli bilim şenlikleri gerçekleştireceğiz” dedi. Bilişim Akademisi kurulacak Bilişim Akademisi de kuracaklarını hatırlatan Büyükkılıç, “Yine ilimizdeki öğrencilerden başarılı ve ilgili olanlar sınavla seçilerek, bu öğrencilerden oluşan bir bilim akademisi kurulacaktır. Oluşturulacak bilim akademisine, bilim heyeti ile metodolojik çalışmalar yaptırılacaktır” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak, farklı uygarlıkların beşiği olan Kayseri’de, sanayiye, turizme, sağlığa, eğitime ve gastronomi ile bilime de özel önem vereceklerini, bilime ve bilim severlere katkı sağlamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Sivas Bebeklerde kulaktaki şekil bozukluğunu ameliyatsız yöntemle gidermek mümkün Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, bebeklerde ve çocuklarda görülen kulaktaki şekil bozukluğunun ameliyatsız yöntemle düzelebileceğini söyledi. Geleneksel olarak, kulak şekillendirme işlemleri cerrahi müdahale gerektirirken, artık geliştirilen cerrahi olmayan yöntemlerle bebeklerin kulakları şekillendirilebiliyor. Bu yöntemler genellikle bebeklerin ilk aylarında uygulanabiliyor ve bebeklerin kulaklarının doğal şeklini almasına yardımcı oluyor. Kulaklarında şekil bozukluğu olan çocuklar, ileriki yaşlarında sosyal yaşamlarında çeşitli sorunlar yaşayabiliyorlar. Sivas Medicana Hastanesinde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, cerrahi işlem içermeyen kulak şekillendirme tedavisi ile yeni doğan 1-2 aylık bebeklerin kulaklarının şekillendirilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Kıkırdak dokuyu istenen şekle sokmak mümkün Kulak şekillendirme tedavisinde yeni doğan bebeklerin kulağına özel bir silikon kalıp ve bantlarla şekil verildiğini söyleyen Çetinkaya, "Bu bant birkaç hafta boyunca takılı kalır. Böylece kulağın kıkırdak dokusu istenen şekle girer. Bebeklerin birinci ayında esnek kulak kıkırdak dokusu henüz sertleşmemişken tedaviye başlandığında çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bu yüzden erken müdahale oldukça önemlidir. Cerrahi yöntem, kulak kıkırdağının kesilerek veya dikilerek yeniden şekillendirildiği bir ameliyattır. Genellikle 5 yaşından büyük çocuklarda yapılır. Cerrahi yöntemin avantajı çoğu zaman kalıcı sonuç sağlamasıdır. Dezavantajları ise anestezi riski, enfeksiyon riski, kanama riski, iz kalması ve sonucun beklentiyi karşılamamasıdır. Cerrahi olmayan yöntem ise kulak kıkırdağına basınç uygulayarak yeniden şekillendirildiği bir yöntemdir. Yeni doğan bebeklerde ilk 1-2 ay içinde yapılır. Cerrahi olmayan yöntemin avantajı ağrısız, güvenli olması ve iz bırakmamasıdır. Dezavantajıysa işlemin erken dönemde yapılması gerekliliğidir. Bebeklerde kulak kıkırdağı doğumdan sonraki ilk 6 hafta süresince olabilecek en esnek yapıdadır. Cerrahi olmayan yöntemde kulak bu süre içinde şekillendirilebilir. Daha sonra kıkırdak sertleşir ve şekillendirme zorlaşır" açıklamalarında bulundu. Özel tasarlanan kapak, 4-6 hafta kulakta kalıyor Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya, "Cihaz, kulak kıkırdağını istenen şekle getirmek için özel tasarlanmış plastik kapak, çerçeve, kulak memesini sabitleyen bant ve yapıştırıcıdan oluşur. Bebeklerin kulağına uygulanır ve 4-6 hafta boyunca orada kalır. Bu süre içinde kulak kıkırdağı şekillenir. Cihaz çıkarıldığında yeni şeklini korur" dedi.