GÜNDEM - 30 Eylül 2025 Salı 13:07

Genç yaşta gassallığı seçtiler: "Burası korkulacak değil, ibret alınacak bir yer"

A
A
A

Samsun'da yaşları 22 ile 25 arasında değişen gençler, ölüm korkusuyla başladıkları gassallık mesleğinde yaşadıkları manevi atmosferin kendilerini derinden etkilediğini anlattı. Genç gassallar, ölümün soğuk bir son değil, ibretlik bir gerçek olduğunu vurguluyor.

İmam hatip lisesinden mezun olduktan sonra girdikleri mülakatları başarıyla geçen genç gassallar Samsun Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne bağlı gasilhanede ölüm korkusunu aşarak bu kutsal görevi yerine getirmeye başladı. Gassallığa dair toplumda hâkim olan önyargıları kırmak istediklerini belirten yaşları 22 ile 25 arasında değişen genç gassallar, bu mesleğin aslında ne kadar derin, öğretici ve anlamlı olduğunu kendi tecrübeleriyle gözler önüne serdi.

Genç yaşta gassallığı seçtiler:

"Herkesin bir kere de olsa gasilhaneye girmelerini öneririm"

22 yaşındaki Gassal Sefa Karaman, "Bu işe başlamamdaki en büyük sebeplerden bir tanesi ölümden korkuyor olmamdı. Korkularımın üzerine gittim. Gassallığa başladıktan sonra bu işin korkulmayacak bir şey olduğu öğrendim. Özellikle annem ve babam bu mesleği benim yapabileceğimi düşünüyordu. Daha öncesinden hasta bakıcılık yapmışlığım vardır. Gassallık mesleği özellikle gönüllülük esasına dayalı olduğu için bu beni pek zorlamadı. Şu an çok güzel yapabiliyoruz. Gassallık mesleğine başlamadan önce pek güzel bakmıyordum. Ölüm, kabir bunlar insanların en soğuk günleridir. Hep küçüklüğümden beri bu ortamlardan kaçmaya çalışmışımdır. Kader bizi buraya getirdi. Öncesinde korkuyordum ama şimdi korkulacak bir meslek olmadığını gördüm. Nasıl bir insan eşiyle bir yemeğe giderken üstüne güzel bir şekilde giyiniyorsa biz de kişiyi rabbinin huzuruna çıkarken onu en güzel şekilde hazırlamaya özen gösteriyoruz. İlk cenazeyi yıkadığım anı hatırlıyorum. Ölümden çok korkan bir insandım. Hala daha korkuyorum. Ölümden çok korkmak insanı hata yapmaktan alıkoyar. İlk yıkamaya girdiğimde çok korkmuştum. Dokunamıyordum. Gassal arkadaşlarımız bana yardım ettiler. Gençler arasında pek fazla tercih edilmemesinin sebebini gençlik nefsi olarak görüyorum. Ölüm sanki insanlar için sırayla olabilecek bir şey gibi görünüyor. Lakin ölümün yaşı yok. Bize bebek, çocuk cenazeleri de geliyor. Bunlara çok üzülüyoruz. Gençler özellikle bu işlerden geri çekiliyorlar. Ben herkesin bir kere de olsa gasilhaneye girmelerini öneririm. Bu kararlarının yüzde 100 olarak değişeceğini düşünüyorum. Çevremden olumlu tepkiler alıyorum. 'Neden bu mesleği tercih ettin' diye soranlar çok oluyor. 'Ben senin yerinde olsam yapamazdım' diyorlar. Sosyal medyada bu işle alakalı çok gerçeği yansıtmayan videolar var. Biz bunları açığa çıkarıyoruz" dedi.

Genç yaşta gassallığı seçtiler:

"Bizimkisi bir aşk hikayesi"

25 yaşındaki Gassal Doğukan Koruyucu, "Ailem ve çevrem bu mesleği yapabileceğime inandıkları için olumlu tepkiler verdiler. Şu anda da çok memnunum. Cenaze yıkamaya ilk kendim girmek istedim. Girdim ve gerçekten bu hayatın yalan olduğunu, gerçeklerin ve hakikatin şu teneşirde durduğunu gördüm. Beni en çok etkileyen yıkama anısı; bir anne ve babanın evladına olan sevgisini gördüğüm andı. Bebek doğduktan sonra ölmüş ve anne ile babası ağlıyordu. Bu bebek için çok beklediklerini söylediler. Evlat sevgisini o zaman anladım. Gençler gassallık mesleğinin güzelliğini, atmosferini yakalayamıyorlar. Burada atmosferi yakalasalar bu mesleği beğeneceklerini düşüyorum. Arkadaşlarım bu 'genç yaşta neden bu mesleği seçtin' diye soruyorlar. Aslında bizimkisi bir aşk hikayesi. Biz aşk ile gönülden bağlı olduğumuz için bu mesleği yapıyoruz" diye konuştu.

