SAĞLIK - 09 Nisan 2026 Perşembe 13:48

Başarı masada değil, hayat düzeninde başlar

A
A
A
Başarı masada değil, hayat düzeninde başlar

Her bireyin odaklanma saatleri ve zihinsel enerjisi farklı olduğunu belirten Psikolog Ozan Yazıcı, "Bu nedenle saatlerce masa başında kalmak yerine, zihnin en açık olduğu zaman dilimlerinde kısa ama yoğun odaklanma süreçleri oluşturmak daha etkilidir. Aksi halde, kişi fiziksel olarak çalışsa bile zihinsel olarak üretken olamaz" dedi.


Liv Hospital Samsun Psikoloji Kliniği’nden Psikolog Ozan Yazıcı, sınav başarısıyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Sınav başarısının çoğu zaman uzun saatler çalışmakla ilişkilendirildiğini ifade eden Psikolog Yazıcı, oysa psikolojik açıdan bakıldığında başarıyı belirleyen temel unsurun çalışma süresinden çok, kişinin kurduğu yaşam düzeninde saklı olduğunu ifade etti.



"Kaliteli uyku, etkili çalışmanın ayrılmaz parçası"


Zihnin ancak dengeli bir sistem içinde verimli çalışabildiğini işaret eden Psikolog Ozan Yazıcı, "Verimli bir çalışma düzeni, öncelikle kişinin kendi ritmini tanımasıyla başlar. Her bireyin odaklanma saatleri ve zihinsel enerjisi farklıdır. Bu nedenle saatlerce masa başında kalmak yerine, zihnin en açık olduğu zaman dilimlerinde kısa ama yoğun odaklanma süreçleri oluşturmak daha etkilidir. Aksi halde kişi fiziksel olarak çalışsa bile zihinsel olarak üretken olamaz" diye konuştu. Bu noktada fiziksel hareketin önemi devreye girdiğini ifade eden Psikolog Yazıcı şunları söyledi:


"Gün içinde yapılan kısa yürüyüşler ya da hafif egzersizler, zihni tazeleyerek odaklanmayı artırır. Hareket etmek, çalışmaya ara vermek değil; aksine çalışmanın sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Aynı şekilde beslenme de zihinsel performansı doğrudan etkiler. Düzensiz ve dengesiz beslenme, enerji dalgalanmalarına ve dikkat kaybına yol açarken; dengeli bir beslenme düzeni, zihinsel stabiliteyi destekler. Uyku ise çoğu zaman ihmal edilen ama öğrenmenin temelini oluşturan bir diğer faktördür. Gün içinde öğrenilen bilgilerin kalıcı hale gelmesi, uyku sırasında gerçekleşir. Yetersiz uyku, sadece yorgunluk değil; aynı zamanda dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğü anlamına gelir. Bu nedenle kaliteli uyku, etkili çalışmanın ayrılmaz bir parçasıdır."



"Stres yönetimi sınav sürecinde çok önemli"


