EĞİTİM - 15 Eylül 2020 Salı 10:12

OMÜ’de “Eğiticilerin Eğitimi” kaldığı yerden devam

A
A
A
OMÜ’de “Eğiticilerin Eğitimi” kaldığı yerden devam

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yürütülen, akademik gelişmeyi, ilerlemeyi ve iyileşmeyi amaçlayan “Eğiticilerin Eğitimi” programı, daha önce düzenlenen programların birikimi ve ışığında kaldığı yerden devam etmeye başladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yürütülen, akademik gelişmeyi, ilerlemeyi ve iyileşmeyi amaçlayan “Eğiticilerin Eğitimi” programı, daha önce düzenlenen programların birikimi ve ışığında kaldığı yerden devam etmeye başladı.


Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı’nın proje sorumlusu olduğu, yürütücülüğünü ise Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Gökalp’ın yaptığı “Eğiticilerin Eğitimi” programı İlahiyat Fakültesinin ev sahipliğinde pandemi tedbirlerine uyularak farklı birimlerden akademisyenleri bir araya getirdi.


İlahiyat Fakültesi Konferans Salonundaki programda 14 – 18 Eylül tarihleri arasında 5 gün boyunca 35 katılımcı akademisyene, 9 eğitici tarafından geniş bir yelpazeyi kapsayacak şekilde 40 saatlik eğitim verilecek.


Söz konusu eğitimler, “etkili öğrenme ve öğretme süreci”, “yeni öğretim yöntem ve teknikleri”, “beden dili ve iletişim”, “iletişim becerileri”, “çatışma çözme becerileri”, “sınıf yönetimi”, “ölçme ve değerlendirme”, “etkili sunum teknikleri”, “beyin ve öğrenme” gibi bir öğretim elemanının vâkıf ve hâkim olması gereken konu ve uygulamalardan oluşuyor.



“Unvanınız ne olursa olsun hayatınıza yeni şeyler katmak zorundasınız”


Programın açılışına katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, yaptığı konuşmada pandemi döneminde önlemler alınarak yüz yüze gelmenin mutluluk verici olduğunu belirterek bu tür programlarda göz teması ve vücut dilinin önemli olduğunu kaydetti. Yönetim olarak kayda değer ve faydalı buldukları program hakkında konuşan Rektör Yardımcısı Yazıcı, “Öğrenmenin yaşı yok, bunun farkındayız. Aslında insan, her gün yeni şeyler öğrenmeli, daha doğrusu, yaşadığınız an yahut zaman, yeni bir şey öğrendiğinizde anlamlı oluyor. Yani unvanınız ne olursa olsun, hayatınıza yeni şeyler katmak zorundasınız. Bu bağlamda da programın çok faydalı olacağına inanıyorum zira 5 gün süreyle birbirinden yararlı ve güzel konular sizleri bekliyor olacak” dedi.



“Eğiticilerin Eğitimi, akreditasyon hedeflerimiz içinde yer alıyor”


Konuşmasında OMÜ’nün akreditasyon faaliyetlerine değinen Prof. Dr. Yazıcı, aynı hızda ve yoğunlukta bu çalışmaların devam edeceğine işaret ederek, “Düzenlediğimiz ‘Eğiticilerin Eğitimi’ programı, aslında akreditasyon hedeflerimizin içinde yer alıyor. Bu eğitimler vasıtasıyla belirlediğimiz hedefleri gerçekleştirmiş oluyoruz, hâliyle de bu eğitimler sayesinde artılarımız söz konusu olacak” diye konuştu.



“Yürüttüğümüz bu faaliyetler, sahaya yansımalı”


Üniversite bünyesindeki bu program ve faaliyetlerin sahadaki yansımalarına dikkat çeken Prof. Dr. Yazıcı şu değerlendirmede bulundu: “Sahada karşılığı olmayan bir şeyi yapmanın bence hiçbir anlamı yok. Akademisyenler olarak bu kadar kişi bir araya geliyor ve bir faaliyet yürütüyoruz. O nedenle bu etkinliğin çıktısının gerçekleşip gerçekleşmediğine bakacağız. Verilecek bilgileri ve yapılacak uygulamaları, buradaki herkesin alanına yansıtması gerekiyor. Burada sadece hocalarımızın eğitimi söz konusu değil, biz ayrıca burada her yönüyle öğrencilerimiz ve sistemimiz açısından bir örnek oluşturmalıyız. Çalışanlardan istenilen verimi alamadığınız zamanlar oluyor. Bu noktada, kişinin işini severek ve içinden gelerek yapması, adil ve dürüst olması büyük bir önem taşıyor. Dolayısıyla sorumluluğumuzdaki işi doğru, düzgün ve çok çalışarak yapmalıyız hatta uykularımızın kaçması lazım. Ancak böyle düşündüğümüz ve davrandığımız zaman başarılı olabiliriz çünkü bu iş zorla olmaz”