Genç yaşta gassallığı seçtiler:

"Gençler böyle şeylere çok alışık olmadıkları için biraz soğuk bakıyorlar"

24 yaşındaki Gassal Ümit Yılmaz, "Gassal olmadan önce bu mesleğe soğuk bakıyordum. İşin içine girdikten sonra bu gasilhaneler, gassallıktan ziyade dini platformda bakıldığı zaman bir tefekkür haline geldi. İlk defa cenaze yıkadığım anı hatırlıyorum. İnsanın gerçekten için ürperdiği, ölüm gerçeğinin gerçekten karşılaştığın yerin gasilhane olduğunu düşünüyorum. Tekkeköy'deki heyelanda vefat eden kişi buraya gelmişti. Onu gördüğümde çok etkilenmiştim. Bir de bebek cenazelerinden çok etkileniyorum. Günlük yaşamımızda ölümle bu kadar iç içe olmamız gerekiyor. Peygamber Efendimiz 'sık sık ölümü hatırlayın' buyuruyor. Burası bizim için ibret hikayesidir. Çok gençlere hitap eden bir meslek değil. Gençler böyle şeylere çok alışık olmadıkları için biraz soğuk bakıyorlar. Burayı görseler soğuk bakılmayacak, ibret alınacak bir yer olduğunu görürler" şeklinde konuştu.

