SAĞLIK - 21 Ekim 2019 Pazartesi 13:49

Prof. Dr. Keçeligil: “Sağlık kurumunda çalışmak, diğer iş yerlerine göre 16 kat daha riskli”

A
A
A
Prof. Dr. Keçeligil: “Sağlık kurumunda çalışmak, diğer iş yerlerine göre 16 kat daha riskli”

SAMSUN (İHA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof.

SAMSUN (İHA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, “Bir sağlık kurumunda çalışmak, şiddete uğrama bakımından, diğer iş yerlerine göre 16 kat daha risklidir” dedi.


OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanlık Mavi Salonda, Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil tarafından ‘Sağlıkta Şiddet Konferansı’ verildi. Konferansta sağlık sektöründeki şiddet olaylarının nedenlerini ve rakamlarını veren Prof. Dr. Keçeligil, önemli açıklamalarda bulundu.



“Dünyada her gün şiddetin çeşitli biçimleri nedeniyle ortalama 4 bin 400 kişi ölüyor”


Son yıllarda sağlıkta şiddet olaylarının giderek arttığını ifade eden Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, “Ülkemizde, son yıllarda, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının katlanarak artması ve ölümle sonuçlanacak kadar ciddi boyutlara varması söz konusudur. Şu gerçeği ifade etmeliyiz ki, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olgusu dünyada ve ülkemizdeki genel şiddet olgusunun artışından bağımsız olarak değerlendirilemez. Dünyada her gün şiddetin çeşitli biçimleri nedeniyle ortalama 4 bin 400 kişinin öldüğü bildirilmektedir. Neredeyse her gün ülkemizin farklı illerinden, farklı biçimde şiddet olayları kamuoyunun gündemine gelmektedir. Adeta bir tür şiddet salgını ile karşı karşıyayız. Şiddet, karşıt görüşte olanlara kaba kuvvet kullanma, fiziksel saldırıda bulunma, psikolojik baskı uygulama, duygu ya da davranışta aşırılık olarak tanımlanmaktadır. Sağlıkta şiddet olayları bakımından şunları söyleyebiliriz; kurum ve kuruluşlarının örgütsel işleyişi ve huzurunu bozar. Verimliliği, etkinliği ve performansı düşürür. Hizmet kalitesini düşürür. Sağlık hizmetlerini aksatıp, defansif tıbba eğilimi arttırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, şiddeti, ‘Kişinin kendisine ya da başka birisine, bir gruba ya da topluma karşı fiziksel gücünü istemli olarak kullanması ya da tehdit etmesi’ olarak tarif etmiştir. Sağlık kurumunda şiddet ise hasta, hasta yakınları ya da diğer başka bir bireyden gelen, sağlık çalışanı için risk oluşturan sözel ya da davranışsal tehdit, fiziksel saldırı veya cinsel saldırı şeklindeki eylemlerdir” diye konuştu.



“Sağlık kurumunda çalışmak, diğer iş yerlerine göre 16 kat daha riskli”


Sağlık sektöründeki şiddet olaylarına da değinen Keçeligil, şunları söyledi:


“TTB raporuna göre, ülkemizdeki çalışmalara göre de sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma oranı yüzde 49-91 arasındadır. Bir sağlık kurumunda çalışmak, şiddete uğrama bakımından, diğer iş yerlerine göre 16 kat daha risklidir. Şiddetin görülme sebeplerinin başında ülkenin sosyoekonomik durumu ve iş yerinin organizasyon ve çalışma şartları gelmektedir. Sağlık çalışanına uygulanan şiddet, tehdit ve hakarete karşı hukuksal hak arama yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar esas itibarıyla iki türlüdür. Ceza hukuku araçları ve tazminat hukuku araçlarıdır. Unutulmamak gerekir ki; amacı insanlara yardım etmek ve onları sağlığına kavuşturmak olan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının, şiddetten uzak, güvenli koşullarda çalışmaları, iş yerlerindeki muhtemel risklerin giderilmesini istemeleri, onların en doğal haklarıdır. Hekime ve sağlık çalışanına yönelik şiddetin önlenmesi gereği uluslararası ve ulusal belgelerde ifadesini bulmuştur. Güvenli bir ortamda çalışma hakkının yaşama geçirilmesi için çaba göstermek konunun bütün tarafları bakımından önemli bir sorumluluktur.”


Konferans, Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil’in sunumunun ardından soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.