SAĞLIK - 09 Nisan 2024 Salı 10:48

Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin ipuçlarını

A
A
A
Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin ipuçlarını

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Pekşen, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin ipuçlarını verirken, kahvaltı düzeninin bozulmaması gerektiğini söyledi.


VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Pekşen, Ramazan Bayramı dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Pekşen, bayramda aile ve arkadaşların bir araya gelmesi, özel yemekler hazırlanması ve zengin sofraların kurulması gibi çeşitli geleneksel uygulamaları içerdiğini belirterek önemli uyarılar yaptı.



“Bayramlarda kahvaltı düzeni bozulmamalı”


Birçok aile için bayramın ilk gününde aile kahvaltılarının vazgeçilmez olduğunu belirten Dyt. Sena Pekşen, “Bayram kahvaltılarında çeşitler ve porsiyonlar oldukça fazladır. Ancak kızartma, kavurma, hamur işleri ve tatlıları içeren kahvaltı sofraları, özellikle sağlık sorunu olan, sindirim sorunları yaşayan ve yaşlı bireyler için sakıncalı olabilir. Bayramlarda kahvaltı düzeni bozulmamalıdır. Tam buğday unundan yapılan ekmekler, sebzeler, haşlanmış yumurta ve peynir çeşitleri gibi sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak önemlidir” dedi.



“Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin”


Ramazan Bayramı’nın tatlı tüketimi açısından da oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dyt. Pekşen, “Tatlı ikramları arasında baklava, lokum, helva gibi geleneksel tatlılar yer alabilir. Ancak sağlıklı bir beslenme dengesi göz önünde bulundurularak tatlı tüketimine dikkat edilmelidir. Tatlıları ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir, çünkü aşırı miktarda şeker içeren tatlılar kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından düşmesine yol açabilir. Mümkünse kaliteli ve doğal malzemelerden yapılmış tatlıları tercih edilmeli. Ev yapımı veya güvenilir pastanelerden alınan tatlılar genellikle daha sağlıklıdır. Büyük porsiyonlar yerine küçük porsiyonlar almak, tatlı tüketimini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Küçük bir parça tatlı bile tatmin olmanıza yetebilir ve aşırıya kaçmanızı önleyebilir. Ramazan Bayramı’nda sağlıklı tatlılar tercih etmek, beslenme dengesini korurken tatlı krizlerini yönetmenize yardımcı olabilir. Şerbetli veya kızartılmış tatlılar yerine kuru meyveler, sütlü tatlılar (sütlaç ve benzeri) veya rafine şekersiz sağlıklı alternatifler tercih edilebilir” diye konuştu.



“Günde 2-2,5 litre su içmeyi ve fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin”


Yeterli su içmenin önemine de değinen Dyt. Pekşen, “Oruç tutmanın verdiği açlık hissiyle birlikte, bayram sabahı tüketilen yüksek kalorili ve aşırı miktarlardaki yiyecekler, sindirim problemlerine ve kilo artışına neden olabilir. Bayram boyunca yeterli miktarda su içmek çok önemlidir. Günlük 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Bayram tatili süresince fiziksel aktivitelerde bulunmaya çalışın. Yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek veya egzersiz yapmak gibi aktiviteler, kalori yakmanıza ve enerji harcamanıza yardımcı olabilir” şeklinde konuştu.


