EKONOMİ - 23 Mart 2019 Cumartesi 15:04

Sezonun son balıkları yerini kültür balıklarına bırakıyor

A
A
A
Sezonun son balıkları yerini kültür balıklarına bırakıyor

Bol bir balık sezonu geçiren Samsun’da sezonun son balıkları tezgahtaki yerlerini kültür balıklarına bırakmaya başladı.

Bol bir balık sezonu geçiren Samsun’da sezonun son balıkları tezgahtaki yerlerini kültür balıklarına bırakmaya başladı.


1 Eylül’de başlayan av sezonundan itibaren balıkçıların yüzünü güldüren Karadeniz’de balık sezonu 15 Nisan’da kapanacak. 3,5 ay boyunca adeta balık fışkıran Karadeniz’de havaların soğumasıyla birlikte balık bolluğu azaldı. Balık fiyatlarının artmasına rağmen vatandaşların balığa olan ilgisi azalmadı. Hamsi ve palamut başka denizlere doğru göç ederken, tezgahlarda ise mevsim balıklarından mezgit, barbun ve istavrit kaldı. Samsunlu balıkçılar, vatandaşların kültür balıklarına daha çok ilgi gösterdiğini söyledi.


Vatandaşların en çok levreğe ilgi gösterdiğini ifade eden balık satıcısı Kurtça Aydın, "Sezonun sonu gelmesine rağmen işlerimiz güzel gidiyor. Bu sezon çok güzel balıklar çıktı. Palamut, mezgit, barbun, istavrit gibi balıklar oldukça bol çıktı. Sezonun kapanmasına az bir süre kaldı. Şu anda mevsim balığı olarak mezgit, istavrit ve barbun satıyoruz. Tezgahın çoğunu ise levrek, somon, alabalık ve çupra gibi kültür balıkları süslüyor. Vatandaşlar en çok levreğe rağbet ediyor. Sezon kapanınca mezgit, istavrit ve barbun gibi balıklar satamayacağız. Mezgidin kilosu 7, istavrit ve barbunun kilosu ise 15 liraya çıktı. Stok yapmak isteyen vatandaşlar birkaç hafta önce yapsa daha ucuza balık alabilirlerdi ama şu anda da imkanı yetenler sezonun son balıklarını dondurucularında saklayabilirler" dedi.


Balık fiyatları hakkında bilgi veren İsmet Akpınar, "Vatandaşlar bir süredir kültür balıklarına ilgi gösteriyor. Onlar da sezonun sona geldiğinin farkında. Tezgahlarımızda mevsim balıklarından mezgit, barbun ve istavrit gibi balıklar var ama kültür balıkları daha çok ilgi görüyor. Sezon kapanınca kültür balıklarının fiyatının düşeceğini umuyorum. Şu anda balıkların kilo fiyatları sazan 15, somon 25, alabalık 20, çupra 25, levrek 25, tirsi 15, istavrit 15, barbun 15, mezgit 7, kalkan 100 ve kefal 10 liradan satılıyor" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yalova “Marmara’nın İncisi” Çınarcık’ta denizin içler acısı hali Yalova’nın turizmle öne çıkan Çınarcık ilçesinde kanalizasyon sularının direk denize akması vatandaşları isyan ettirdi. Maddi zorluklar çeken ve personel maaşlarını bile ödenmekte sıkıntı yaşayan Çınarcık Belediyesi’nin problemi çözememesinden dert yakınan vatandaşlar duruma tepki gösterdi. “Marmara’nın İncisi” olarak bilinen Çınarcık ilçesinde özellikle Taşliman’da bulunan balıkçı barınağına kanalizasyon sularının taşarak deniz akması nedeniyle çevrede pis kokular oluşurken deniz ise kirliliğiyle insan sağlığını tehdit eder duruma geldi. Bir dönemler Türkiye’nin en gözde turizm merkezi olan ilçedeki denizin son durumunu görenler ise gözlerine inanamadı. “Marmara’nın İncisi denilen yer Marmara’nın en kirli yeri bence” İlçe halkından Fügen Onay Ergün, 20 senedir Çınarcık’ın bitmeyen bir deniz sorunu olduğunu ifade ederek, “Marmara’nın İncisi denilen yer Marmara’nın en kirli yeri bence. Burada her yıl bu felaketi çekiyoruz. Bütün kanalizasyonlar denize akıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na defalarca yazım var. Geliyorlar, sudan numuneler alıyorlar, haklı olduğumuzu, suyun korkunç derecede kirli olduğunu bildiriyorlar. Burada bir önlem alınmıyor. Çocuklar, hayvanlar denize giriyor ve kokusu var bunun. Bu gerçekten büyük bir sorun. Marmara’nın ortasında bu ciddi bir sorun” dedi. “Hangi devirde denize akan lağım görülmüş” Ergün, sorunun Çınarcık’ın tümünde var olduğunu dile getirerek, “Denizin sorunu bu pislik. Hangi devirde denize akan lağım görülmüş. Aynı şekilde evimizin içine de akıyor burada. Apartmanımızın içinde de bir rögar var. Yağmur yağıyor apartmanımızın için pislik, lağım içinde. Çınarcık’ın her tarafında bu sorun var. Ciddi bir şekilde lağımlar denize akıyor” ifadesini kullandı. “Aciller virüsten dolayı dolu” Mustafa Girice durumla ilgili CİMER ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na yazdıklarını söyledi. Belediyenin bu sorunu çözmediğini anlatan Girice, “Biz belediyeye komple sakinler olarak dilekçemizi verdiğimiz zamanda bizi burası aşıyor, bütçemiz yoktur diyorlar ve lağımı sürekli denize akıtıyorlar. Dışardan gelen insanlarımız burada denize giriyorlar. Devlet hastanesinde aciller olduğu gibi virüsten dolayı dolu. Mikrop kapıyorlar. Bunun gereğinin yapılmasını arzu ediyorum” diye konuştu İlçe sakinlerinden Selda Caner ise Çınarcık’a belli bir nüfus geldikten sonra altyapının bunu kaldırmadığını ifade etti. 20 senedir amatör balıkçılık yaptığını anlatan Saadetin Evgilli ise “Sabah geliyorum mikrop içinde, akşam çıkıyorum tekrar mikrop içinde. Ben buradan tuttuğum balıkları çevreme nasıl yedireceğim. Buna çözüm bulsunlar en yakın zamanda. Bir çok yerlere başvurduk. İlgileneceğiz, yapacağız derken daha da kötü oldu” açıklamasında bulundu.