SAĞLIK - 29 Kasım 2024 Cuma 12:14

Nöroloji uzmanından uyarı: "Hareket bozuklukları yaşamı katlanılmaz kılabilir”

A
A
A
Nöroloji uzmanından uyarı: "Hareket bozuklukları yaşamı katlanılmaz kılabilir”

Hareket bozukluklarının bedensel motor kontrolünü ve bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen nörolojik durumlar olduğunu ve genellikle güç kaybı olmaksızın ortaya çıktığını belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, “Bu bozuklukların nedenleri ise genellikle karmaşık veya bilinmeyen bir yapıya sahiptir. Tedavi süreci karmaşık olup, çoğu seçenek yalnızca semptomları hafifletebilir, bu nedenle düzenli izleme ve yönetim şarttır" dedi.


VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, hareket bozuklukları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Temel olarak 15 farklı yaygın hareket bozukluğu olduğunu belirten Doç. Dr. Türkel, bozukluklarla ilgili, " “Parkinsonizm: Parkinson hastalığı, çoklu sistem atrofisi, ilerleyici supranükleer felç ve kortikobazal dejenerasyon gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Parkinson Hastalığı: Sertlik, kaygı, el yazısının küçülmesi ve kabızlık gibi erken belirtilerle kendini gösterir. Progresif Supranükleer Felç: Yürüyüş ve denge sorunları yanı sıra davranış ve düşüncede değişiklikler görülebilir. Huzursuz Bacak Sendromu: Genellikle akşamları bacaklarda rahatsız edici hisler oluşturur. Ataksi: Koordinasyon ve denge sorunları nedeniyle tekrarlayan düşmelere yol açabilir. Kore: İstem dışı, düzensiz ve öngörülemeyen hareketler. Lewy Cisimcikli Demans: Alzheimer’dan sonra demansın en yaygın ikinci nedenidir ve halüsinasyon gibi farklı semptomlarla kendini gösterir. Distoni: Anormal duruşlar ve günlük aktivitelerde zorluklara yol açabilir. Huntington Hastalığı: Kalıtsal bir hareket bozukluğudur ve ruh hali, hafıza, muhakeme yeteneğini etkiler. Multisistem Atrofisi: Dengesizlik, baş dönmesi gibi geniş bir semptom yelpazesi ile hızlı bir şekilde ilerler. Miyoklonus: Hızlı ani hareketler içerir ve doğru teşhis önemlidir. Tardif Diskinezi: Bazı ilaçların yan etkisi olarak gelişebilir. Tikler: Hafif basit hareketlerden, karmaşık ve kalıcı olanlara kadar geniş bir yelpazeye yayılır. Tremor:Günlük görevlerin yerine getirilmesini engelleyebilir. Wilson Hastalığı: Vücutta aşırı bakır birikmesine neden olan genetik bir hastalıktır" diye konuştu.



“Damgalama ile savaşmalıyız”


Hareket bozukluklarının en önemli sonuçlarından birinin damgalama olduğunu belirten Doç. Dr. Türkel, “Hastalar bu durumları nedeniyle iş ve sosyal yaşamdan soyutlanmaktadır. Bu yılın teması ‘Damgalama ile Savaş’ olarak belirlenmiştir. Toplum olarak bu hastaların durumlarını anlamalı ve onlara destek olmalıyız. Hareket bozuklukları konusunda farkındalığımızı artırmak ve hastalarımıza gereken desteği sağlamak için hep birlikte hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Plakasız motosikletle uygulamaya girip bekçiye ’Ben hasım sahibiyim, ölürsem mezarıma sen mi geleceksin’ dedi Adana’da plakasız motosikletle uygulamaya giren sürücü, önce kendisini görüntüleyen gazetecilere, ’Ben de gazetecilik okuyorum. Ne çekiyorsun, çekme’ diyerek, daha sonra da bekçiye, ’Ben hasım sahibiyim. Ölürsem mezarıma sen mi geleceksin’ diyerek tepki gösterdi. Adana Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi ekipleri, dron destekli ’alkol’ uygulaması düzenlendi. Trafiğin yoğun olduğu Süleyman Demirel ve Turgut Özal bulvarlarında konuşlanan ekipler, araçları ve motosikletleri tek tek kontrol etti. ‘Hasım sahibiyim, ne çekiyorsun’ tepkisi Süleyman Demirel Bulvarı’ndaki uygulamaya plakasız motosikletle giren sürücü, önce kendisini görüntüleyen gazetecilere, ‘Ben de gazetecilik okuyorum. Ne çekiyorsun, çekme’ diyerek tepki gösterdi. Ardından kendisinin GBT kontrolünü yapmak için gelen bekçiye, ‘Ben hasım sahibiyim. Ölürsem mezarıma sen mi geleceksin’ dedi. Sürücünün plakasız motosikleti bağlanırken, kendisine de cezai işlem uygulandı. Motosiklet uygulamadan kaçtı Öte yandan aynı uygulama noktasında başka bir plakasız motosiklet sürücüsü önce ters yöne, ardından da ara sokaklara girerek kaçtı. Polis ekipleri, 2 bin 176 aracı durdurarak sürücülerinin belgelerini inceledi ve alkol testi uyguladı. Denetimlerde 29 araç trafikten men edildi. Ayrıca ekipler, çeşitli ihlallerden 142 aracın sürücüsüne 1 milyon 506 bin 2 lira ceza kesti.
Samsun Karadeniz fıkrası gibi sokak Samsun’da altından sokak geçen 5 katlı apartman, görenlere Karadeniz fıkralarını hatırlatıyor. İlkadım ilçesi Kökçüoğlu Mahallesi Hisar Sokak’ta bulunan 5 katlı binanın altından sokak geçmesi, görenleri hayrete düşürüyor. Yıllar önce belediyenin planladığı sokak üzerine iki bina yapıldı. Yıllardır çıkmaz sokak olarak kullanılan yol, bundan 12 yıl önce bir binanın yıkılması ve diğer binanın da altının açılması sonucunda yayaların kullanımına sunuldu. Sokağı gören vatandaşlar ise her gördüklerinde hayretlerini gizleyemediklerini söylediler. “Böyle bir sokak hiçbir yerde yok” Bu sokağın Türkiye’de eşi benzerinin olmadığına değinen mahalle sakini Metin Şafak, “12 yıldır bu mahallede otuyorum. Böyle bir sokak sadece Samsun değil, hiçbir yerde yok. Binanın altından sokak geçiyor. Ben de nadir de olsa bu yolu kullanıyorum. Apartmanın altından araç değil, yayalar geçiyor. Karadeniz’de bu tür olaylarla karşılaşıyoruz. Bu yörenin insanı her zaman imkansızı başarıyor” dedi. “Sokak işlevsiz değil” Vatandaşlar tarafından sokağın kullanıldığını ve işe yaradığını ifade eden Necati Güler ise, “Çocukluktan beri bu mahallede ikamet ediyorum. Söz konusu apartman da fazla eski değil. Apartmanın altındaki sokak iş görüyor. Türkiye’de böyle olaylar görüyordum ama Samsun’da bundan başka hiç dikkatimi çekmedi. Diğer şehirlerde evin altından araba geçtiğini de gördük. Trabzon’da, Rize’de böyle yol ve sokaklar var. Samsun’daki bu sokak da iş görmüyor değil. Bu sokağı birkaç sefer kullandım. Oğlumun evine gelip giderken özellikle bu sokağı kullanıyorum” diye konuştu. Apartmanın altından geçen sokak, kestirme olduğu için yayalar tarafından sıklıkla kullanılıyor.