GENEL - 05 Aralık 2019 Perşembe 12:35

Başkan Deveci: “Hayat birlikte anlamlı”

A
A
A
Başkan Deveci: “Hayat birlikte anlamlı”

Atakum Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle ‘Kadına Karşı Şiddete Dur De’ programı düzenlendi.

Atakum Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle ‘Kadına Karşı Şiddete Dur De’ programı düzenlendi. Etkinliğe katılan Başkan Deveci, “Hayatına anlam katamamış olanlar kadına karşı şiddet gösterirler. Kadına karşı şiddeti engelleyebilmenin birinci ve öncelikli yolu, hayata anlam katmak ve hayatı birlikte yaşanabilir kılmaktır” dedi.


Atakum Belediyesi, Hayata Anlam Katanlar Derneği ve Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ortaklığıyla ‘Kadına Şiddete Dur De’ programı düzenlendi. Programda, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ile eşi Av. Gülay Deveci, Hayata Anlam Katanlar Derneği Başkanı Onur Murat Değirmenci, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği yetkilisi ve çok sayıda katılımcı yer aldı. Atakum Yalı Kafe’de gerçekleşen etkinlikte, Av. Merve Selin Cengiz, toplumumuzda kadının maruz kaldığı şiddet karşısında sahip olduğu hukuksal haklarını detaylandırırken, Uzm. Psikolog Elif tutkun ise kadınların maruz bırakıldığı psikolojik şiddete değindi. Gecede, Atakum Belediyesi Sanat Merkezi müzisyenleri de kadınlara dair yazılmış şarkılarla da katılımcılara müzik ziyafeti verildi.



Kadınlar yalnız değil


Hayata Anlam Katanlar Derneği Başkanı Onur Murat Değirmenci, sosyal sorumluluk gerektiren ve insanların hayatlarına bir şekilde dokunan faaliyetler göstermenin haklı gururunu yaşadıklarını ifade ederek, “Kadına karşı şiddete dur demek için eğitimin öneminin farkındayız. Bu bilinçle bu paneli düzenleme kararı aldık. Konuşmacılarımız da bizi kırmayıp panele katıldığı için teşekkür ederim. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göğe yükselmeye layıksın’ sözünden yola çıkarak kadına karşı şiddetin kabul edilemez olduğu hepimizin malumu. Amacımız, şiddete karşı mücadele ve kadınlara yalnız olmadıklarını göstermek. Şiddetin, dini, dili, ırkı, siyaseti ve haklı sebepleri asla olamaz. Maalesef hala birçok kadın şiddete maruz kaldığında, ne yapacağını, nasıl korunacağını, nereye başvuracağını ve hangi haklara sahip olduğunu bilmiyor. Bir sivil toplum kuruluşu olarak bize düşen görev ise ilimizde özellikle kadınları, çocuklarımızı ve diğer aile bireylerini bu konuda bilinçlendirmek, kanuni haklarını anlatmak, yalnız olmadıklarını hissettirmek ve tüm süreçlerde yanında olmaktır. Bu düşüncelerden desteğini esirgemeyen Atakum Belediyesi Başkanımız Av. Cemil Deveci’ye ve Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliğine teşekkür ediyorum” diye konuştu.



“Hayat birlikte anlamlı”


