YEREL HABERLER - 19 Mart 2014 Çarşamba 10:03

Byegm ‘des’ Sistemi Oluşturdu

A
A
A
Byegm ‘des’ Sistemi Oluşturdu

“BASILAN HER SAYININ BİR NÜSHASININ İL MÜDÜRLÜKLERİNE GÖNDERİLMESİ UYGULAMASI İSE DEVAM ETMEKTEDİR”
GÖKHAN İÇKİLLİ
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) İl Müdürü Tahsin Bayar, BYEGM’ye gönderilen bölge ve yerelde çıkan gazetelerin basılan her sayısından 2 nüshasının artık internet ortamında gönderileceğini söyledi.
Konuyla ilgili bilgi veren BYEGM İl Müdürü Tahsin Bayar, “Basılı ortamda yayın yapan süreli yayınların basılan her sayısından 2 nüshasının, Basın Kartı Yönetmeliği’nin 7. maddesi birinci fıkrası (f) bendi uyarınca BYEGM’ye gönderilmesi uygulamasına son verilmiştir. Bunun yerine, basılı ortamda yayımlanan sayıların, teknik bilgi doğrultusunda PDF formatında Devlet Enformasyon Sistemi’ yüklenmesi gerekmekte olup, geçiş dönemi için 3 aylık bir süre belirlenmiştir. Bu sürenin sonunda elektronik ortamda gönderim kuralına uymayan süreli yayınlardan kart taşıyanların basın kartlarının iptal edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. Basılan her sayının bir nüshasının İl Müdürlüklerine gönderilmesi uygulaması ise devam etmektedir” dedi.
Yerel gazetelerin DES’e yüklenmesi hakkında teknik bilgi veren Bayar, “DES'e gazetenizi yükleyebilmeniz için gazetenizin PDF formatına dönüştürülmesi gerekmektedir. Bunun için kullandığınız programın seçeneklerinden PDF formatını bularak gazetenizi bu şekilde farklı kaydedin. Bu işlem esnasında dosya boyutunu küçük tutabilmek için programda Compression yani Sıkıştırma özelliği kullanılmalıdır. Aksi halde 20MB ve üzeri büyüklükteki dosyaların gönderme süresi artmakta ve gelen gazeteler sisteme yüklenememektedir. PDF oluşturulması esnası ve 72 dpi ekran çözünürlüğü parametreleri seçilirse, PDF dosyasının boyutu hem küçük hem de metin içeren formatta olacaktır. Yine bu aşamada, kullanılan yazı fontlarının PDF dosyası içine eklenmesi seçeneği kullanılmalıdır. Aksi halde yazı fontları bozuk görüntülenmekte ve gazete haberleri kullanılamamaktadır. PDF oluşturulurken Photoshop ve benzeri resim editör programları kullanılmamalıdır. Bu programlar ile oluşturulan PDF dosyaları sisteme aktarılamamaktadır. Bu şekilde hazırlanmış gazetenizin tüm sayfalarını logolu ilk sayfa dahil en geç saat 21.00'de sisteme yüklenmesi gerekmekte. Bu kriterlere uygun olarak hazırlanmış PDF formatındaki dosyanız göndermeye hazırdır” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İBB çukurunda hayatını kaybeden minik Edanur’un acılı annesi konuştu Küçükçekmece Menekşe’de İBB’nin çalışması sırasında oluşan su dolu çukura düşerek hayatını kaybeden 5 yaşındaki minik Edanur’un annesi konuştu. Cezaevinden izinli çıkan ve soluğu Adli Tıp Kurumu’nda alan acılı anne Nurcan Gezer, "Çocuğumu Edirne cezaevinde yanıma almak istedim ancak izin vermediler. Cenazeyi alabilmemiz için DNA testi istiyorlar" ifadelerini kullandı. Küçükçekmece Menekşe sahilinde dün teyzesi ve akrabaları ile pikniğe giden 5 yaşındaki Edanur Gezer, İBB çalışması sonucu oluşan su dolu çukura düşerek hayatını kaybetmişti. Minik Edanur’un cenazesi otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Edenur’un anne ve babasının cezaevinde olduğu öğrenildi. Kızının ölümü üzerine cezaevinden izinli çıkan Bulgaristan vatandaşı acılı anne Nurcan Gezer, Adli Tıp Kurumu’na geldi. Edirne cezaevinden izinli çıktığını anlatan Nurcan Gezer, "Ben cezaevinde çocuğumu yanıma almak istedim. ’Bakacak kimsem yok’ dedim ama izin vermediler. Şimdi cenazesini almaya geldim. Kızımın babası Türk vatandaşı. Cenazeyi vermek için DNA testi istiyor savcılık. Ben biran önce kızımın cenazesini almak istiyorum" ifadelerini kullandı. Kızının teyzesi ile birlikte yaşadığını söyleyen Gezer, "Denize piknik alanına gitmişler. Piknik alanında oynarken çukurun içine düşmüş. Çocuğu göremeyince güvenliğe gitmişler. Güvenlik görevlileri direk kuyuya bakmaya gitmiş. Kardeşim direk suya atlamış çocuğu kurtarmaya çalışmış. Güvenlik hiçbir şey yapmamış. Kızımı en son 1.5 ay Silivri cezaevinde görmüştüm. Edirne’ye nakil olduktan sonra hiç göremedim" şeklinde konuştu. Minik Edanur’u su birikintisinden çıkartan dayı Selçuk Yaşar ise "Böyle bir şey olamaz. Biz adalet istiyorum. Ben atlayıp çıkardım yeğenimi. Güvenlik hiçbir şey yapmadı. Kucağıma aldığımda gitmişti. Beni yutuyordu çukur beni içine çekecekti. Orada bu alanın çevrilmesi gerekliydi. Etrafında hiçbir şey yoktu. Su üstünü kapatmış. Ailesi perişan durumda. Cenazeye kaldıramıyoruz" diye konuştu. Minik Edanur’un kimlik belgesinin bulunmadığı, cenazesinin aileye teslim edilebilmesi için DNA testi sonuçlarının bekleneceği öğrenildi.