GÜNDEM - 01 Haziran 2025 Pazar 09:16

Aynı hastanede çalışan ikizleri görenler ’gözlerini ovalıyor’

A
A
A

Samsun’da aynı hastanenin kardiyoloji ve kalp, damar cerrahisi kliniğinde çalışan ikiz kardeşleri, personel, hasta ve hasta yakınları ayırt edemeyince ortaya komik görüntüler çıkıyor.

Medicana International Samsun Hastanesi Kardiyoloji ve Kalp, Damar Cerrahisi Kliniğinde çalışan Hasan Büyük ve Hüseyin Büyük (54) tek yumurta ikizleri olarak hayatlarını sürdürüyorlar. 18 yıldır aynı klinikte çalışan ikizleri, eski çalışma arkadaşları ayırt etse de yeni işe giren personel, hasta ve hasta yakınları ise ayırt etmekte güçlük çekiyor. İkizlerden haberdar olmayan hasta ve hasta yakınları ikizleri aynı anda görünce gözlerini ovuşturup tansiyonlarını ölçtürürken, personel ise hangi ikizle iletişime geçtiklerine emin olamıyor.

"Ayırt edici bir özelliklerini buldum ve durumu böyle çözdüm"

İlk yıllarda ikizleri ayırt etmekte zorluk çektiğinden kendince bir çözüm bulduğunu ifade eden Koroner Yoğun Bakım Sorumlusu Aslı Barış, "18 yıldır Hasan ve Hüseyin Büyük ile birlikte çalışıyorum. İlk günden beri isim karıştırma olayları hep oluyor. Ben bir ayrıcı noktalarını buldum. Birinin dudağının üstünde ‘beni’ var. Onu görürsem ‘Bu Hüseyin’ diyorum. Ben durumu böyle çözdüm" dedi.

"İkiz çalışanlarımızı ayırmakta ilk 5-6 yıl çok zorluk çektik"

İkizlerle çalıştıkları ilk yıllarda birbirlerini ayırt etmekte çok zorlandığına değinen Koroner Anjiyografi Sorumlusu Fatih Kılıç, "İkiz çalışanlarımızı ayırmakta ilk 5-6 yıl çok zorluk çektik. Yıllar sonra ikisini Hasan ve Hüseyin olarak ayırmaya başladık. Yine de bazen dalgınlıkla karıştırabiliyoruz. Birinden malzeme istediğimde ‘Neden getirmedin’ diye soruyorum. ‘Benden malzeme istemediniz’ dediğinde ise karıştırdığımı anlıyorum" diye konuştu.

"En çok hasta ve hasta yakınları karıştırıyor"

Hasan-Hüseyin ikizlerini en çok hasta ve hasta yakınlarının karıştırdığını file getiren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kenan Durna, "İlk başta Hasan ve Hüseyin’i ayırmanın imkanı yoktu. O yüzden Hasan-Hüseyin diye beraber çağırıyorduk. O an hangisi ise o geliyordu. Yıllardır çalıştığımız için artık sorun yaşamıyoruz. Ancak hastalar çok karıştırıyorlar. Odadan çıkan hasta başka bir yerde ikizlerden birini görünce şaşırıyor. Çünkü gerçekten ikizler birbirine çok benziyor" şeklinde konuştu.

"Zamanla gözler alışıyor ve bizleri ayırt edebiliyorlar"

Hastane personelinin zamanla kendilerini ayırt ettiğini belirten Hasan Büyük, "1971 yılında Samsun’da doğduk. Aynı yerde aynı birimde çalışmamız da dikkat çekiyor. Hasta ve hasta yakınları bize samimi davranıyorlar. Hastane çalışanları da ilk başladıklarında bizi çok karıştırıyorlar. Zamanla göz alışıyor ve bizi ayırt edebiliyorlar. 18 yıldır sağlık sektöründe çalışıyoruz. Yıllardır çalışıyoruz. Hastanemize, bize kucak açtıkları için şükran duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bizi gören, ‘tansiyonum düştü’ diyor"

Ummadık anda kendilerini gören hata yakınlarının tansiyon ölçtürttüğünü ve gözlerini ovaladığını vurgulayan Hüseyin Büyük ise "Yıllardır aynı birimde çalışıyoruz. Bazen bir kapıdan ben giriyorum, bir kapıdan o çıkıyor, görenler şaşırıyor. Anjiyoya bir hasta geliyor, sonra yoğun bakıma bakıyor ve orda da bizi görüyor, ‘Tansiyonum düştü’ diyor. Böyle olaylarla çok karşılaşıyoruz. En çok hata yakınları bizi karıştırıyor. Hasta yakınları, ‘Size bir şey sormuştum’ diyor, ‘Ben değilim’ diyorum. Böyle karıştırma vakalarıyla çok karşılaşıyoruz. Akrabalarımızın çoğu da hala bizi ayırt edemiyorlar" dedi.

