GENEL - 15 Ocak 2012 Pazar 17:44

DİYABETLE YAŞAM

A
A
A
DİYABETLE YAŞAM

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm.Dr.Taner Kaya ve Nöroşirurji Beyin Cerrahi Uzm.Dr.Naki Keleş, diyabet hastalarına ’Diyabetle Yaşam’ konulu konferans düzenledi.
Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi’nde düzenlenen ve diyabet hastalarının büyük ilgi gösterdiği konferansta açılış konuşmasını yapan Başhemşire Kader Kınık, "Periyodik olarak hastanemizde düzenlediğimiz seminer ve konferansta halkımızı bilinçlendirmek, bilgi sahibi yapmak varsa sormak istedikleri birinci ağızdan cevabını alabilmeleri için sizlerle doktorlarımızı bir araya getiriyoruz" dedi.
Daha sonra slayt gösterisi eşliğinde konferansa başlayan Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm.Dr.Taner Kaya, "Her hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve hastalığınız ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmanız çok önemli. Aldığınız eğitimler hastalığınızın ilerleyiş veya hastalıktan kurtulma yolunda faydalı olacaktır. Diyabetli kişilerin yüzde 50’si durumlarının farkında olmadan yaşıyorlar. Düzenli diyabet eğitimi, bilinçlendirme, bilgilendirme diyabetin tedavi yönteminin parçalarından biridir.
Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri ayarını sağlamak diğer bir ifade ile kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemektir. Bu ayarın sağlanması komplikasyonların gelişimini önlemek veya gelişmiş komplikasyonların seyrini yavaşlatmak için son derece önemlidir. İyi bir diyabet kontrolü, kan şekeri seviyenizi mümkün olduğunca normale en yakın tutmak anlamına gelir. Bunun içinde sağlıklı beslenmeli, düzenli olarak egzersiz yapmalı ve ilaçlarımızı düzenli kullanmalıyız" diye konuştu.
Diyabete bağlı nöropatik ağrıda tanı ve tedavileri hakkında bilgi veren Nöroşirurji Beyin Cerrahı Uzm.Dr.Naki Keleş, "Nöropati, diyabet hastalarında en sık görülen sorunlardandır ve yaşamları süresince yüzde 25-50 karşılaşılabilir. Diyabet olgularında periferik (eller-ayaklar) sinir fonksiyon bozuklukları belirtileri diyabetik nöropati adını alır. Ölçülen HbA1c değerleri yüzde 9 üzerinde olduğu zaman sinirlerde ileti hızında yavaşlama gözlenir. Bundan sonra sinir hücrelerinde yoğunluk kaybı gelişir,
nöropatik ağrı oluşur. Diabetik periferik nöropatik ağrı, açlık kan şekeri yüksek- glukoz tolerans testi bozulmuş hastalarda gelişebilir. En sık görülen periferik nöropatidir, ayaklar, bacaklar, eller ve kollarda ağrı veya his kaybı ile ortaya çıkar. Standart olarak hastaların nörolojik öyküsü ve fizik muayeneleri gereklidir. Ayrıca bu tür ağrılarda hastalığın asıl arkasında kalana bakmak gerekiyor. Ağrı diyabetten mi kaynaklanıyor yoksa başka bir sebepten ötürü mü diye kontrol edilmesi gerekiyor. Bu tür
şikayetleri bulunanların mutlaka bir doktora görünmesi gerekiyor. Çok geç kalmadan tedavi sürecine hastanın girmesi önem arz ediyor" şeklinde konuştu.
Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi’nde düzenlenen konferans daha sonra soru - cevap şeklinde devam etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir