SAĞLIK - 13 Ağustos 2025 Çarşamba 13:10

’Anne sütü bebeğin zekasını ve bağışıklığını güçlendiriyor’

A
A
A
’Anne sütü bebeğin zekasını ve bağışıklığını güçlendiriyor’

Uzm. Dr. Filiz Gebeşoğlu, anne sütü ve emzirmenin hem bebek hem de anne sağlığı üzerindeki hayati etkilerine dikkat çekti.


"Bebek dostu" ünvanına sahip Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Filiz Gebeşoğlu, anne sütü ve emzirmenin hem bebek hem de anne sağlığı üzerindeki hayati etkilerine dikkat çekti. Anne sütünün yalnızca bir besin olmadığını vurgulayan Dr. Gebeşoğlu, "Anne sütü yalnızca bir besin değil, aynı zamanda bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren, hastalıklara karşı koruyan ve bilişsel gelişimini destekleyen canlı bir gıdadır. Emzirme de, bir annenin kalbinden doğup bebeğinin ruhuna işleyen en saf sevgidir. Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne sütü, antikorlar ve savunma hücreleri içerir. Bebekleri enfeksiyonlara karşı korur. Zeka gelişimini destekler. Yapılan araştırmalar, emzirilen bebeklerin bilişsel gelişimlerinin daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Alerji ve hastalık riski azalır. Astım, obezite ve diyabet gibi kronik hastalıkların görülme riski düşer. Sindirim Sistemine Uyumludur. Anne sütü kolay sindirilir, gaz ve kabızlık gibi sorunlar daha az yaşanır. Emzirmenin anne için faydaları ise; rahmin hızlı toparlanmasına yardımcı olur. Emzirme sırasında salgılanan oksitosin hormonu rahmi eski haline getirir. Doğum sonrası kanamayı azaltır. İlk haftalarda emziren annelerin toparlanma süreci hızlanır. Meme ve over kanseri riskini azaltır. Uzun süreli emzirme, bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki sağlar. Doğal doğum kontrolü sağlar. Emzirme, doğurganlığı bir süreliğine baskılayabilir. Anne-bebek bağını güçlendirir. Beden teması ve göz temasıyla kurulan ilişki, annenin ruhsal sağlığını olumlu etkiler. Anne- bebek- çocuk sağlığı konusunda attığı örnek çalışmalara bebek dostu hastane unvanı alan hastanemizde ‘sağlıklı gelecek için sağlıklı anne ve bebek mottosuyla’ anne adaylarımızı hem doğum öncesi hem de doğum sonrası anne sütü ve emzirmenin faydaları konusunda eğitimler vermeye ve bilgilendirmeye devam ediyoruz" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Kayıp olarak aranırken ölü bulunan 16 yaşındaki Feyza’nın milli satranççı olduğu ortaya çıktı Isparta’da kayıp olarak aranan lise öğrencisi 16 yaşındaki Feyza Keskin, dün akşam boş bir binanın önünde ölü bulundu. Keskin’in milli sporcu olduğu ortaya çıkarken, Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü taziye mesajı yayınladı. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada "İlimiz milli satranç sporcusu Feyza Keskin’in vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Merhumeye Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm spor camiamıza başsağlığı dileriz" ifadeleri kullanıldı. Olay, dün akşam saatlerinde Deregümü mevkii Muzaffer Türkeş Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, sabah saatlerinden itibaren kayıp olarak aranan 16 yaşındaki Feyza Keskin, en son saat 11.30 sıralarında Gölcük Yolu üzerinde bulunan Asri Mezarlık ile Mahrukatçılar Sitesi civarında elektrikli bisikletiyle ilerlerken görüldü. Bu saatten sonra kendisinden haber alınamadı. Ekipler tarafından yürütülen arama çalışmaları sonucunda Keskin, akşam saatlerinde boş bir binanın önünde hareketsiz halde bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde Feyza Keskin’in hayatını kaybettiği belirlendi. Keskin’in cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsi yapılmak üzere Isparta Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. "Başımız sağ olsun" Konuya ilişkin Isparta Milli Eğitim Müdürü Recai Ocak taziye mesajı yayınladı. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi 10. sınıf öğrencimiz Feyza Keskin’in ölümü haberini üzüntüyle öğrendim. Öğrencimize Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve eğitim camiamıza sabır diliyorum. Başımız sağ olsun" ifadeleri yer aldı. Cenazesi ailesine teslim edildi Acı haberi alan Keskin’in ailesi, cenazeyi Isparta Devlet Hastanesi’ne gelerek teslim aldı. Feyza Keskin’in cenazesi, bugün Burdur’un Kozluca köyünde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Kozluca Mezarlığı’nda toprağa verildi. Milli satranç sporcusu olduğu ortaya çıktı Keskin’in bugün toprağa verilmesinin ardından Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü taziye mesajı yayınladı. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "İlimiz milli satranç sporcusu Feyza Keskin’in vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Merhumeye Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm spor camiamıza başsağlığı dileriz" denildi.
Gaziantep Eyüp Arıcı davasında beraat eden 5 şüpheli yeniden tutuklandı Gaziantep’te 17 yaşındaki Eyüp Arıcı’nın hayatını kaybettiği kavgaya ilişkin karar duruşmasında hakkında beraat kararı verilen 5 şüpheli, savcılık makamının itirazı sonrası tekrar tutuklandı. Gaziantep’te 9 Şubat 2025 tarihinde iki grup arasında çıkan ve 17 yaşındaki Eyüp Arıcı’nın hayatını kaybettiği kavga sonrası açılan davanın karar duruşması dün görüldü. Duruşma, 18 yaşından küçük sanıkların yer alması nedeniyle kapalı görülmüştü. Savcı mütalaasında, sanıkların iştirak halinde ve tasarlayarak adam öldürme suçunu işledikleri gerekçesiyle cezalandırılmalarını istedi. Ancak görülen duruşmada heyet, kasten öldürme suçundan sanık K.B. ile M.F.K.’ya 16 yıl hapis cezası verirken diğer 5 şahıs hakkında beraat kararı vermişti. Savcı itiraz etti, karar bozuldu Savcılık makamının itirazı üzerine dosyayı inceleyen Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin değerlendirmesinde, suçun katalog suç kapsamında olması ve kaçma şüphesi gerekçesiyle sanıklar hakkında yeniden tutuklama kararı verildi. Olayın geçmişi 9 Şubat 2025’te Şehitkamil ilçesinde Eyüp Arıcı ikizi ve bir arkadaşıyla birlikte bulunduğu sırada, bir grupla tartışma başlamış, saldırıya uğrayan Eyüp Arıcı, kalbinden ve vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklanarak hayatını kaybetmişti. 17 yaşındaki Eyüp Arıcı’nın hayatını kaybettiği kavgayla ilgili davada karar dün görülen duruşmada çıkmış ve kasten öldürme suçundan sanık K.B. ile M.F.K.’ya 16 yıl hapis cezası verilirken diğer 5 şahıs hakkında beraat kararı verilmişti.