ÇEVRE - 16 Temmuz 2019 Salı 16:05

İlkadım’da çevre duyarlılığı artarak büyüyor

A
A
A
İlkadım’da çevre duyarlılığı artarak büyüyor

İlkadım Belediyesi tarafından üretilen Atık Yağ ve Atık Pil Kutusu (AYPİKUT) ile ilçe genelinde 989 kg atık pil ve 690 kg evsel bitkisel atık yağ toplandı.

İlkadım Belediyesi tarafından üretilen Atık Yağ ve Atık Pil Kutusu (AYPİKUT) ile ilçe genelinde 989 kg atık pil ve 690 kg evsel bitkisel atık yağ toplandı.


Öğrencilerin yanı sıra büyüklerinde ilgi gösterdiği atık pil ve atık yağ toplama alışkanlığı İlkadım’da yaşayan vatandaşların çevreye olan duyarlılığını arttırdı. İlkadım Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, çocuklara çevre ve atık pil toplama bilincini kazandırmak, atık pillerin ve atık yağların çevreye ve insanlara verdiği zararları anlatmak amacıyla, ilçe genelinde farklı noktalara AYPİKUT’ları yerleştirmişti. Öğrencilerin yanı sıra büyüklerinde ilgi gösterdiği atık pil ve atık yağ toplama alışkanlığı meyvelerini vermeye başladı. Proje kapsamında İlkadım Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ilçe genelinde 35 noktaya yerleştirdiği AYPİKUT’lardan 989 kg atık pil ve 690 kg evsel kaynaklı bitkisel atık yağ topladı.15 günde bir kontrol edilen AYPİKUT’larla toplanan atık piller atık biriktirme merkezinde toplanarak yetkili kurum olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğine, evsel bitkisel atık yağlar ise motorinli motorlarda üretilebilen bir yakıt olan "biyodizel" üretimi yapan yetkili firmalara teslim ediliyor.


İlkadımlı vatandaşlara duyarlılıkları için teşekkür eden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, çevreye zararlı kimyasal atık pillerin ve atık yağların çevre kirliliğine neden olduğunu söyledi. “Bir kalem pil toprağa atıldığında 4 metreküp alanı zehirli hale geliyor. Bu da toprağı üretim yapamaz hale getiriyor. 1 Lt atık yağ ise 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor” diyen Başkan Demirtaş, "İlçemizdeki belirli noktalara AYPİKUT cihazları yerleştirerek atık pillerin ve evsel atık yağların toplanarak geri dönüştürülmesini amaçlayan çeşitli çalışmalarımız devam edecek. Bu makineler sayesinde atık olarak nitelendirilen ürünler geri dönüşüme kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Bu sayede halkımıza geri dönüşüm alışkanlığını kazandırarak çevre kirliliğinin önüne geçmeyi amaçlıyoruz" dedi.


Çalışmalar hakkında bilgiler veren İlkadım Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Köksal Sarıcaoğlu, ’’Atık pillerin doğaya verdiği zararlar düşünüldüğünde toprağın ve yer altı su kaynaklarımızın korunması ve geleceğimiz olan çocuklarımızın temiz bir dünyada yaşamalarını arzu etmemiz neticesinde bu yöndeki tüm çalışmalarımız devam edecektir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü ligden çekildi Bilecik 1. Amatör Lig şampiyonun belli olacağı Play-Off gruplarında mücadele eden Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü ligden çekildiği duyurdu. Geçtiğimiz gün Söğüt İlçe Stadı’ndan oynana Söğütspor-1308 Osmaneli Belediyespor maç sonunda yaşanan olaylar sonrası 10’u biber gazından etkilenen 14 kişi hastanelik olmuştu. Ardından İl Spor Güvenlik Kurulu yarın Osmaneli İlçe Stadı’ndan oynanacak olan Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü- Söğütspor maçını ’Güvenlik Tedbiri’ nedeniyle Pazaryeri İlçe Stadı’nda seyircisiz bir şekilde oynanmasına karar verdi. Tepki gösterip ligden çekildiler Yaşanan bu olaylardan sonra Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü yönetimi yazılı bir açıklama yaparak ligden çekildiğini duyurarak, "Bilecik Valiliğini almış olduğu karar doğrultusunda Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü-Söğütspor arasında yarın oynanacak olan maçın tarafsız saha olan Pazaryeri İlçe Stadına alınması kulübümüze sorulmaksızın karar verildiği tarafımıza bildirilmiştir. Oysa ki Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü-Söğütspor ile yaptığımız ilk Play-Off karşılaşmasına tek bir seyirci bile götürmeden Söğütspor sahasında oynanıp gelinmişti. Bizim kulüp olarak beklentimiz Söğütspor Kulübü’nün de seyirci getirmeden buradaki müsabakanın Osmaneli İlçe Stadından oynanıp gitmesi yönünde. Ne var ki valiliğimiz böyle bir karar almışsa bizim de bu ligde mücadele eden bir kulüp olarak, bu karara uyma zorunluluğumuz var. Bundan kaynaklı olarak Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü yönetimi olarak aldığımız karar doğrultusunda 2023-2024 Play-Off gruplarından çekildiğimiz belirtmek isteriz" dediler.