SAĞLIK - 24 Aralık 2025 Çarşamba 10:05

Samsun’da 112’ye gelen her 10 çağrının 6’sı asılsız çıktı

A
A
A
Samsun’da 112’ye gelen her 10 çağrının 6’sı asılsız çıktı

Samsun’da 2025 yılı boyunca 112 Acil Çağrı Hattı’nı arayanların büyük bölümü gerçek bir acil durum bildirmedi. Yıl içinde hatta toplam 1 milyon 319 bin 327 çağrı ulaşırken, bu çağrıların 817 bin 618’i herhangi bir vakaya dönüşmedi.


Yetkililerden alınan bilgilere göre, 112 Acil Çağrı Hattı’na gelen çağrıların yüzde 38’i vakaya dönüşürken, yüzde 62’si ise asılsız ya da gereksiz aramalardan oluştu. 2025 yılında, bir önceki yıl 112 Acil Çağrı Hattı’nı asılsız ve gereksiz aramalarla meşgul ettiği tespit edilen 24 kişiye toplam 55 bin 440 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi. Bu yıl da asılsız ve gereksiz aramalarla hattı meşgul eden kişiler hakkında gerekli inceleme ve değerlendirmelerin ardından idari para cezası uygulanacağı ifade edildi.


Öte yandan, vakaya dönüşen çağrıların kurumlara göre dağılımı da paylaşıldı. Buna göre en fazla çağrı 370 bin 847 ile sağlık birimlerine yapılırken, emniyet birimleri 346 bin 117 çağrı ile ikinci sırada yer aldı. Dağılım şu şekilde gerçekleşti:


Sağlık: 370 bin 847, emniyet: 346 bin 117, itfaiye: 33 bin 238, jandarma: 29 bin 459, AFAD: 881, orman: 7 bin 56, sahil güvenlik, 3 bin 268.


Asılsız ve gereksiz çağrıların, ambulans, polis ve itfaiye ekiplerinin gerçek acil durumlara ulaşmasını geciktirebildiğine işaret eden yetkililer, vatandaşlara 112 hattını yalnızca hayati ve acil durumlarda aramaları çağrısında bulundu. Özellikle bilinçsiz aramaların hem kamu kaynaklarını meşgul ettiği hem de acil yardıma ihtiyacı olan kişilerin risk altında kalmasına neden olabildiği vurgulandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TŞOF tarafından basılmış ve mühürlenmiş plakalara cezai işlem uygulanmayacak Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılan ve mühürlenen plakalara kanunda belirtilen standartların dışında dahi olsa cezai işlem uygulanmayacak. İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, plaka değişim işlemleri sırasında yoğunluk ve kuyruk oluşması üzerine İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatları doğrultusunda, denetimler 1 Nisan 2026 tarihine kadar rehberlik ve bilgilendirme çalışması şeklinde gerçekleştirilecek. Ayrıca bu kapsamda 27 Şubat’tan itibaren kesilen cezaların, Bakan Çiftçi’nin talimatlarıyla iptal edilecek. Yetkilendirilmiş kuruluş olan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılmış ve mühürlenerek vatandaşlara verilmiş plakaların, kanunda belirtilen standartlar dışında dahi olsa cezai işleme konu edilmeyecek. Sadece vatandaşın, yetkili kuruluş tarafından basılmış ve mühürlenmiş plakayı aldıktan sonra plaka üzerinde ekleme veya değişiklik yapması durumunda 4 bin TL idari para cezası ve diğer müeyyidelerin uygulanacak. Yetkili kuruluş olan TŞOF dışında, yetkisiz şekilde plaka basan yerlerden alınan gayriresmi, sahte plakaları araçlarında kullananlar için ise 140 bin TL idari para cezası ve diğer müeyyidelerin uygulanmasına devam edilecek. Ayrıca edinilen bilgilere göre bunun da kanunun açık amacı olan başta uyuşturucu, göçmen kaçakçılığı ve terör gibi suçlarla mücadele kapsamında kamu düzeninin sağlanması ve vatandaşlarımızın güvenliğinin temini açısından önemli bir gereklilik olduğu ifade edildi.