GÜNDEM - 19 Mayıs 2025 Pazartesi 15:17

Atakum’da 19 Mayıs coşkusu

A
A
A
Atakum’da 19 Mayıs coşkusu

Samsun’un Atakum ilçesinde, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları şehrin çeşitli noktalarında coşkulu bir şekilde kutlandı.


19 Mayıs coşkusunu kentte hafta boyu devam eden etkinliklerle kutlayan Atakum Belediyesi, Türkiye’nin önde gelen isimlerini vatandaşlarla buluşturuyor. Program kapsamında Everest Dağı’na tırmanmayı başaran ilk Türk dağcı Nasuh Mahruki, Ata Sahne Sanat Merkezi’nde gençlerle buluştu. Program, Atakum Belediyesi ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Samsun Şubesi ve Atakum Kent Konseyi iş birliğinde düzenlendi.


Programın açış konuşmasını yapan CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, "İlk adım şehrinde ismini Atatürk’ten alan Atakum’dayız. İyi ki Atakum Belediyemiz var, sivil toplum kuruluşları ile beraber özel sosyal etkinliklerle bu haftayı bize dolu dolu geçirtiyorlar. İlk adım şehri çok kıymetli. Atatürk Anadolu’ya çıkarken deha öngörüsüyle daha sonra mazlum milletlere örnek olacak Kurtuluş Savaşı’nı Samsun’dan başlatarak oradan Havza, Amasya, Erzurum ve Sivas’ta devam ettirmiştir. Hepsinden önemlisi sağlık, eğitim, iktisat gibi esas mücadelenin ne olduğunu hepimize göstereceği, yaklaşık 100 küsur yıl sonra Cumhuriyet’in ne kadar önemli olduğunu hep beraber idrak edeceğimiz Kurtuluş Savaşı’nı planladı. Bunun için Samsunlulara güvendi. Bu düşüncesini de 1924 yılında Cumhuriyet’in kuruluşundan bir yıl sonra, Samsuna gelip İstiklal Ticaret Mektebinde ‘Ben, Samsunluların gözünde o inancı gördüm’ diyerek bizzat beyan etmiştir" dedi.



"Kendinizi keşfetmek zorundasınız"


Arama Kurtarma Derneği (AKUT) kurucusu Dağcı, Yazar ve Fotoğrafçı Nasuh Mahruki, gençlerle bir araya gelerek dağcılık ve arama kurtarma çalışmalarında yaşadığı deneyimlerini paylaştı. Everest Dağı’na tırmanmayı başaran ilk Türk olan Mahruki, gençlere tavsiyelerde bulunarak, "Kendinizi, keşfetmek zorundasınız çünkü herkesin gerçeği kendi içindedir. Herkes farklı ve özgündür. Siz, kendi cevherinizi bulmak zorundasınız. Ben onu yaptım. Bu tehlikeli ve riskli sporlar, bana bu fırsatı getirdi. Her girdiğim riskli süreçte, bir şey öğrendim. O zaman hayatın nedensellik enerjisine dayandığını, burasının belli sebepler ve sonuçlar dünyası olduğunu, sebepleri değiştirirsek sonuçları da değiştireceğimizi ve bunun mekanik düzeni olduğunu kavradım. Kendi hayatımı, o şekilde kurguladım" diye konuştu.



19 Mayıs’a özel sergi


1919 Sanatçılar Grubu, Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezi’nde 19 Mayıs’a özel sergi gerçekleştirdi. Ressam ve resim öğretmenlerinin farklı tekniklerle hazırladığı eserlerin yer aldığı sergi, merkezde görsel şölen yaşattı. Viyolonsel resitali eşliğinde tabloları inceleyen sanatseverler, sergiye büyük ilgi gösterdi.



