SAĞLIK - 28 Kasım 2024 Perşembe 13:36

İçe çekilen cihazlar aç mı tok mu kullanılır karmaşasına son

A
A
A
İçe çekilen cihazlar aç mı tok mu kullanılır karmaşasına son

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür İnce, içe çekilen ilaçların doğrudan akciğere gittiğini belirterek, aç veya tok kullanımının bir fark oluşturmayacağını söyledi.


KOAH ve diğer göğüs hastalıklarından muzdarip olan birçok hasta çeşitli cihazlar ile akciğerlerine ilaç çekiyor. Bu cihazların kullanımında tereddüt yaşayan ve doğru uygulamayan vatandaşlar ise ilaçtan tam tesir alamıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür İnce, hem cihaz hem de ilacın kullanımına dair dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.



“Mideye gitmediğinden aç veya tok karnına kullanmada bir fark yok”


İçe çekilen ilaçların aç ve tok kullanımında bir fark olmadığına değinen Medicana International Samsun Hastanesi Uzm. Dr. Özgür İnce, “İnhaler cihazlar, içe çekilen cihazlar olarak biliniyor. Bu cihazların doğru kullanımı oldukça önemli. Bu cihazların bir kısmı gaz ihtiva eden cihazlar. İçerisindeki basınçlı tüp, basmanın etkisiyle harekete geçer ve gaz dışarı çıkar. Bir de kuru toz ürünler var. Cihaza, kutusundan çıkan kapsülleri yerleştirip, patlamalı ve patlattıktan sonra içe çekilen kuru toz cihazlar var. Bir de içerisine hiçbir şey koyulmayan, kendinden içi ilaç dolu olan cihazlar mevcut. Bu cihazları akciğerimize çekiyoruz. Hastaların bazen kaygı ve endişeleri olabiliyor. İlaçları aç mı tok mu almak konusunda tereddüt yaşıyorlar. Bu ürünlerin tamamı, içlerindeki ilacı gaz veya kuru toz formunda olsun akciğere gönderiyor. Yani bunlar mideye gitmiyor. Mideye gitmediğinden aç veya tok karnına kullanmada bir fark yok. İlacı içimize çektiğimizde nefes borusundan giren ilaç, akciğerin en uç hava yollarına kadar gider. Bu ilaç formatlarının hepsinin amacı, hava yollarının en ücra noktasına kadar ilacı ulaştırabilmektir. 2 mikron ve aşağısına ulaştırabilmek hedeftir. Akciğerin en ucunda küçük hava kesecikleri vardır. Oraya ilaç gider, hem gittiği yerde yolda görevinin görür hem de hava keseciklerinin içerisinden kan dolaşımına katılmak için de görevini yapabilir. Bu yüzden içe çekilen ilaçlarda açlık-tokluk kullanım farkı bulunmamaktır” dedi.



Cihazları yanlış kullanmamaya dikkat


Cihazın yanlış kullanılması sonucu akciğere gitmesi gereken ilacın dışarıya kaçtığına da değinen Uzm. Dr. İnce, “Gaz inhalasyon diye tabir edilen cihazları kullanırken dikkat edilmesi gereken ilk şey, kapağını açmayı unutmamak. Bu cihazların ve cihazların hepsinin üzerinde sayaçları vardır. Kaç kere kullanabileceğinizi gösteren bir rakam vardır. Cihazı kullanırken amacımız, gazı akciğere göndermek. Bunun için ilk önce kapağı çıkartıyoruz. Bir parmağımızla tüpe üstten bastırıyoruz. Öncesinde akciğerdeki havayı boşaltırsak, içeriye ilaç daha güzel gidecektir. O nedenle nefesimizi verdikten sonra ağızlık dik olacak şekilde cihazı ağzımıza alıyoruz ve bastıktan sonra çıkan gazı derin bir şekilde içimize çekiyoruz. Maalesef sigara içmekte olan hastaların daha iyi bildiği gibi sigarayı içimize çekiyormuş gibi cihazdaki ilacı da içimize çekmemiz gerekiyor. Nefes verdik, cihazı ağzımıza aldık, nefes alırken cihaza bastırdık, ilacın ilk dozunu içeri çektik, bir miktar nefesimizi tuttuk 3 saniye olabilir sonrasında nefesimizi veriyoruz. Cihazın hatalı kullanımı ise ilacın dışarı kaçmasıdır. Kullanırken, içeri girecek ilacın, dışarı çıkmaması gerekiyor” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.