ÇEVRE - 12 Ekim 2021 Salı 10:15

Samsun tarım ürünlerinde Türkiye’yi besliyor

A
A
A
Samsun tarım ürünlerinde Türkiye’yi besliyor

Samsun meyve, sebze ve tarla bitkileri üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor.

Samsun meyve, sebze ve tarla bitkileri üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor.


Kızılırmak ve Yeşilırmak Nehirlerinin bereketlendirdiği Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü Ovalarına sahip olan Samsun, birçok tarım kaleminde Türkiye’nin ilk sıralarında bulunuyor. Samsun çeltik, soya fasulyesi, tütün, ayçiçeği tohumu, lahana, turp, bal kabağı, karnabahar, barbunya, kırmızı pancar, fındık, kivi, kızılcık ve dut gibi ürünlerin üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor.


Tarla bitkileri üretimi bakımından Samsun 980 bin ton çeltik üretimi ile Türkiye’deki üretim payının yüzde 16,24’üne sahip. Ayrıca Samsun çeltik üretiminde Türkiye’de en çok çeltik üreten 2. il oldu. 155 bin 225 bin ton soya fasulyesi üretilen Samsun, Türkiye’de soya fasulyesi üretiminde 4. sırada yer aldı. 76 bin 540 ton işlenmiş tütün üreten Samsun, Türkiye’de en çok işlenmiş tütün üreten 6. il oldu. Öte yandan Samsun tarla bitkilerinden yağlık ayçiçeği tohumu üretiminde 11., buğday üretiminde 18. ve dane mısır üretiminde de 23. sırada yer aldı.



Sebze üretiminin başında Samsun geliyor


Sebze üretimi bakımından Türkiye’de birçok kalem üründe önde gelen Samsun lahana (kara yaprak, kırmızı, beyaz, Brüksel) üretiminin yüzde 29,60’ını tek başına sağlıyor. Yılda 851 bin 648 ton lahana üreten Samsun, Türkiye’de lahana üretiminde 1. sırada yer alıyor. Yılda 223 bin 394 ton turp üretimi ile Türkiye’de 2. sırada yer alan Samsun, 225 bin 480 ton bal kabağı üretimi ile de Türkiye’de 3. sırada yer alıyor. Samsun taze barbunya, karnabahar ve kırmızı pancar üretiminde Türkiye’de 4. Sırada yer alıyor. Samsun’da yılda 88 bin 107 ton taze barbunya, 216 bin334 ton karnabahar ve 7 bin 881 ton kırmızı pancar üretiliyor. Brokoli ve ıspanak üretiminde Türkiye’de 6. sırada yer alan Samsun’da yılda 95 bin 57 ton brokoli, 231 bin 515 ton ıspanak üretiliyor. Taze fasulye ve biber (çarliston, dolmalık, kapya, sivri) üretiminde 7. sırada yer alan Samsun’da yılda 547 bin 349 ton taze fasulye, 2 milyon 636 bin 905 ton biber üretiliyor. Ayrıca Samsun karpuz üretiminde 9., patlıcan ve kültür mantarı üretiminde 11., marul üretiminde 14. ve domates üretiminde de 30. sırada yer alıyor.



Türkiye’nin meyvesi Samsun’da üretiliyor


Fındık ve kızılcık üretiminde Türkiye’de 2. sırada yer alan Samsun’da yılda 665 bin ton fındık, 14 bin 231 ton kızılcık üretiliyor. Kivi ve böğürtlen üretiminde 5. sırada yer alan Samsun’da yılda 73 bin 745 ton kivi, 2 bin 511 ton böğürtlen üretiliyor. Dut üretiminde 9. sırada yer alan Samsun’da yılda 70 bin 620 ton dut üretiliyor. Yılda 545 bin 569 ton armut üreten Samsun Türkiye’de 10. sırada yer alıyor. Öte yandan Samsun şeftali üretiminde 15., elma üretiminde 21., vişne üretiminde 25. sırada yer aldı.


