KÜLTÜR SANAT - 13 Şubat 2026 Cuma 12:36

8,5 asırlık çivisiz camide restorasyon başlıyor

A
A
A
8,5 asırlık çivisiz camide restorasyon başlıyor

Samsun’un Çarşamba ilçesinde yaklaşık 8,5 asır önce inşa edilen ve Anadolu ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen Göğceli Çivisiz Camii, kapsamlı bir restorasyondan geçirilecek.


Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışma kapsamında, Selçuklu döneminde Karadeniz Bölgesi’nde kullanılan ahşap yapım sistemlerinden "çantı tekniği (çivisiz)" ile inşa edilen cami, özgün mimarisine uygun şekilde restore edilecek. Minaresi bulunmayan cami, çivisiz ve "kurt boğazı" geçme tekniğiyle yapılmış olmasıyla dikkat çekiyor.


Çarşamba ilçesi Hasbahçe Mahallesi’nde, Göğceli Mezarlığı içerisinde yer alan caminin çatı örtüsünün özgün hali olan "hartama" sistemine dönüştürülmesi planlanıyor. Restore çalışması çerçevesinde şu işlemler yapılacak:


Çatı örtüsü hartama ile yenilenerek, bu aşamada yapının ve kalem işlerinin dış hava şartlarından korunabilmesi için koruyucu çatı yapılacak. Statik problemleri olan caminin onaylı projeleri doğrultusunda restorasyonu yapılacak. Ahşap yüzeyler üzerine koruyucu malzeme sürülecek olup ahşaplar haşerelere karşı ilaçlanacak. Elektrik tesisatı projesine uygun olarak yenilenecek ve jeneratör yapılacak. Yangına karşı önlem olarak saha tipi yangın dolabı konulacak. Cami içi taban döşemesi yenilenecek.



UNESCO Geçici Kültürel Miras Listesi’ne teklif edilecek


Tavan iç döşemesi üzerine kök boya ile yapılan süslemeler ise ender kültürel miras öğeleri arasında yer alıyor. Deprem takozu sistemi sayesinde bölgede meydana gelen birçok depremden etkilenmeden günümüze kadar ulaşan cami, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Yurt dışından gelen akademisyen ve profesörlerin de hayranlıkla incelediği yapı, restorasyonun tamamlanmasının ardından UNESCO Geçici Kültürel Miras Listesi’ne teklif edilecek.


Asırlara meydan okuyan Göğceli Çivisiz Camii’nin, yapılacak çalışmalarla özgün kimliğini koruyarak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.



