GENEL - 18 Kasım 2012 Pazar 14:33

AYAK BİLEĞžİ BURKULMASI DEYİP GEÇMEYİN

A
A
A
AYAK BİLEĞžİ BURKULMASI DEYİP GEÇMEYİN

Medicana Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü`nden Opr. Dr. Yılmaz Şahin, ayak bileği burkulmaları ve tedavisi konusunda bilgi verdi.
Opr. Dr. Yılmaz Şahin, ayak bileği burkulmalarının ortopedinin en sık karşılaştığı yaralanmalardan birisi olduğunu vurgulayarak, ``Ayak bileği burkulmasında normal şartlarda ayak bileğinin iç ve dış yanında ayağı dengelemekle görevli olan bağ yapıları zarar görürler. Ayak bileği burkulmalarında burkulmanın şiddetine göre eşlik eden kemik problemleri de gelişebilir. Ayak bileği burkulmalarının yüzde 90`ı ayak bileğinin dışa doğru dönmesi ve zorlanması ile oluşur. Ayak bileği dış yanında bulunan bağ kompleksi bu zorlanma sonucunda hasar görür, ayak bileğin de şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı gelişir. Ayak bileğimiz burkulduktan sonra ilk yapılması gereken şey soğuk uygulama ve üzerine basmaktan vazgeçmektir. En kısa zaman içerisinde bir ortopedi uzmanı ile görüşülerek eşlik eden bir kemik probleminin olup olmadığı ortaya konmalıdır. Ayak bileğinin ilk muayenesinin ardından çeşitli ortopedik ortezler ile ayak bileği iç ve dış yandan desteklenerek koruma altına alınır. Çok ciddi ödem gelişmiş durumlarda ödemin gerilemesi için atel ya da alçı uygulamaları yapılabilir. Ayak bileğinin ilk ağrılı periyodu atlatmasının ardından (yaklaşık 10 gün) fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile zarar görmüş olan, bağ yapılarının tedavisi yapılır. Hastanın aktif spor yapabilir hale dönmesi 6 hafta ile 3 ay arasında yaralanmanın ciddiyetine göre zaman alacaktır`` dedi.
Ayak bileği burkulmalarının yüzde 10`unda instabilite - tekrarlayan ayak bileği burkulmaları şikayetinin gelişebildiğini ifade eden Yılmaz Şahin, ``Ayak bileği ilk burkulduğunda meydana gelen hasar sonucunda ayak bileği dış yan bağları zarar görür. Ayak bileği instabilitesi birden fazla bağ yaralanması sonrasında, ilk burkulmanın tedavisinin yetersiz olması sonucunda ya da ayağın yeri algılama yeteneği bozukluklarında oluşabilir. Bu tablonun genetik olarak vücuttaki bağların aşırı elastik olması (hiperelastite sendromu) nedeniyle gelişen ayak bileği burkulmalarından ayırt edilmesi gerekir. Hiperelastite sendromunda genellikle problem iki taraflıdır. Hastanın öz geçmişinde burkulmaların oluşmasında özel bir travma yoktur. Hasta yolda yürürken dahi ayak bileği kolayca burkulabilir. Gerçek ayak bileği instabilitesinde problem genellikle tek taraflıdır. Olayın başlangıcında travma (genellikle spor yaralanmaları) vardır. Burkulmalar genellikle spor esnasında tekrarlar ve oluşur`` diye konuştu.
Opr. Dr. Yılmaz Şahin, tekrarlayan ayak bileği burkulması tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: ``Ayak bileğinde ki zarar görmüş olun bağ yapılarının anatomik olarak tam değerlendirilmesi, gerekli radyolojik incelemelerin yapılması, eşlik edebilecek olan kıkırdak, kemik problemlerinin varlığının araştırılması, bunların ardından hastanın spor beklentisine göre medikal ve cerrahi tedavinin planlanmasıdır. 50 yaşın üstünde, aktif spor hayatı olmayan kişilerde fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavide ön plandadır. 20- 50 yaş arasın aktif spor beklentisi olan kişilerde tedavi bağ yapılarının tamirinden oluşan cerrahi tedavidir.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.