Ata Sahne’ye yeni sanat galerisi


Atakum Belediyesi Sosyal ve Kültür İşler Müdürü Deniz Gömeç, sergide yaptığı konuşmada, "Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 106. yılında, Atakum Belediyesi olarak yine güzel bir çalışmaya ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. Sergideki çalışmaların hepimize birer ilham ve ışık olmasını diliyorum. Sergide, değerli sanatçılarımızın çok güzel çalışmaları yer alıyor. Başkanımız Serhat Türkel öncülüğünde Hasan Ali Yücel Gençlik Merkezi ve Ata Sahne’de sanatsal ve kültürel çalışmalara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Ata Sahne’nin alt tarafında yer alan salonun uluslararası sergi salonu, sanat galeri olması için değerli sanatçılarımızın da görüşlerini alarak çalışma başlattık. Atakum Belediyesi olarak kentimizin eğitim, sanat ve kültürel hayatına katkı sağlayacak hizmetler için ara vermeden çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.



19 Mayıs coşkusu kentin dört bir yanında


Atakum Belediyesi, 19 Mayıs kutlamaları kapsamında araç konvoyu oluşturdu. Konvoya Atakum’dan olduğu kadar Samsun ve çevre illerden motosiklet tutkunları ile araçlı kulüp üyeleri de destek verdi. Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezi’nin başlangıç noktası seçildiği program, halk oyunları ile başladı. Türkiye’nin çeşitli yöresel oyunlarının sergilendiği gösteri, vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Türk bayrağı ile süslenen araçlar, gösterinin ardından şehir turu attı. Güzergahtaki vatandaşlar evlerinin balkonundan konvoyu selamlayarak, 19 Mayıs coşkusunu paylaştı. Araç konvoyu, kentte renkli görüntüler oluşturdu.