“Eleştiri, katkı ve önerilere her zaman açığız”


Çalışanları, seçecekleri özel konular ve bu doğrultuda alanında uzman kişilerle buluşturmaya devam edeceklerini hatırlatan Rektör Yardımcısı Yazıcı, dünyadaki değişimlere paralel olarak üniversitelerde de önemli dönüşümlerin olduğuna vurgu yaparak bilgilerin ve verilerin güncellenmesine yönelik OMÜ’nün KALEM yazılımının öne çıktığını dile getirdi. Prof. Dr. Yazıcı, kurumsallaşma adına eleştirici, katkı ve önerilere her zaman açık olduklarını sözlerine ekledi.


Eğiticilerin Eğitimi programında görev alacak akademisyenler; Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Levent Güngör, Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Murat Gökalp, Doç. Dr. Esen Ersoy, Doç. Dr. Hatice Kumcağız, Doç. Dr. Yaşar Barut, Doç. Dr. Bayram Özer, Dr. Öğr. Üyesi Şener Şentürk ile Samsun Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Kemal Özcan’dan oluşuyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Su birikintisine düşerek hayatını kaybeden Edanur Gezer için cenaze töreni düzenlendi Su birikintisine düşerek hayatını kaybedeb 5 yaşındaki Edanur Gezer için Esenyurt’ta bulunan Kıraç Cemevinde cenaze töreni düzenlendi. Acılı annenin ayakta güçlükle durduğu görülürken, cezaevinde olan baba da izinli olarak katıldı.Emrah DODUKKüçükçekmece Fatih Mahallesi Menekşe Sahil Parkı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yapılan kazı çalışmasında oluşan su birikintisine düşen 5 yaşındaki Edanur Gezer hayatını kaybetmişti. Edanur Gezer için bugün Esenyurt’ta bulunan Kıraç Cemevi’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene; İstanbul Valisi Davut Gül, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, ailesi, yakınları ve cezaevinde olan baba jandarma eşlinde kelepçeli olarak katıldı. Vali Davut Gül acılı anne Nurcan Gezer baş sağlığı diledi. Edanın acılı annesi ayakta durmakta güçlük çektiği görülürken feryatları yürekleri dağladı. Vali Davut Gül tabuta omuz verdi. Kılınan cenaze namazın ardından cenaze defnedilmek için Esenyurt’da mezarlığa defnedildi.İstanbul Valisi Davut Gül, “ Yavrumuz hayatını kaybetti maalesef. Bizlerde Esenyurt’ta cenaze törenine geldik. Allah ailesine sabır versin. Ölüm olayı olduğu için otomatikman savcılık tarafından başlanan işlemler oluyor. Bundan sonraki adli süreç orada devam edecek. İhmal var mı yok mu kusur var mı yok mu ya da kimlerin kusuru var bu adli süreçte belli olacak. Biz daha çok yavrularımızın bu tür bir hadise ile karşılaşmaması için tedbirleri hangi kurum neler yapması gerek onlara bakacağız. Ayrıca ailenin kendi içerisinde bir çok sıkıntısı var onlarla ilgili Aile, Sosyal Politikalar il müdürlüğümüz üzerine düşen neyse bundan sonraki süreci takip edeceğiz” dedi.Feryat eden acılı anne Nurcan Gezer, “Güvenlikler gelmiş burada ateş yakmayın mangalın içine ateşi yakın demişler. Çocuk yok diye hepsi dağılmışlar çocuğu aramaya bir tane mi iki tanemi güvenlik varmış. Güvenliğe gidip 5 yaşındaki kız çocuğu yok demişler . güvenlikte kuyunun yanına geliyor. kafasını uzatıp çocuğunuz burada içinde diyor. Orada bizimkilerden birisi müdehale etmeye çalışıyor. İçine atlama burası çok derin diyor. Derin olduğunu biliyorsunuz da niye bir şeyler yapmıyorsunuz. Dün gittim oraya çevirmişler orayı önem almışlar. Benim çocuğum olmasa başka birinin çocuk da olabilirdi. Başka bir annenin ciğeri de yana bilirdi. Kim oraya sebepliyse cezasını çeksin” dedi.Eda’yı su birikintisinden çıkaran dayı Selçuk Yaşar, “ Biz ailece piknik yapıyorduk. Baktım kuyunun üzerinde