YEREL HABERLER - 24 Mart 2014 Pazartesi 18:49

Kalem Tutan Eller 300 Fidan Diktiler

A
A
A
Kalem Tutan Eller 300 Fidan Diktiler

Samsun’un Havza ilçesinde 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası etkinlikleri kapsamında yeni oluşturulan bal ormanına liseli öğrenciler tarafından 300 fidan dikildi.
21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası nedeniyle Havza 25 Mayıs Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Karga köyü Armutlu mevkisinde 60 hektarlık bal ormanına 300 karaçam fidanı dikildi. Vezirköprü Ağaçlandırma Şefi Hasan Açık tarafından öğrencilere fidan dikimi hakkında bilgiler verilerek uygulamalı olarak fidan dikimi gösterildi. Daha sonra öğrenciler ağaçlandırma alanına fidan dikimini gerçekleştirdiler ve onlara can suyunu verdiler.
Vezirköprü Ağaçlandırma Şefi Hasan Açık, yeni oluşturulan bal ormanı hakkında bilgi verdi. Hasan Açık konuşmasında ağaçlandırma alanının 60 hektar olduğunu belirterek, "Bal ormanı ağaçlandırma alanına 10 bin sedir, 12 bin akasya, 4 bin ıhlamur, 4 bin kuşburnu, 2 bina at kestanesi, bin acuk (yaban elması), 4 bin İğde ve öğrencilerimizin diktiği 300 kara çam fidanı bulunmakta. Buradaki ağaçlandırma çalışmalarımız bu etkinlik ile son buldu” dedi.
Havza Orman İşletme Şefi Ahmet Serkan Uslu ise buradaki programın 21 Mart olarak planlandığını fakat hava şartlarından ötürü bu güne kaldığını ifade ederek, “21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kutlamaları kapsamında düzenlediğimiz bu etkinliğin amacı çocuklarımızı toprakla buluşturmak ve onlara orman sevgisini aşılamak” diye konuştu.
Daha sonra öğrenciler burada hep beraber günün anısına toplu fotoğraf çektirdiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.