Yem bitkileri üretiminde de iddialı olan Samsun adi yeşil ot üretiminde Türkiye’de 1. sırada yer aldı. Adi tohumu üretiminde 4. sırada yer alan Samsun Macar tohumu üretiminde 5., yemlik bezelye üretiminde ise 8. sırada yer aldı. Samsun’da yılda 2 milyon 787 bin 193 ton adi yeşil ot, 33 bin 31 ton adi tohum, 10 bin 158 ton Macar tohumu ve 452 bin 776 ton yemlik bezelye üretildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’nin yüksekleri 5 Mayıs’ta beyaza büründü Gümüşhane il genelinde dün etkili olan yağmur yağışı yüksek kesimlerde gece yerini kar yağışına bıraktı ve günler sonra yüksek kesimler yeniden beyaza büründü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerinde sarı uyarı verdiği Gümüşhane’de beklenen kar yağışı gerçekleşti. Kentin yüksek kesimleri beyaz gelinliğini yeniden giydi. Dün akşama kadar devam eden ve kent merkezinde metrekareye 26 kilogram yağışın düştüğü Gümüşhane’de sabaha karşı yağmur yağışı yerini kar yağışına bıraktı. Bazı noktalarda kar kalınlığı 5 santimetreyi geçerken, kar yağışının bu gece de devam etmesi bekleniyor. Merkeze bağlı Yağmurdere Vadisi’nde yer alan köylere ulaşımı sağlayan 2 bin 280 metre rakımlı Kostan Dağı geçidinde kar ve tipi etkili olurken denizden 2 bin 24 metre yükseklikte yer alan Limni Gölü Tabiat Parkı’nda ise kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı. Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sınırlarındaki “Zigana’nın nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Limni Gölü’nde yağışın ardından gölün etrafını sarmalayan çam ağaçları beyaz örtüyle kaplanırken eşsiz bir manzara oluştu. Tesis işletmecisi Mustafa Eroğlu, her yıl olduğu gibi Hıdırellez gününe denk gelen 5 Mayıs tarihinde yine kar yağışı gerçekleştiğini belirterek, “Akşamdan itibaren şiddetli yağışın ardından gerçekleşen kar yağışıyla beyaz örtüye büründü. Her yıl Gümüşhane’nin yüksek kesimleri ve Limni Gölü böyle bir kar yağışı gerçekleşiyor. Bu yıl da yine aynısı oldu. Kar yağışının ardından ortaya çıkan güzel görüntüyü gelen turistler görebiliyor” dedi.
Bingöl Karataş: “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor, İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti” Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti” dedi. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Prof. Dr. Mustafa Karataş, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Dr. Ömer Korkmaz, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış ve selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bugün aramızda çok saygın hocalarımız var. Türkiye’nin ve İslam dünyasının tanıdığı hocalarımızla beraberiz. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Üniversitemiz tabii birçok alanda çalışıyor ama kültürel faaliyetleri de ihmal etmemeye çalışıyoruz. Türkiye ve dünya üniversiteleri içerisinde yerimizi daha yüksek noktalara taşımaya çalışırken kültürel faaliyetleri de ihmal etmeden sürecimizi devam ettiriyoruz” dedi. Moderatörlüğünü Dr. Ömer Korkmaz’ın üstlendiği panelde Prof. Dr. Mustafa Karataş, ‘Gazze direnişinden Müslümanların dirilişine’, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise ‘Kur’an ve Sünnete göre insan ve toplum’ başlıklı birer sunum yaptı. Prof. Dr. Mustafa Karataş panelde yaptığı konuşmasında, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti. Müslümanları yönetenler bu imtihanda başarısız oldu. Ne dersek diyelim çabaladılar, bir şeyler yapmaya çalıştılar. Fakat orada hala bedel ödeyen çocuklar var, şehitler var. Bunun karşısında biz hala ne yapacağımızı bilememenin acziyeti içerisindeyiz. Ayağa kalkma konusunda Batı bizden daha önde gidiyor. Bu cesareti, bu korkaklığı, ihaneti bir an önce üzerimizden atmamız lazım. Bu anlamda bunlara kafa yormamız lazım. İş işten geçmeden Filistin ve Gazze konusunda duyarlılığımızın artması gerekiyor. Bu imtihanı kaybedenlerden olmayalım, bu konuda siz gençlerden ümidimiz var” ifadelerini kullandı. Panel soru cevap faslı, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.