Furkan Abrek Ünal

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri MHP’li Özdemir’den çiftçilere müjde: "Zararların tamamı devlet tarafından karşılanacak" Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, 2025 yılında kuraklıktan etkilenen çiftçilerin zararlarının tamamının devlet tarafından karşılanacağını bildirdi. "Kuraklıktan etkilenen Kayserili çiftçilerimize hayırlı olsun" ifadeleriyle müjdeyi duyuran Özdemir; "11 Mart 2026 tarihinde ilan ettiğimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı nezdinde başlattığımız girişimlerimiz sonucunda; 2025 yılında Kayseri’de yaşanan kuraklık sebebiyle ürünlerinde kayıp yaşayan çiftçilerimizin zararlarının tazmin edilmesi konusunda yürüttüğümüz çalışmalarımız hayırla sonuçlanmıştır. Buna göre kuraklıktan etkilenen ve zararları doğan çiftçilerimizin yaşadıkları kayıpların tamamı devletimiz tarafından karşılanacaktır. Yaşanan kayba mukabil, Kayseri Tarım İl Müdürlüğümüzün tespitlerine istinaden çiftçilerimize yapılacak olan ödemeler ’tohum desteği vermek’ suretiyle gerçekleştirilecek, böylelikle hem zararın telafisi hem de üretimin devamlılığı sağlanacaktır. Çiftçilerimize göstermiş olduğu destek ve yakın ilgilerinden ötürü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’ya hemşerilerimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
Ankara Adalet Bakanı Gürlek, Nevşehirli iş adamlarını kabul etti Adalet Bakanı Akın Gürlek, Nevşehirli iş adamlarıyla bir araya geldi. Adalet Bakanı Akın Gürlek, Bakanlıkta kabul ettiği Nevşehirli iş insanlarına şehirde oluşturdukları istihdam için teşekkür etti. Nevşehir denince insanların aklına öncelikle Kapadokya bölgesinin geldiğini belirten Bakan Gürlek, "Nevşehir’in birçok zengin bölgesi var. Özellikle Bims sektörü çok iyi. Organize Sanayi bölgemiz çok iyi. Biz el birliğiyle hep birlikte özellikle İstanbul’daki yatırımcı arkadaşları Nevşehir’e çekmemiz lazım. Organize sanayimizi tanıtmamız lazım" dedi. Diğer bakanlıklarla iş birliği halinde hareket edeceklerine vurgu yapan Bakan Gürlek, "Burası bizim bölgemiz. Sanayicinin yatırıma sevk edilmesi konusunda ne gerekiyorsa yardımcı olacağız. Bizler de sizin işlerinizi kolaylaştıracağız. Teşvik anlamında bölgeye teşvik getireceğiz, yatırımcı getireceğiz. Gerekirse organize sanayi bölgesinin arttırılmasını sağlayacağız" diye konuştu. Nevşehir’de 33 yıl sonra da bakanlık yapmanın kendisine nasip olduğuna vurgu yapan Bakan Gürlek, şöyle konuştu: "Bize güzel proje getirin. ‘Şunu yapalım, bunu yapalım’ deyin. Yani bize tekliflerle gelin, projelerle gelin. Bizim bölgemizin, insanlarının gerçekten işe ihtiyacı var. Bölgemizin insanlarının tanıtılmaya ihtiyacı var. Bizler de elimizden geldiğince bu sürece katkı da sunacağız. Sürekli istişare halinde olalım. Bir araya gelelim." Bakan olduktan sonra ilk ziyaretini Nevşehir’e yaptığını ifade eden Bakan Gürlek, "Sahayı bizzat yerinde gözlemledim. Sizler de o bölgede elinizden geldiğince iş imkanı sağlayarak insanlara yardımcı oluyorsunuz. Bu yatırımların bölgeye gelmesi konusunda üzerimize ne düşüyorsa yardımcı olacağız. Ankara’da her zaman bir açık kapınız var. Ben o bölgede doğdum, o bölgede yetiştim, o bölgenin suyunu içtim. Üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" şeklinde konuştu. Bakan Gürlek, farklı sanayi kollarında Nevşehir’e yatırımcı getirilip istihdam sağlanması, şehrin kalkınması ve gelişmesi için çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.
İstanbul Osman Aşkın Bak: "A Milli Futbol Takımımız, Dünya Kupası’nda iyi işler yapacak" Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2026 FIFA Dünya Kupası’na katılan A Milli Futbol Takımı’nın organizasyonda başarılı olacağına inandığını belirterek, "A Milli Futbol Takımımız, Dünya Kupası’nda iyi işler yapacak. Buna yürekten inanıyoruz" dedi. Bu yıl 72.’si düzenlenen Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri, yapılan törenle sahiplerini buldu. Ödül töreni sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "A Milli Futbol Takımımızın 24 yıl sonra Dünya Kupası’na katıldığı maçta hep beraber Kosova’daydık. Heyecan doluydu, coşku doluydu. A Milli Futbol Takımımız, Dünya Kupası’nda iyi işler yapacak. Buna yürekten inanıyoruz" ifadelerini kullandı. "Türkiye sporda daha iyi işler yapacak ve büyük başarılar elde edecek" 2025 yılının Türk sporu için başarılarla dolu bir sene olduğunu belirten Osman Aşkın Bak, şunları söyledi: "Dünya Şampiyonası’nda final oynayan Kadın Milli Takımımızı, Avrupa Şampiyonası’nda final oynayan Basketbol Milli Takımımızı, kadınlarda dünya şampiyonu olan Taekwondo Milli Takımımızı, haltercileri, bireysel sporcuları, Yusuf Dikeç ve İlayda Tarhan’ı ve pek çok sporcuyu tebrik ediyorum. Basketbol Milli Takımımızın Dünya Kupası’na katılma müsabakaları var. 2027 Avrupa Oyunları’nı organize edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle, yaptığımız spor tesisleri ve yatırımlarla dünyanın en modern statları, spor tesisleri, havuzları Türkiye’de inşa ediliyor. Dolayısıyla sporda başarılar artarak geliyor. Takımlarımıza teşekkür ediyoruz. Basketbolda Euroleague şampiyonu olan Fenerbahçe’ye, kadın voleybol takımlarımıza, dünya şampiyonu olan taekwondo takımımıza ve hepsine başarılar diliyoruz. Spor, hayat, enerji ve coşkudur. Millet olarak bunu arzuluyoruz. Türkiye Yüzyılı’nı sporun yüzyılı olarak görüyoruz. Türkiye sporda daha iyi işler yapacak ve büyük başarılar elde edecek. Bunun altyapısı yapıldı ve devam ediyor. Bütün teknik heyet ve antrenörlere, spor basınına teşekkür ediyoruz. Biz heyecanı seven, coşkuyu ve enerjiyi seven bir milletiz. İnşallah hep beraber sporun bu heyecanını yaşamaya devam edeceğiz. Her şey güçlü Türkiye, Türk gençliği ve Türk sporu için." Ödül töreniyle ilgili de konuşan Bakan Osman Aşkın Bak, "Burası Türk spor ailesinin toplandığı, 72 yıldır geleneksel olarak sürdürülen bir gelenek. Türk sporunun Oscar gecesi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Marifet iltifata tabidir. Sporcuların ortaya koyduğu performans çok önemli" cümlelerine yer verdi.