EKONOMİ - 19 Nisan 2019 Cuma 11:41

’Rekabetçi Sektörler Programı’nda yeni çağrıya çıkıldı

A
A
A
’Rekabetçi Sektörler Programı’nda yeni çağrıya çıkıldı

Avrupa Birliği ve Türkiye ortaklığında finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yürütülen ’Rekabetçi Sektörler Programı’nda yeni çağrıya çıkıldı.

Avrupa Birliği ve Türkiye ortaklığında finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yürütülen ’Rekabetçi Sektörler Programı’nda yeni çağrıya çıkıldı.


Türkiye’nin farklı bölgelerinde işletmelerin rekabet gücünü arttırmayı hedefleyen bir çatı program olan ve Avrupa Birliği ve Türkiye ortaklığında finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı’nda yeni çağrıya çıkıldı.


Türkiye’nin 81 ilini de kapsayan yeni döneminde 2017 yılının Nisan ayında ilk çağrıya çıkıldı. Bu çağrı neticesinde destek almaya hak kazanan projelerin olgunlaştırılması ve ihale süreçlerinin tamamlanmasına yönelik çalışmalara devam ediliyor. Mevcut proje havuzunu geliştirmek amacıyla 1 Nisan 2019 tarihi itibariyle ikinci proje teklif çağrı süreci başladı ve bu çağrı için yaklaşık 50 milyon euroluk kaynak oluşturuldu. Başvurular 29 Mayıs 2019 saat 17.00’ye kadar kabul edilecek.


Proje geliştirmek isteyen kurum ve kuruluşlara başvuru koşulları, atılması gereken adımlar, çağrı kapsamı ve proje seçim süreçleri konularında detaylı bilgi sunmak üzere Ankara, İstanbul, İzmir, Van, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Kayseri, Elazığ ve Antalya’da çevre illeri de içerecek şekilde bilgilendirme toplantıları düzenlenmeye devam ediliyor. Ankara, Kayseri ve İstanbul ve Van’ın ardından 25 Nisan 2019 Perşembe günü Samsun’da bir bilgilendirme toplantısı düzenlenecek. Toplantı 13.30-16.00 saatleri arasında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.



Çağrı neleri kapsıyor?


İkinci çağrıda 2 başlık altında proje teklifleri toplanacak. Bu çağrı döneminde hazırlanacak projelerin süresi en fazla 30 ay olacak. Her türlü eğitim ve danışmanlık hizmeti (teknik destek) ile makine/ekipman, yazılım, veri tabanı üyeliği gibi tedarik alımları için de harcama yapılabilecek. Araştırma-geliştirme odaklı projelerde üniversite-sanayi işbirliğini kuvvetlendirmeyi hedefleyen proje tekliflerine öncelik verilecek. Bu projeye destek miktarı ise 3-8 milyon euro olacak. Diğer başlık altında sunulacak olan proje tekliflerinin sektördeki eko-sistemi güçlendirmeye katkı sunması bekleniyor. Bu projeye destek miktarı ise 2-5 milyon euro olacak.



Rekabetçi Sektörler Programı nedir?


Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 800 milyon avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir program. 2007 yılından bu yana yürütülen program ile Türkiye’deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Eski Bulgaristan Başbakanı Denkov: “Vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız” Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, Bursa’daki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (BAL-GÖÇ) ziyaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda vatandaşlık başvuru süreci ve geçmişte yaşanan asimilasyon politikaları sorunu konuşuldu. Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimini ziyaret eden Denkov ve Petkov, yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan göçmeni Türklerin sıkıntılarını dile getirirken en çok şikayetlerden birinin Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda yaşanılan zorlu süreç olduğunu söyledi. Bu konu hakkında çalışma yapılmasını dilediklerini belirten Balkan, geçmişte Türklere asimilasyon uygulayanların yıllardır ceza almadığını da ifade etti. "Başvuru sürecinin zorluğu dijitalleşmemekten kaynaklanıyor" Bulgaristan vatandaşlığındaki başvuru sürecinin sadece Türklere yönelik bir sorun olmadığını, tüm dünyadan benzer şikayetler aldıklarını aktaran eski Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, “İnsanların yapmış olduğu vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız. Fakat bunun sadece Türkiye’ye yönelik bir durum olduğunu düşünmeyin. Biz aslında Bulgaristan’ın bütün dünyadaki konsolosluklarında benzer şikâyetleri alıyoruz. Bütün dünyadaki Bulgar vatandaşları, özellikle vatandaşlık şikayetlerini bizlere iletmekteler. Bu problemin dijitalleşme sıkıntısından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz ve bu hizmetleri gerçekleştirme sürecinin gereksiz bazı konularla uzatıldığı gibi bir inanış oluşuyor. Bu konuda çalışıp bir an evvel dijitalleşme ve süreçlerle ilgili belirli bir süre içerisine alınarak halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Benim ailem de bu sıkıntıları yaşadı” 80’lerde Türklerin yaşadığı sıkıntıları kendi ailesinin de yaşadığını belirten Kiril Petkov ise, “Yaşanan olaylardan sonra neden hala ceza alan yok diye sordunuz. Bu insanlar benim aileme de bu sıkıntıları yaşattığı için beni de kişisel olarak incitmekte ve hala ben de bunu sorguluyorum. Bu süreçte aslında yapmak istediğimiz şey insanların belirli bir siyasi oluşum tarafından kullanılmasını engellemek. Çünkü onlar siyasi faaliyetlerini insanlara yardım için kullanmaktan ziyade kendi çıkarları için kullanıyorlar. Biz buradaki kurumlarla beraber, siyasi oluşumlarla beraber yolsuzluk zincirinin sona erdirilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun değiştirilmesini istiyoruz. Bu şekilde kapsamlı bir demokratikleşme süreci sağlayabiliriz. Bunlar geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir şey değil. Biz bunları yenilikçi bir yolla yapmak istiyoruz” dedi.