Düzenlenen programa CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Atakum Belediyesi Meclis üyeleri, Atakum Kent Konseyi Başkanı Tuncay Seven, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Atakum’da 19 Mayıs coşkusu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bahçelievler’de doğum gününde çıkan kavgada 1 kişi hayatını kaybetti Bahçelievler’de bir kafede kıskançlık nedeniyle çıktığı öne sürülen kavgada 1 kişi hayatını kaybetti. Olaya ilişkin gözaltına alınan 5 şüpheliden 2’si tutuklandı. Olay, dün sabaha karşı 04.00 sıralarında Bahçelievler Şirinevler Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Türkmenistan uyruklu Dovletmammet Ashyrov, bir kafede kız arkadaşının doğum günü partisi için arkadaşlarıyla buluştu. Ashyrov, ilerleyen saatlerde kafede bulunan Alembeg M. ve Vefa isimli arkadaşı ile kıskançlık iddiasıyla tartışmaya başladı. Kafede başlayan tartışma sokağa taştı. Taraflar sokak ortasında birbirlerine bıçak savurmaya başladı. Arbede sırasında 4 kişi yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılardan Alembeg M., olay yerinden bir taksiye binerek kaçtı. Polis olay yerinde inceleme başlatırken, 3 yaralı ise hastaneye kaldırıldı. Türkmenistan uyruklu şahıs yaşamını yitirdi Hastaneye kaldırılan yaralılardan Türkmenistan uyruklu Dovletmammet Ashyrov yaşamını yitirdi. Olay yerinden taksiyle kaçan Alembeg M. ise, Şirinevler Meydanı’nda polis ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. Ekiplerce olaya karıştığı tespit edilen 4 şüpheli daha gözaltına alındı. Yakalanan 5 şüpheli, emniyetteki işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edildi. 2 kişi çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 3 kişi ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Öte yandan, kavga anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde tarafların sokakta buluştukları, ardından tartışmaya başladıkları ve birbirlerine yumruk ve bıçaklarla saldırdıkları, çevredekilerin araya girerek olaya müdahale etmeye çalıştığı anlar yer aldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Ankara Dolandırıcılık şebekesine 13 ilde dev operasyon: 149 gözaltı Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi merkezli olarak 13 ilde düzenlenen dolandırıcılık operasyonunda 149 kişi gözaltına alındı. Operasyonda 1 milyar 50 milyon lira değerindeki mal varlığına el konulurken, suç örgütünün cephaneliği ve para trafiği de deşifre edildi. Akçakale Cumhuriyet Başsavcılığı’nın re’sen başlattığı soruşturma kapsamında Asayiş Daire Başkanlığı ve Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Türkiye’de "iletişim yoluyla dolandırıcılığın merkezi" olarak bilinen bölgeye yönelik çalışma başlattı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Şanlıurfa, Akçakale ve Harran ilçeleri merkezli olmak üzere bin 200 şüpheliden oluşan suç örgütüne yönelik toplam 13 ilde 213 ekip ve bin 220 polisin katılımıyla eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda ikamet ve iş yerlerinde yapılan aramalarda şebekenin sadece dolandırıcılık değil, silahlanma ve uyuşturucu trafiğiyle de bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Yapılan aramalarda 5 ruhsatsız tabanca, 5 pompalı tüfek ve 2 kurusıkı tabanca, yüzlerce fişek, çok sayıda dijital materyal, ziynet eşyası ve narkotik maddeler ele geçirildi. Soruşturmanın ilk etabında belirlenen 185 şüpheliden 149’u yakalanarak gözaltına alındı. 1 milyar 50 milyon lira değerinde servete el konuldu Operasyonun mali boyutu, suç örgütünün ulaştığı korkunç rakamları gözler önüne serdi. MASAK verileri doğrultusunda dolandırıcılık suçundan elde edildiği ve çeşitli yöntemlerle aklandığı tespit edilen toplam değeri 1 milyar 50 milyon lira olan 237 lüks araç ve 93 taşınmaza (daire, arsa, iş yeri) adli makamlarca el konuldu. Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının koordinasyonu ile yürütülen operasyon, "Türkiye Yüzyılı"nda suçla mücadelenin tavizsiz sürdürüleceğini bir kez daha kanıtladı. Gözaltına alınan 149 şüphelinin ifade işlemleri sürerken, Başsavcılık tarafından oluşturulan bin 200 kişilik havuzdaki diğer isimlere yönelik adli sürecin de derinleşerek devam edeceği öğrenildi.
Samsun Vezirköprü OSB’de yatırım süreci: Firmaların talepleri ve projeler değerlendirildi Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yapımı ve gelişim süreci devam eden Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde(OSB) yürütülen çalışmalar, düzenlenen müteşebbis heyeti toplantısında ele alındı. Toplantıya başkanlık eden Samsun Valisi Orhan Tavlı, bölgenin yatırım ve istihdam açısından taşıdığı stratejik öneme dikkat çekti. Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda OSB’de gelinen son durum hakkında bilgilendirme yapıldı. Firmalardan gelen talepler değerlendirilirken, bölgenin karayolu bağlantı güzergahı ile yol genişletme çalışmalarına ilişkin süreç de masaya yatırıldı. Arsa satış ve tahsislerinde yatırımcıya kolaylık sağlanması amacıyla taksit süresinin 12 aydan 24 aya çıkarılması önerisi de görüşülen başlıklar arasında yer aldı. Toplantıda ayrıca OSB’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanmasına yönelik Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen su isale hattı çalışmaları kapsamında planlanan depo projesi ele alındı. Küçük imalat ve tamirat alanlarının oluşturulmasına yönelik planlamalar da değerlendirildi. Toplantının ardından Vali Orhan Tavlı, beraberindeki heyetle birlikte Vezirköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi sahasında incelemelerde bulundu. Heyet, ilçenin tarım ve hayvancılık potansiyelini geliştirmesi hedeflenen Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB öneri alanını da yerinde inceledi. Program kapsamında ayrıca yapımı devam eden İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yeni hizmet binasında incelemelerde bulunularak çalışmalar hakkında bilgi alındı.