YEREL HABERLER - 30 Aralık 2011 Cuma 17:15

DİYABET KALICI GÖRME KAYBINA NEDEN OLABİLİR

A
A
A
DİYABET KALICI GÖRME KAYBINA NEDEN OLABİLİR

Halkı göz sağlığı konusunda Samsun halkını bilinçlendirmek amacıyla bir dizi halk seminerleri düzenleyecek olan Dünyagöz Samsun Hastanesi, ilk halk seminerinde diyabet ve göz sağlığı konusunda detaylı bilgiler verdi.
Seminerde konuşan Dünyagöz Samsun Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, diyabet hastalığının kalıcı görme kayıplarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Halk seminerleri düzenleyerek göz sağlığı konusunda halkı bilinçlendirmeyi amaçlayan Dünyagöz Samsun Hastanesi, birinci halk seminerinde "Diyabet ve Göz Sağlığı" konusunu ele aldı. Diyabetle Yaşam Derneği işbirliğinde düzenlenen seminerde Dünyagöz Samsun Hastanesi’nden Dr. Ali Tarık Sakoğlu, Türkiye’de sayıları 10 milyonu bulan diyabet hastalarını bekleyen göz problemleri ve alınması gereken önlemleri anlattı. Diyabet hastalarında kan şekeri kontrolünün göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Sakoğlu, şeker hastalığının kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi görme kayıplarına ve ağrılı göz tansiyonu yükselmelerine neden olabileceğinin altını çizdi.
DİYABETİK RETİNOPATİ HASTALIĞI
Dr. Sakoğlu şu bilgileri verdi: "Şeker hastalığı retinadaki kılcal damarların yapısının ve hücre kaybına yol açarak damar geçirgenliğinin bozulmasına neden oluyor. Bunun yanı sıra sarı nokta bölgesinde sıvı ve yağlı maddelerin birikmesine, beraberinde kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu durumda ise retinada kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşuyor, retinanın önünde ve içinde oluşan kanamalar gözün arka boşluğuna sızabiliyor. Bu hastalığa diyabetik retinopati deniliyor."
GÖZ DİBİ MUAYENESİ İLE ERKEN TEŞHİS
Diyabetik retinopati hastalığında erken teşhisini önemini vurgulayan Dr. Sakoğlu, diyabet teşhisinin hemen ardından hastanın zaman kaybetmeden göz muayenesini yaptırması gerektiğini vurguladı. Diyabet hastalarını 1 yıllık aralarla diyabet kontrollerinin bir parçası olarak rutin göz muayenelerine devam etmeleri konusunda uyaran Dr. Sakoğlu, "Özellikle göz dibi muayenesi, retinada meydana gelen değişikliklerin erken safhada tespit edilmesini sağlar ve hastaya başarılı şekilde tedavi olma şansı sunar. Diyabet tanısı sonrası 1 yıllık aralarla, 5 yılı geçen diyabet hastalarının 6 ayda bir, göz dibi problemi tespit edilen diyabetlilerin 3 ayda bir göz muayenesi olması gerekmektedir" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şişli’de Hıdırellez coşkuyla kutlandı Şişli’de Hıdırellez Şenliği kapsamında birbirinden renkli etkinlikler ve konserler düzenlendi. Şişli Belediyesi tarafından Hıdırellez Şenliği düzenlendi. Etkinliğe, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlik alanı, renkli ışıklarla aydınlatıldı ve süslendi. Konser, yarışma, karaoke, dans gösterileri, kına yakma, taç yapım ve çiçek yapım atölyesi, yüz boyama, saksıda toprağa gül fidesi dikimi ve kontrollü ateş yakma alanı yapıldı. “Şişli için çalışacağım” Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, “Hepinizin