ÇEVRE - 07 Ocak 2024 Pazar 17:16

Bu ormana bilim adamı olmayan giremez

A
A
A
Bu ormana bilim adamı olmayan giremez

Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan ve ’doğal sit ormanı’ olarak koruma altında olan ’Hacıosman Ormanı’na sadece bilim adamları girebiliyor. İçerisinde pek çok hayvan türü ve endemik bitkinin bulunduğu orman, Avrupa çapında önemli bir alana sahip olarak dikkat çekiyor.


Çarşamba ilçesinde tamamı orman rejiminde olan ve toplam 127,77 hektar alana sahip Hacıosman Ormanı içerdiği zengin bitki ve hayvan topluluğu ile Avrupa çapında öneme sahip, nadir ve tehlikeye maruz su basar orman olarak ön plana çıkıyor. Ormanda sivri meyveli dişbudak, ova akçaağacı, doğu gürgeni, adi gürgen gibi ağaç türleri bulunurken ağaç katını oluşturan ağaçların boyları 20 metre ile 40 metre arasında değişiyor. Hacıosman Ormanı’na ağaç katına ait 12 takson, çalı katına ait 30 takson ve ot katına ait 68 takson tespit edildi. Onlarca mantar türleri, çeşitli ötücü kuşlar ile balıkçıl kuşlara rastlanan orman, ’doğal sit ormanı’ olarak koruma altında.



"Sadece bilimsel amaçlı çalışmalarına izin verilmektedir"


Orman hakkında bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürü Samet Yılmaz, "Hacıosman Ormanları 121 hektarlık bir alana sahiptir. Deniz seviyesinde ve düz bir arazi yapısındadır. Hacıosman Tabiat Parkı ihtiva ettiği bitki örtüsü ve hayvan topluluğu ile Avrupa çapında önemli bir alana sahip bir ormandır. Nadir ve tehlikeye maruz su basar ormanı özelliği bulunmaktadır. Buradaki ekosistem ve habitatın korunması için sadece bilimsel amaçlı çalışmalarına izin verilmektedir. Bu yüzden ziyaretçi girişine yasaktır. Alanımız orman ve kumul vejetasyonu da bulunuyor" dedi.



Bu ormana bilim adamı olmayan giremez

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da çölyak hastaları için farkındalık yürüyüşü düzenlendi Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği işbirliğinde ‘Çölyak Farkındalık Yürüyüşü’ düzenlendi. Atakum ilçesinde Samsun Cumhuriyet Kadınları Bando Takımı eşliğinde başlayan yürüyüş, Çobanlı İskelesi’nde sona erdi. Yürüyüş ile çölyak hastalığı ile ilgili toplumda farkındalık oluşturulması hedeflendi. Yürüyüş sonnası değerlendirmelerde bulunan Samsun Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Eyüp Çakır, “Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Halit Doğan Bey’in talimatıyla kent merkezinde bulunan ‘Balık Evi’ olarak bilinen tek katlı yapıyı çölyak hastalarımız için bir kafeye dönüştürüyoruz. Burada çölyak hastalarımız için her türlü glütensiz ürünü bulabilecekleri ve satın alabilecekleri bir alan oluşturuyoruz. Bugünkü yürüyüşümüzle beraber hem çölyak hastalarımızla ilgili farkındalığı artıracağız hem de onlarla birlikte olduğumuzu, devamlı onlarla birlikte yürüyeceğimizi göstermek istiyoruz” diye konuştu. Samsun İl Sağlık Müdürü Mustafa Uras, çölyakın çocuklardaki büyüme ve gelişme geriliğinin, ishal ve kabızlık ataklarının görüldüğü bir hastalık olduğunu belirterek, bu hastalığa dikkat çekmek ve çölyak hastalarının yanında olduklarını göstermek için etkinliğe katıldıklarını söyledi. Samsun Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği Başkanı Sara Kosif ise, 2019 yılında kurulan derneğin amacının Samsun’daki çölyak hastalarını bilinçlendirmek, onların glütensiz gıdalara ulaşmasına yardımcı olabilmek olduğunu vurguladı. Kosif, “Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Halit Doğan, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü münasebetiyle bize bir jest yaparak bizleri onurlandırdı, glütensiz kafe yapacağını açıkladı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Etkinliğe çölyak hastaları ile aileleri ve vatandaşlar katıldı.