18 yıldır beraber çalışan Büyük ikizleri, uzun yıllar daha beraber çalışmak istediklerini söyledi.

Erdi Demir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol 1. Lig’de ilk yarı sona erdi Trendyol 1. Lig’de sezonun ilk yarısı bugün oynanan karşılaşmayla tamamlandı. Amed Sportif Faaliyetler 39 puanla zirvede yer alırken, Pendikspor 37 puanla 2. sırada tamamladı. Trendyol 1. Lig’in 19. haftasının kapanış maçında Adana Demirspor ile İstanbulspor, Hatay’da karşılaşırken İstanbul ekibi sahadan 5-1’lik galibiyetle ayrıldı. Haftaya lider giren Pendikspor’un evinde Esenler Erokspor ile berabere kalması sonrası Amed Sportif Faaliyetler, Iğdır Futbol Kulübü’nü 3-0 yendi ve liderlik koltuğuna oturdu. Play-off hattında yer alan iki takımın karşılaşmasında Erzurumspor FK, Çorum FK’yı tek golle yendi ve üst üste 2. galibiyetini elde etti. Son 5 maçında 13 puan toplayan Diyarbakır ekibi Amed SF, 39 puanla zirvede yer alırken, Pendikspor’un 37 puanı bulunuyor. Bu iki takımı 34 puanlı Esenler Erokspor takip ederken, Erzurumspor FK 33 puanla haftayı 4. sırada kapattı. 32 puanı buluanan Bodrum FK ve Çorum FK ile 30 puana sahip Iğdır FK, play-off hattında yer alıyor. Küme düşme hattında ise 21 puanlı Sarıyer ve Ümraniyespor ile 6 puanlı Hatayspor ve FIFA’dan puan silme cezaları bulunan eksi 28 puanlı Adana Demirspor var. Ligde 20. hafta karşılaşmaları 9, 10, 11 ve 12 Ocak tarihlerinde oynanacak. Ligde 19. hafta oynanan maçlar ve alınan sonuçlar şöyle: Sakaryaspor: 0 - Manisa FK: 2 Sivasspor: 2 - Bandırmaspor: 0 Sarıyer: 1 - Bodrum FK: 1-0 Van Spor FK: 4 - Hatayspor: 0 Pendikspor: 0 - Esenler Erokspor: 0 Serik Spor: 1 - Boluspor: 4 Ankara Keçiörengücü: 3 - Ümraniyespor: 1 Erzurumspor FK: 1 - Çorum FK: 0 Amed SF: 3 - Iğdır FK: 0 Adana Demirspor: 1 - İstanbulspor: 5
Zonguldak Zonguldak’ta korkutan yangın: İtfaiye ekipleri faciayı önledi Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde 3 katlı bir binada çıkan yangın paniğe neden oldu. Kozlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin zamanında ve etkili müdahalesi sayesinde alevler, binadaki diğer dairelere ve çatıya sıçramadan söndürüldü. Edinilen bilgiye göre yangın, Kozlu ilçesi Merkez Mahallesi Turuncu Sokak üzerinde bulunan 3 katlı ve 6 daireli bir apartmanda meydana geldi. Binanın bir dairesinde henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın kısa sürede büyüdü. Daireden yükselen dumanları gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine 112 Acil Sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine kısa sürede ulaşan Kozlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, yangına hızla müdahale etti. Binanın yoğun yerleşim bölgesinde olması ve bitişik dairelerin bulunması nedeniyle büyük tehlike atlatan mahalleli, itfaiyenin çalışmasını korku dolu gözlerle izledi. İtfaiye ekipleri, alevleri kontrol altına alarak yangının binanın çatısına ve diğer 5 daireye sıçramasını engelledi. Emipler, yangını tamamen söndürdükten sonra soğutma çalışması yaptı. Yangın sırasında polis ekipleri sokak üzerinde geniş güvenlik önlemleri alarak vatandaşları olay yerinden uzaklaştırdı. Yangında can kaybı yaşanmazken, yanan dairede maddi hasar meydana geldi. Ekiplerin yangının çıkış nedeniyle ilgili başlattığı inceleme sürüyor.