Hıdırellez’i, baharı, bahara merhabası kutlu olsun. Hıdırellez bize birliğimizi beraberliğimizi, hoşgörüyü, kardeşliği ve barışı hatırlatır. Hepimizin bahara yakışır bir şekilde kardeşçe, hoşgörü ile birlikte nice güzel günler yaşarız. Ben Şişli’de her günü bahar gibi yaşayacağımız bir Şişli için çalışacağım. Bunun için söz verdim. Hepinizin dilekleri kabul olsun” ifadelerini kullandı. Hıdırellezde huzur ve mutluluk dileyen Lerna Aker isimli vatandaş, "Toplum olarak hepimize mutluluk ve huzur diliyorum. Mutlu olmadıkça huzurlu olamıyoruz. Hepimize huzur diliyorum. Geleceğe güzel baka bilelim ki hayatlarımız aydınlansın” diye konuştu. Hıdırellez etkinliklerine katılan Ayşen Korhan isimli vatandaş, “Hıdırellez güzel bir vesile. İnanç olarak inanmanın ötesinde herkesin güzel şeyler dilediği, güzel bir gün. Baharın gelişi herkese kutlu olsun” dedi.
Gaziantep Selçuk İnan: "Kazanamadık ama kaybetmedik de" Gaziantep Futbol Kulübü Teknik Direktörü Selçuk İnan, Hatayspor maçının ardından, "Kazanamadık ama kaybetmedik de. Son 3 maç bizim için final olacak" dedi. Gaziantep Futbol Kulübü, Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında küme düşme hattını yakında ilgilendiren maçta Hatayspor’u konuk etti. Zorlu maç, karşılıklı atılan gollerle 1-1 sona erdi. Bu sonuçla Gaziantep FK puanını 35’e, Hatayspor ise 34’e yükseltirken iki takım da düşme hattından yukarı çıkamadı. "Son 3 maç bizim için final olacak" Gaziantep FK Teknik Direktörü Selçuk İnan, maç sonu düzenlenen basın toplantısında galip gelemedikleri üzgün olduklarını söyledi. Selçuk İnan, Oyuncularım iyi mücadele etti. O yüzden teşekkür ediyorum. Bugün içeride oynadık, belki de bu bir avantaj ama bu stresi yönetmek kolay değil. Bugün rakipten üstündük. Birçok istatistikte biz öndeydik. Oyuncularım bugün oyun anlamında görevlerini yaptılar. Ama sonucu alamadık. Bu nedenle üzgünüm. Son maçlarda çok pozisyona girdik ama kazanamadık. Bu nedenle çok üzgünüm. Bu durumda her maç final. Son 3 maçımız kaldı. Bu maç bizim için final niteliğindeydi. Kazanamadık ama kaybetmedik de. Bu süreçte her takımın ne sonuç alacağı belli olmuyor. Oyuncularıma da bunu söyledim. Son 3 hafta bizim için final olacak. Son maçlar için elimizden geleni yapıp ligde kalmaya çalışacağız. Son maçlarda kendi işimiz kendimiz görebiliriz. Ben takımımın istatistiklerine bakıyorum. Buna baktığımız zamanda da rakipten çok üstünüz. Bu durumlarda futbol oynamak kolay değil. Bir takımda kısa sürede bir şeyleri değiştirmek de kolay değil, alışkanlıkları değiştirmek kolay değil. Önde oynamak, oyunu ön alana yaymak için zaman lazım. Bu konuda ben de takıma çok yüklendiğimi düşünüyorum ama kolay değil. Penaltı kaçırdığımız için de üzgünüz, Draguş da üzgün ama futbolda bunlar. Bundan sonra her şey bizim elimizde. Karagümrük, Adana Demir ve Pendik ile oynayacağız. Bu maçları şansın da yardımıyla kazanıp ligde kalmak istiyoruz. Taraftarlara da destekleri için teşekkür ediyorum. Sonuna kadar bizi desteklesinler, yanımızda olsunlar. Sonuca göre biz her türlü tepkiyi göstermek de onların hakkı" ifadelerini kullandı.