Önemli bir farkındalık haftası yaşandığını vurgulayan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ise, “Derneğin adı ne kadar da güzel, Hayata Anlam Katanlar Derneği. Kadının olmadığı yerde hayatın anlamı olur mu? Hayatına anlam katamamış olanlar kadına karşı şiddet gösterirler. Kadına karşı şiddeti engelleyebilmenin birinci ve öncelikli yolu, hayata anlam katmak ve hayatı birlikte yaşanabilir kılmaktır. Biz bunun için çalışıyoruz. Atakum Belediyesi onun için var. Ben bugüne kadar Atakum Belediyesinde hiçbir sivil toplum kuruluşuna hayır demedim. Çünkü biz hayatı birlikte anlamlandırabiliriz. Yerel yönetimler, siyasetçiler, sivil toplum örgütleri, kadınlar, erkekler, gençler ve çocuklar ile birlikte yaşanabilir bir kent oluşturabiliriz. Yaşanabilir, mutlu ve geleceğe dair umutlu bir kent kurabilirsek, anlamlı hayatlar kurmuş oluruz ve orada kadına yönelik şiddet olmaz. Kadına şiddet tükenmiş olur. Bunu yapmalıyız ve bunun için buradayız. Toplumun bir değerine dikkat çekmek istiyoruz. Eğer toplumda var olmak istiyorsak, bu toplumda kendini saydırmak istiyorsan, hayatına anlam katan kadına değer vermemiz gerekir. Konuşmacılara başarılar diliyorum ve umuyorum ki, toplumumuz, kadın, erkek, çocuk, yaşlı ve genç, geleceğinden umutlu olsunlar. Son yirmi yılda bu değerler azaldı. Umudumuz azaldı ama biz umutla bakmak istiyoruz. Onun için umudumuzu azaltmayalım birbirimizden bağımızı kesmeyelim ve sabah kalktığımızda hayata anlam katmak gibi bir görevimizin olduğunu unutmayalım” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Oto lastik tamirine kadın eli değdi: Elinde krikoyu gören şoförler şaşırıyor Antalya’da araçlarının lastiklerini tamir ettirmek için geldikleri dükkânda onu görenler şaşkınlığını gizleyemiyor. Tamircinin kadın olduğunu gören sürücüler ilk başta tereddüt etse de, işini yaparken gösterdiği titizlik ve sergilediği ustalığı görünce müdavimi oluyor. Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde eşi ile birlikte yaklaşık 30 yıldır lastik tamirhanesi işleten Mümine Kökçe, kadınların zorlu mesleklerde de ne kadar başarılı olabileceğini kanıtlıyor. Erkek işi olarak görülen lastik tamirciliğini bir kadın olarak ’yapılamaz, zor’ denilen işleri yapmanın mutluluğunu duyduğunu söyledi. Eşi ile evlendikten sonra ilk olarak tamirhaneye gelen müşterilerle ilgilendiğini, daha sonra ise internette gördüğü kadınların yaptığı işlerden aldığı ilham ve eşinin desteği ile 7-8 senedir de lastik tamir ettiğini belirten Mümine Kökçe, "30 senedir burada eşimle birlikte çalışıyorduk. Daha doğrusu ben onun ayında duruyordum. Baktım internette kadınlar söküp takıyor, çeşitli işler yapıyor. Eşim ‘Neden sende yapmıyorsun’ dedi, biraz onlardan ilham alıp bende lastik söküp takmaya başladım. 7-8 senedir de kendim yapıyorum. Öğrendiğime çok seviniyorum" dedi. "Kendisini gören hayrete düşüyor" İlk kez tamirhaneye gelen ve bir erkek usta beklerken karşılarında kendisini gören müşterilerin ilk başta yadırgayanlar olduğunu, ancak zamanla sürekli müşterisi olduklarını söyleyen Kökçe, "Eşimden mesleği ben devraldım gibi bir şey oldu. Zor değil, ama ağır bir iş. Lastik tamiri, sök-tak, kışlık-yazlık lastik değişimi, yama hepsini yapıyorum. Gelen bayan müşteriler var. İlk günlerimde gelip beni görünce yadırgayıp iş yaptırmak istemeyen erkek müşterilerde çok fazla oldu. Ama şimdi çoğu benim sürekli müşterim oldu. İlk başlarda bir tepki oldu, yapabilir mi, bayan yapamaz diyenler oldu, ama şimdi yadırgayan neredeyse hiç yok" ifadelerini kullandı. "Erkek beklerken, meğer ustamız bir kadınmış" Aracının lastiğini tamir ettirmek üzere işyerine gelen Serdar Çalışkan ise, ilk geldiğinde lastiğini tamir etmek için karşısında bir kadını görünce hayrete düştüğünü söyledi. Kökçe’nin yaptığı işte titiz olduğunu ve kendisininde memnun olduğunu belirten Çalışkan, "Yıllardan beri buraya geliyoruz. Kadın olarak Antalya’da bildiğim kadarıyla tek, baş kimse yok. İşinden de gayet memnunuz, her zaman ilgileniyorlar. İlk gördüğümde tabi ki şaşırdım, başka birisi gelecek diye bekledim, ama meğer ustamız kendisiymiş. Yıllardan beri tek geldiğim yer burası, çünkü hem bir bayan eli değiyor, onun bir farklılığı var" şeklinde konuştu.
Bursa Bursa’da APP plaka denetimi sonrası kuyruk oluştu Bursa’nın İnegöl ilçesinde yeni trafik cezalarının yürürlüğe girmesiyle birlikte sürücüler APP plakalarını söktürmek için sıraya girdi. İnegöl Şoförler ve Otomobilciler Odası girişinde uzun kuyruklar oluştu. Son dönemde denetimlerin sıklaşması ve APP plaka kullanan sürücülere 140 bin TL’ye kadar para cezası ve 30 gün araç trafikten men uygulanması nedeniyle araç sahipleri plakalarını değiştirmeye başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren odaya gelen sürücüler, APP plakalarını söktürerek yönetmeliğe uygun standart plaka taktırmak için işlem yaptırdı. "Ceza yememek için buradayız" Aracının plakasını değiştiren İrfan Taşdemir, "Devletimizin aldığı bir karar doğrultusunda çoğu araçların plakaları kalın şekilde yazılmış olup devlet bunları tasvip etmiyor. Bunları değiştirip orijinal plaka olmayan, insanların kendi kafalarına göre bastırdıkları plakalarda var. Trafik ekipleri onlara büyük miktarda cezalar yazıyor. 140 bin lira civarı. Biz de daha önce bastırdık. O zamanki kanunlarda bu geçerliydi. Devletimizin vermiş olduğu karara boynumuz kıldan ince değiştirmeye geldik. Ceza yememek için buradayız." dedi. "Sanki bedava plaka dağıtıyoruz" Plaka atölyesi yetkilisi Orhan Er ise, "Çok yoğun iftara yetişirsek şükürler olsun. Sanki bedava plaka dağıtıyoruz. 08.30’da iş başı, öğle molası var ama iki gündür mola da yapamıyoruz. 17.30’a kadar durmadan çalışıyoruz" dedi. Yetkililer, sürücülerin mağduriyet yaşamamaları için araçlarında yönetmeliğe uygun plaka kullanmaları gerektiğini belirterek denetimlerin devam edeceğini ifade etti.