Sınav sürecinde oluşan stresin yönetilmesinin de büyük önem taşıdığını söyleyen Psikolog Ozan Yazıcı, "Sürekli baskı altında olan bir zihin, bir süre sonra tükenir ve motivasyonunu kaybeder. Bu yüzden kişinin kendini iyi hissettiği, rahatladığı ve şarj olduğu alanlara zaman ayırması gerekir. Bu bir müzik dinleme anı, kısa bir yürüyüş ya da sosyal bir sohbet olabilir. Bu tür aktiviteler, zihinsel dengeyi koruyarak yeniden odaklanmayı kolaylaştırır" şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Sivrihisar’daki Kamil Zaim Kurday Konağı restore ediliyor Sivrihisar Belediyesi, ilçenin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkma hedefi doğrultusunda önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Yenice Mahallesi’nde, Zaimağa Konağı’nın arkasında yer alan ve 2016 yılında mülk sahipleri tarafından restore edilmek üzere belediyeye devredilen Kamil Zaim Kurday Konağı için kapsamlı restorasyon çalışmaları başlatıldı. Uzun süredir atıl durumda bulunan tarihi konak, yürütülecek çalışmalarla yeniden ayağa kaldırılarak yaşayan bir kültür alanına dönüştürülecek. Proje kapsamında yapı, hem tarihi dokusuna uygun şekilde restore edilecek hem de ilçenin kültürel hayatına katkı sağlayacak şekilde işlevlendirilecek. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci, konağın restorasyon sürecinin bugün itibarıyla başladığını belirterek şunları söyledi: "Kamil Zaim Kurday Konağındayız. Varislerinden değerli hemşehrimiz Dilek Hanım ile yaptığımız görüşmelerin ardından bugün itibarıyla konağımızda proje ve restorasyon çalışmalarına başlıyoruz. 2016 yılında devralınmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmamış olan bu kıymetli yapı, hem Kamil Bey’in hatırasını yaşatmak hem de Sivrihisar’ımızın tarihi gelişimine katkı sağlamak adına büyük önem taşıyor. Zaimağa Konağımızla bitişik olan bu konağımızda yaklaşık 4-5 aylık proje sürecinin ardından restorasyon çalışmalarını tamamlayarak 2027 yılında açılışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Muş Bulanık’ta protokol ve polis sahada buluştu MUŞ (İHA) – Muş’un Bulanık ilçesinde 10 Nisan Polis Haftası etkinlikleri kapsamında protokol üyeleri ile emniyet mensupları arasında dostluk maçı yapıldı. Bulanık Kaymakamlığının desteğiyle Bulanık Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen futbol karşılaşması, ilçe stadında gerçekleştirildi. Dostluk ve dayanışma mesajlarının ön plana çıktığı maçta; Bulanık Kaymakamı Ömer Övünç Koşansu, Cumhuriyet Savcısı Ferhan Başkan, Sulh Ceza Hakimi Yusuf Kırıkçı, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Kazım Tüysüz, İlçe Emniyet Müdürü Engin Arlı ve emniyet personelleri yer aldı. Karşılaşma boyunca sahada dostluk görüntüleri oluşurken, mücadele zaman zaman çekişmeli anlara sahne oldu. Etkinlik sonrası emniyet mensuplarına tatlı ikramında bulunulmasıyla program sona erdi. Maçtan önce İlçe Emniyet Müdürü Engin Arlı’ya Türk bayraklı tablo hediye ederek Polis Haftası’nı kutlayan Kaymakam Ömer Övünç Koşansu, "Güvenlik güçlerimizle düzenlediğimiz bu dostluk maçı, birlik ve beraberliğimizin güzel bir göstergesidir. Emniyet teşkilatımızın yaptığı hizmetler halkımızın takdirini kazanmış, polise olan güven her geçen gün artmıştır. Kahraman polislerimiz, toplumun huzuru için gerektiğinde canını feda eden fedakâr insanlardır. Türk milleti her zaman polisine güvenmiş ve yanında olmuştur" dedi.
Uşak Tutuklu Başkan Yalım’ın sevgilisine altığı milyonluk otomobil ve diğer araçlar, kayyım atanan otele getirildi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından rüşvet, irtikap ve ihaleye fesat karıştırma suçlamalarıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’ın belediye personeli sevgilisi Seher Aksoy’a hediye ettiği milyonluk Mini Cooper ve el konulan diğer araçlar, kayyım atanan otele getirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde aylar süren teknik ve fiziki takibi sonucunda Uşak, Kocaeli ve Ankara’da eş zamanlı operasyonlarda, 57 yaşındaki Cumhuriyet Halk Partili Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’ın da aralarında bulunduğu on yedi kişi gözaltına alındı. Kamu ihalelerine fesat karıştırıldığı ve rüşvet çarkı kurulduğu iddia edilen Başkan Yalım ile birlikte 9 kişi tutuklandı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan ve Yalım’ın sevgilileri olduğu iddia edilen Aslıhan Aksoy ve Seher Akay ile birlikte 8 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Özkan Yalım’a ait olan ve şoförü Cihan Aras adına kayıtlı Yalım Petrol Ürünleri Turizm Otomotiv Gıda Nakliye San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin envanteri bulunan ancak, Uşak Belediyesi’ne yönelik düzenlenen rüşvet soruşturması kapsamında Ankara’da otelde birlikte kaldığı 21 yaşındaki belediye personeli sevgilisi Seher Aksoy’a hediye ettiği iddia edilen 1.7 milyon lira değerindeki Mini Cooper marka araca, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konuldu. TMSF yetkilileri, Özkan Yalım ile birlikte kumar oynamak için Gürcistan’ın Batum kentne gitmeden önce Uşak Belediyesi otoparkına bırakılan lüks otomobili, otoparktan alarak yine operasyon kapsamında kayyım atanan Yalım Garden Otel’in bahçesine götürüldü. Havadan dron ile görüntülenen otel, restoran ve eğlence mekanından oluşan yerleşkede, yine operasyon kapsamında el konulan diğer araç ve motosikletlerin de bulunduğu görüldü. Şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yalım’a ait tesislerin kayyım atanmasının ardından henüz faaliyete açılmadığı öğrenildi.