yatıyor. İçinden çıkardım baktım dudakları mosmor. Etrafında koruma yoktu bildiğimiz su birikimiydi. Kimse gelip burada kuyu var demedi. Derinlik beni çekiyordu zaten. Toprağa tutunup tek elimle çıkardım. Bulmamız 20 dakikayı buldu. Adaletin yerini bulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Erzurum Türkiye Orman Ürünleri Meclisi’nde konuşan Özakalın; “Sektör sorunlarının çözüm sürecini yakından takip ediyoruz” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Orman Ürünleri Meclis Toplantısı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın’ın katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantıya, Başkan Özakalın’ın yanı sıra TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Başkanı Haluk Yıldız ile sektördeki firma sahipleri, yönetim kurulu başkanları, CEO ve genel müdür seviyesindeki üst düzey sektör temsilcileri katıldı. Özakalın; “2024’ü sektör adına iyi değerlendireceğiz” Toplantıda TOBB Yönetim Kurulu adına Sektör Meclisi üyelerine hitap eden Başkan Özakalın, orman varlığının, birçok endüstriye yarı mamul veya ham madde olarak girdi sağlaması nedeniyle ülkelerin ekonomik kalkınmalarında çok önemli bir yer teşkil ettiğini dile getirdi. Özakalın konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bu nedenle orman sektörünün geleceğine ilişkin daha önce de üzerinde durduğumuz önemli gündem maddelerinin bugün burada tekrar altını çizmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Gündem maddeleri ile ilgili meclis başkanının ve üyelerimizin değerli yorumlarını bizlerle paylaşması ve alınan kararlara ilişkin destek vermesi önemli 2024 yılını verimli bir şekilde daha da iyi değerlendirebileceğimize ve kıymetli çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Bu vesile ile toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, sektörel sorunların çözümü için katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.” “Süreci yakından takip ediyoruz” Başkan Özakalın konuşmasında ayrıca, sektör sorunlarıyla ilgili raporun şubat ayında TOBB’un ev sahipliğinde düzenlenen, ‘TOBB Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sunulduğunu belirterek, “TOBB olarak sektörel sorunların çözüme kavuşması adına değerli Meclis Başkanımız Haluk Yıldız’la birlikte süreci yakından takip ediyoruz. Sorunlarımızın dile getirilmesi ve çözüm önerileri sunulması noktasında da bize destek veren sektörün değerli temsilcilerine ve Meclis üyelerimize ayrıca teşekkür ediyorum. İnşallah, gündemimizde yer alan konuları istişare, ortak akıl ve el birliğiyle çözüme kavuşturacağız” dedi. Sektör Meclisi toplantısı, Başkan Özakalın’ın konuşmasının ardından, Meclis Başkanı Haluk Yıldız yönetiminde devam etti. Orman ürünleri sektörü dış pazar imkânlarında daralma ve rekabet gücünün zayıflamasına ilişkin alınacak önlemlerin değerlendirildiği toplantının gündeminde ayrıca, “Orman Ürünleri Sektörünün ARGE kapasitesi ve kabiliyetinin geliştirilmesi konusunda iş planı yapılması”, “EUDR- AB Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğü Hakkında OGM ve diğer paydaşlar ile birlikte ortak yol haritasının belirlenmesi”, “12. Kalkınma Planında alınan kararların hayata geçirilmesi için tarafları harekete geçirme programının yapılması” ve “Kapasite Raporuna Dayalı Tomruk Satış Sistemi’nin ne zaman ve nasıl hayata geçirileceğine dair değerlendirmelerin yapılması” gibi konular yer aldı. TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi Toplantısı, dile getirilen konular üzerine yapılan istişare ve değerlendirmelerin ardından sona erdi.