Ramazan Bayramı sırasında, aşırıya kaçmadan ve ölçülü bir şekilde tatlı ve tuzlu yiyecekleri tüketmeye özen göstermenin, yeterli miktarda su içmenin ve düzenli fiziksel aktivite yapmaya dikkat etmenin önemli olduğunu belirten Pekşen, “Bu tedbirler, bayram süresince ve sonrasında genel sağılığın korunmasına yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum 8 medeniyete ev sahipliği yapan Çorum Müzesi’nde fotoğraf sergisi açıldı Müzeler Haftası etkinlikleri çerçevesinde "Anadolu’nun Topkapı Sarayı" olarak ve 8 medeniyete ev sahipliği yapan Çorum Müzesi’ni anlatan fotoğraf sergisi açıldı. 1914 yılında hastane olarak inşa edilen ve ardından okul olarak hizmeti veren 110 yıllık bir geçmişe sahip Çorum Müzesi, Türkiye’deki sayılı mimari eserler arasında yer alıyor. Bir zamanlar yakalandıkları hastalıklara şifa arayanların akın ettiği, ardından öğrencilerin gelecek hayallerinin şahidi olan tarihi bina 1984 yılında çıkan yangında kül olurken 2003 yılında müzeye dönüştürüldü. Küllerinden yeniden doğan tarihi binanın hikâyesinin anlatıldığı fotoğraf sergisinin açılışına Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Naim Çetinkaya, İl Kütür ve Turizm Müdür Yardımcısı Osman Keser ve öğrenciler katıldı. Programda bir konuşma yapan Vali Zülkif Dağlı, Çorum’un 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatarak, bunun kent için önemli bir değer olduğuna dikkat çekti. Hattiler, sonrasında Hititler ile diğer medeniyetlerin bu topraklar üzerinde önemli bir medeniyet kurduğunu anlatan Vali Dağlı, “Daha sonra Horasan’dan Türkler bu topraklara medeniyetleriyle birlikte geldik. Nasıl geldik, Hacı Bektaşı Veli ile geldik. Ahi Evran ile geldik. Somuncu baba ile geldik. Çorum’da bu konuda nasipli bir kentimiz. Çorum’da sağımıza bakıyoruz, koruyucu gibi Elvan Çelebi’yi görüyoruz. Kuzey’de Koyun Baba’yı görüyoruz. Güney’de Abdalata, Alaca’da Hüseyin Gazi’yi görüyoruz. Yüz yıllardır insanlarımızı aydınlatan bu değerlerle yaşıyoruz. Bu değerler bizim mefkuremizi, kültürümüzü, medeniyetimizi oluşturuyor. Anadolu ruhu bu. Anadolu medeniyeti bu. Çorum’da göreve başladıktan iki gün sonra müzemizi gezdim. Çok güzel ve çok önemli değerleri eserlere ev sahipliği yapıyor. Alacahöyük ve Boğazkale müzelerimizde aynı öneme sahip. Çorum’un sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin tanıtımına önem vermeliyiz” dedi. Müze Müdürü Metin Çakar ise, 1914 yılında yapılan Çorum Müzesi’nin çeşitli kurumlara ev sahipliği yaptığını belirterek, "1988 yılında müze binası ciddi bir yangın geçirdi. Uzun süre virane olarak kaldıktan sonra yapılan restorasyon sonucu 2003 yılında müze olarak hizmet vermeye başladı. Müzemizin 1914 yılında yapıldığı yıl ilk çekilen fotoğrafından bugüne kadar geçirdiği süreci bir sergide birleştirdik. Tüm ziyaretçileri Müzeler Günü’nde sergimizi gezmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu. Programda Müze araştırmacısı Çiğdem Acar, "Müzede Eğitim Faaliyetleri” konulu bir sunum yaparken, Vali Dağlı Taş Mektep adlı kitabını yayınlayan metal sanatçısı Hasan Tuluk’a teşekkür plaketi verdi. Programda Osman Taşçı’da Hitit Gitarı adlı müzik dinletisi sundu.
Bursa Mudanya Belediye Meclisi’nden pazar yeri kararı Mudanya Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Mudanya Dolgu Alanı’nda bulunan Kapalı Pazar Yeri’nin yeniden kullanıma açılması oy birliği ile kabul edildi. Mudanya Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı 2’nci oturumu Tirilye Kültür Merkezi’nde Belediye Başkanı Deniz Dalgıç başkanlığında gerçekleştirildi. 4 gündem ve 3 gündem dışı maddenin karara bağlandığı toplantıda, 2019 yılında kapatılan Dolgu Alanı’nda bulunan Kapalı Pazar Yeri’nin yeniden kullanıma açılması oy birliği ile kabul edildi. Başkan Dalgıç, nihai hedeflerinin her yerden kolayca ulaşılabilecek ve haftanın yedi günü çalışan bir pazar yeri açmak olduğunu belirterek, “Önümüzdeki süreçte kentsel dönüşüm ile beraber Mudanya’nın merkezi bir noktasında yeni bir kapalı pazar yeri yapmayı planlıyoruz” dedi. “Mudanya’ya yakışır bir belediye binası yapacağız” Meclis toplantısında eski belediye binasının riskli ve çürük olduğunu belirten Dalgıç, ilk fırsatta binayı yıkarak, güzel ve Mudanya’ya yakışır bir bina yapmak istediklerini söyledi. Göreve geldiği ilk günden itibaren kullanmadığı iki adet makam aracını da satışa çıkarmak istediğini ifade eden Dalgıç, mali açıdan zor durumda olduklarını, ancak bu zorlukları iyi bir finansman modeli ile aşacaklarını söyledi. Toplantıda ayrıca İller Bankası’ndan kredi çekilmesi için Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’a yetki verildi.