GÜNDEM - 17 Ekim 2025 Cuma 11:09

Asırlık çınardan gençlere tavsiye: "Paranızı dumana değil, fakire verin"

A
A
A

Samsun’un tarihi Bedesten Çarşısı’nda 70 yılı aşkın süredir esnaflık yapan ve şehrin yaşayan tek şemsiye tamircisi olan 96 yaşındaki adam, bir asra dayanan tecrübesiyle gençlere seslendi. Gençleri en büyük tehlike olarak gördüğü sigara konusunda uyaran asırlık çınar, "Sigarayı dumana vereceğinize, bir fakire verin. Daha hayırlı olur" dedi. Yaşlı adam, gençlere devlete sahip çıkmaları gerektiğini de öğütledi.

Kendi kendine öğrendiği şemsiye tamirciliğini ilerlemiş yaşına rağmen ilk günkü hevesle sürdüren 96 yaşındaki Dursun Yıldız, hayat tecrübelerini ve gençlere vasiyetini anlattı. Terzilikle başladığı meslek hayatına daha sonra şemsiye tamirciliğiyle devam ettiğini belirten yaşlı adam, "Yaş ilerledikçe zorlanıyorum ama yapıyorum. Gidip evde otursam bu işi kimse yapmaz. En zor şey kula muhtaç olmaktır" diye konuştu.

"Sigara gençlere en yakışmayacak iş"

Ömrünü çalışarak ve üreterek geçiren Dursun Yıldız’ın gençlere en önemli vasiyeti ise sigara alışkanlığı üzerine oldu. Çarşıda sigara içen gençleri gördüğünde üzüldüğünü ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

Asırlık çınardan gençlere tavsiye:

"Gençlere vasiyetim; görüyorum sigara içiyorlar. Bu sigara içmek var ya, gençlere en yakışmayacak bir iştir. Onları gördüğümde söylüyorum, ’Yapmayın, bu sigaraya alışmayın’ diye. Sigara çok zararlıdır. Sağlığa zararı var, cebe zararı var. O parayı bir dilenciye ver, bir fakire ver. Dumana vereceğine bir insana vermek daha hayırlı olur. Gençlerimiz aklını başına alsın. Gençlik bir defa olur, bir adam iki defa genç olmaz. Bunun da kıymetini bilmek gerekiyor."

"Devlet çok kıymetlidir kıymetini bilmek gerekiyor"

Hayatı boyunca kimseye muhtaç olmamak için çalıştığını vurgulayan Yıldız, devletin önemine de dikkat çekti. Devletin yaşlılar ve kimsesizler için büyük bir güvence olduğunu belirten Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"En zor şey kula muhtaç olmak. Devletimizden Allah razı olsun. Kurslar açtılar, yurtlar açtılar. Yaşlılarımız rahat etti. Anne babasına bakmayana devlet bakıyor. Allah’ım devletimize yardım etsin. Devlet çok kıymetlidir. Bunun kıymetini bilmek gerekir. Çok şükür devletimize, Allah kolaylık versin. Gençlerimiz devletimize şükretsin."

Ünsal Karka

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurt genelinin çok bulutlu, Güney Ege ile Çanakkale, İzmir, Zonguldak, Bolu ve Karabük çevreleri dışında kalan bütün bölgelerin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Akdeniz kıyılarında yer yer gök gürültülü sağanak, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde görülecek olan yağışların Doğu Anadolu’nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu’nun kuzeyi ile Kırklareli, İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Yalova çevreleri, Antalya’nın doğu kıyıları, Erzurum’un güneyinde kuvvetli, Hakkari ve Şırnak çevrelerinde yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde İç Ege, İç Anadolu ve Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde pus ve yer yer sis bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı kuzey, iç ve batı kesimlerde biraz azalacak. Rüzgar, genellikle güney yönlerden, hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın kuzey kesimlerinde kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Çok bulutlu, akşam saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı 11 İstanbul: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı (Yağışların sabah ve öğle saatlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor) 14 İzmir: Çok bulutlu 17 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 15 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, bu sabah ve öğle saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların sabah saatlerinde doğu kıyılarında yer yer kuvvetli olması bekleniyor) 17 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, bu sabah ve gece saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı 18 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, bu sabah ve öğle saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı 17 Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı (Yağışların güney kesimlerinde bu akşam saatlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor) 7 Diyarbakır: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı (Yağışların yer yer kuvvetli olması bekleniyor) 14
Antalya Toros Dağları’nda gizemli hayırseverin 30 yıl önce aşıladığı meyveler bölge halkına gelir oldu Antalya’nın Akseki ilçesinde, Toros Dağları’nın iç kesimlerinde bulunan ormanlık alanda, 25-30 yıl önce kimliği bilinmeyen bir hayırsever tarafından yabani alıç ağaçlarına yapılan beşbıyık meyvesi aşıları bugün hala meyve veriyor. Halk arasında muşmula, yeni dünya, bölge halkı tarafından ise "Beşbıyık" adıyla bilinen bu meyveler, doğal şifa kaynağı olarak toplanıp Akseki pazarında 100 ila 150 lira arasında satışa sunuluyor. Akseki’nin yüksek kesimlerinin Toros Dağlarına eşi Mehmet Kara ile birlikte mantar toplamaya giden Fatma Kara, eşi ile mantar toplarken yabani alıç ağacında alıç görmediklerini ve başka meyvenin olduğunu görünce ister istemez şaşırdıklarını söyledi. Kara "Dağda gezerken baktık, tesadüfen denk geldi. Bu ne derken topladık. Torosların yüksek yerlerinde egzoz dumanı yok. Gübre yok. Araba görmemiş insan görmemiş. Bağ değil, bahçe değil bildiğimiz dağ. Ormanlık alanda 30-40 tane daha aşılanmış meyveleri gördük. Araştırdığımızda bize bölgede yıllar önce hayırsever bir adamın aşıladığını söylediler. Aşılayanın nerede olduğunu bilen yok. Sağ mı ölü mü onu da bilen yok. Allah razı olsun, öldüyse mekanı cennet olsun" diye konuştu. "Doğal ve şifalı bir dağ meyvesi" Aşılanan bu ağaçların sayısının fazla olduğunu söyleyen Kara, çevrede yörüklerin ve çobanların da yaşadığını belirtti. Kara, şöyle devam etti: "İnsanlar faydalansın diye aşılamış belli ki. Şimdi pazara indiriyorlar, biz de topladık. Tadına baktık, çok güzel. Duygulandık keşke herkes böyle bir ağaç yapsa da başına gelip toplasa." "İzine rastlanmayan hayırsever" Meyvelerin yıllardır dağın iç kesimlerinde kimseye görünmeden yetiştiğini belirten yöre halkı, o hayırseverin kim olduğunun bugün hala bilmediğini ancak herkesin duasını almayı başardığını söyledi.