8,5 asırlık çivisiz camide restorasyon başlıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da yediği pastadan sonra hayatını kaybeden genç kadının ölümüyle ilgili 3 kişiye dava açıldı Ağrı’da doğum günü için arkadaşlarıyla birlikte satın aldığı pastayı yedikten sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 25 yaşındaki Remziye Horuz’un ölümüyle ilgili soruşturma tamamlandı. Olayla ilgili pastane sahibi ve iki çalışan hakkında "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan ve Ağrı Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede; müşteki ifadeleri, şüpheli savunmaları, teknik görüş raporları, kamera kayıtları, tanık beyanları ve kolluk tutanaklarına yer verildi. İddianamede, Remziye Horuz’un 1 Aralık’ta doğum günü kutlaması için arkadaşları B.Y. ve S.D. ile birlikte Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan pastaneye gittiği belirtildi. Astım hastası olduğu ve yumurta alerjisinin bulunduğu belirtilen Horuz’un, pasta alırken özellikle "yumurtasız olup olmadığını" sorduğu aktarıldı. İş yeri çalışanı Fatih Y’nin bir pastayı göstererek yumurtasız olduğunu söylediği, ayrıca Horuz ve arkadaşlarının pasta şefinin aranarak pastanın içeriğinin teyit edilmesini istedikleri kaydedildi. Çalışanın, işletme sahibi Yakup A’yı arayarak pastada un ve yumurta olup olmadığını sorduğu, ardından pasta içerisinde yumurta bulunmadığının beyan edildiği belirtildi. Kamera kayıtları ve tanık beyanlarına göre, çalışanların "yumurta yok" demesi üzerine pastayı satın alan Horuz ve arkadaşlarının Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait kız yurduna döndükleri ifade edildi. Pastayı yedikten kısa süre sonra fenalaşan genç kadın, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Hazırlanan iddianamede, tutuklu pastane sahibi ile iki çalışan hakkında "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 9 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Dava, Ağrı Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.
İstanbul Ümraniye’de manevi buluşma: Hacı Muazzez Bülbül Camii dualarla açıldı Ümraniye Esenkent Mahallesi’nde bir hayırseverin katkılarıyla yenileme ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlanan Hacı Muazzez Bülbül Camii, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş’un katılımıyla ibadete açıldı. Ümraniye Esenkent Mahallesi’nde bulunan Hacı Muazzez Bülbül Camii, baştan sona yenilenen yapısıyla ve çevre düzenleme çalışmalarıyla kapılarını yeniden ibadete açtı. Sadece bir ibadethane değil aynı zamanda mahalle sakinleri için huzurlu bir buluşma noktası olması hedeflenen cami, hayırseverlerin desteği ve belediyenin çevre düzenlemesiyle bambaşka bir çehreye büründü. Caminin açılış töreni, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş’un katılımıyla cuma namazı öncesi gerçekleştirildi. "Camiye sahip çıkın, camimiz temiz olsun" Açılışta konuşan Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, şu ifadelere yer verdi: "Bu caminin hikayesi çok eskilere dayanıyor. İlk yapıldığında küçük bir mescit olarak inşa edilmiş. Sonra da bu bölgede oturan bir amcamızın katkılarıyla yeniden inşa edilmiş, sonra tekrar yıkılmış derken böyle gitmiş. 2019 seçimlerinde Ümraniye’de mahalleleri gezerken bu camide namaz kılmak nasip oldu. Kur-an’ı Kerim’in ilk ayetinde de okunduğu gibi, camilere ancak iman edenler, ahiret gününe iman edenler, namazı dosdoğru kılanlar ve zekatını veren iman sahibi kişiler Cenab-ı Hakkın mescitlerini iman ederler. O yüzden Muazzez ablanın adına yapmış olduğunuz bu güzel eserden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Camiye sahip çıkın, camimiz temiz olsun çünkü annenizin adını yaşatıyorsunuz." Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş da Hacı Muazzez Bülbül Camii’nin Ümraniyelilere hayırlı olmasını dileyerek, vatandaşların Ramazan ayını tebrik etti. Kurdele kesim töreninin ardından camide, Arpaguş tarafından edilen dualar eşliğinde cemaatin yoğun katılımıyla birlikte cuma namazı kılındı.
Aydın Köşk’te Liseler Arası Bilgi Yarışması heyecanı yaşandı Aydın’ın Köşk ilçesinde 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Korkma! Gençliğin Ruhu Burada" temalı bilgi yarışması büyük bir çekişmeye sahne oldu. Türkiye genelinde düzenlenen liseler arası bilgi yarışmasının Köşk ilçe elemesi, Köşk Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Milli şair Mehmet Akif Ersoy’un mirası ve İstiklal Marşı’nın ruhunu genç nesillere aktarmayı hedefleyen yarışma, izleyicilerden büyük ilgi gördü. Köşk İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Alper Kuşoğlu koordinesinde gerçekleşen yarışmanın soruları, Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından oluşturulan uzman komisyonca hazırlandı. Soruların niteliği ve kapsamı, öğrencilerin hem bilgisini hem de konuya olan hakimiyetini ölçerken izleyicilere de öğretici anlar yaşattı. İlçedeki üç önemli lisenin temsil edildiği yarışmada öğrenciler, kürsüde ter döktü. Oldukça çekişmeli geçen ve her soruda heyecanın katlandığı yarışmada Ayla Vural Anadolu Lisesi birinci, Köşk Anadolu İmam Hatip Lisesi ikinci, Köşk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise üçüncü oldu. Yarışmanın sona ermesinin ardından düzenlenen ödül töreninde, dereceye giren öğrencilere başarı belgeleri ve ödülleri takdim edildi. Tören sonunda kısa bir konuşma yapan Köşk İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Alper Kuşoğlu, yarışmaya katılan tüm öğrencilerin sergiledikleri performans ve milli değerlere gösterdikleri hassasiyetle "Gençliğin Ruhu"nu en iyi şekilde temsil ettiklerini vurguladı.