EKONOMİ - 18 Ağustos 2025 Pazartesi 14:54

Kadın işçiler ekmek parasını topraktan çıkarıyor

A
A
A
Kadın işçiler ekmek parasını topraktan çıkarıyor

Samsun Bafra Ovası’nın bereketi sadece verimli topraklardan değil, o toprağı işleyen alın terinden geliyor. Sıcak altında çalışan kadın tarım işçileri, yüzlerce kilometre yol kat ederek ekmek parasını topraktan kazanıyor.


Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Bafra Ovası’nda üretim kadar emeğin de önemi büyük. Ovada tarım sezonu tüm hızıyla devam ederken, tarlalarda sadece ürün değil emek de yeşeriyor. Bafra ilçesinde Koşu Mahallesi’nde tarım işçileri, farklı şehirlerden ve ülkelerden gelerek aynı toprakta, tarlalarda alın teri döküyor. Şanlıurfa’dan gelen mevsimlik işçiler, Suriye’den Türkiye’ye gelenler, Yakakent ilçesinin mahallerinden kadın işçiler kavurucu sıcağın altında aynı tarlada yan yana çalışıyor. Kimi işinden memnun olduğunu söylerken, kimi de zor şartlarda ayakta kalmaya çalıştığını dile getirdi. Her sabah gün doğmadan yola çıkan işçiler, akşamın karanlığına kadar toprakla iç içe yaşıyor.



"Üniversiteye gidebilmek için çalışıyorum"


18 yaşındaki bir tarım işçisi üniversiteye gitmek için tarım işinde çalıştığını söyledi. Bir başka kadın işçi Hülya Gök ise yaşadıkları zorlukları şu şekilde ifade etti: "Biz bu işi yapıyoruz ama kıymetimiz bilinmiyor. Sabah 04.00’te kalkıyoruz, tarladan akşam 18.00’de çıkıyoruz. Eve gidene kadar akşam 21.30-22.00 oluyor. O yüzden emeğimizin karşılığını biraz daha fazla almak isteriz" dedi.



Kadın işçiler ekmek parasını topraktan çıkarıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ataşehir Belediyesi’ne rüşvet ve yolsuzluk operasyonu: Aralarında Belediye Başkanı ve yardımcılarının da bulunduğu 18 kişiye gözaltı İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda, aralarında Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel ve yardımcılarının da bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı. Konuya ilişkin savcılıktan yapılan resmi açıklamada, milyon dolarlık rüşvet trafiğinin deşifre edildiği ve operasyonun kararlılıkla sürdüğü belirtildi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Ataşehir Belediyesi’ndeki ihale, imar ve iskan işlemlerinde "Rüşvet, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma ve İhaleye Fesat Karıştırma" suçlarının işlendiği iddiaları üzerine yürüttüğü soruşturmada düğmeye bastı. 17 Nisan tarihinde 45 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda 18 şüpheli gözaltına alınırken, çok sayıda dijital materyale el konuldu. Operasyon kapsamında gözaltına alınan isimler arasında Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Belediye Başkan Yardımcıları Oğuz Kaya ve Orhan Aydoğdu, Mali İşler Müdürü Mürteza Kutluk, Özel Kalem Müdürü Alpay Arslan ile yapı, ruhsat ve imar birimlerinden sorumlu müdürler Aysun Gökçen, Basri Onur Dedetaş, Nimet Karademir, Gülbin Ergünay ve Ezgi Nur Yılmaz yer aldı. Ayrıca belediye çalışanları, mimarlar ve rüşvet çarkına dahil olduğu iddia edilen firma sahiplerinin de gözaltına alınanlar arasında olduğu öğrenildi. Operasyonun ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2025/256622 sayılı soruşturma kapsamında; Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Belediye Başkan Yardımcıları Birkan Birol Yıldız, Orhan Aydoğdu ve Oğuz Kaya ile ilgili birim amirleri ve personellerinin ihale, imar ve iskan işlemlerine ilişkin rüşvet aldıkları yönündeki ihbarlar üzerine şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma sürecinde; şüphelilere ait MASAK raporları ve HTS kayıtları temin edilmiş, iskan ve yapı ruhsatı işlemlerinde rüşvet karşılığı işlem yapıldığına dair bulgulara ulaşılmıştır. Yapılan incelemelerde; Ataşehir Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren firmalardan yapı ruhsatı ve iskan işlemleri karşılığında milyon dolarları bulan rüşvetler alındığı, alınan rüşvetlerin belediye içerisindeki konum ve yetkiye göre paylaştırıldığı tespit edilmiştir. Elde edilen deliller doğrultusunda 17 Nisan 2026 tarihinde eş zamanlı arama, el koyma ve gözaltı işlemi gerçekleştirilmiş olup, toplamda 18 şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. 2 firari şahsın ise yakalama çalışması devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." Soruşturmanın detaylandırılarak sürdüğü bildirildi.