ÇEVRE - 11 Şubat 2026 Çarşamba 14:42

Samsun’da dereler taşkın riskine karşı ıslah ediliyor

A
A
A
Samsun’da dereler taşkın riskine karşı ıslah ediliyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, kent genelinde taşkın riskini azaltmak, altyapıyı güçlendirmek ve çevre güvenliğini artırmak amacıyla kapsamlı dere ıslahı ve altyapı projelerini hayata geçiriyor. Atakum ve Canik ilçelerinde yürütülen çalışmalarla, şiddetli yağışlarda yaşanabilecek sel ve taşkın risklerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.


SASKİ Genel Müdürlüğü, özellikle taşkın riski taşıyan bölgelerde dere ıslahlarına öncelik veriyor. Yapılan çalışmalarla çok sayıda derede suyun akışı kontrol altına alınarak, şehir altyapısının daha güvenli ve dirençli hale getirilmesi amaçlanıyor. Muhtelif İlçelerde Dere Islahı Projesi kapsamında Atakum ilçesindeki Öteköy Deresi ıslah ediliyor. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı ile Alparslan Bulvarı arasındaki çalışmalar çerçevesinde 753 metre betonarme U kesit ve kapalı kesit imalatı yapılacak. Ayrıca muhtelif çaplarda bin 430 metre beton boru döşenerek kanalizasyon ve yağmur suyu hatları inşa edilecek. Çalışmaların 250 gün içinde tamamlanması planlanırken, projenin sözleşme bedelinin 30 milyon 555 bin 555 TL olduğu bildirildi.


Dere ıslahı ve altyapı yatırımları bununla da sınırlı kalmıyor. Çalışmalar kapsamında; Canik Derbent Deresi’nde 40 metre, Canik Teknepınar Deresi’nde 150 metre, Atakum Sazak Deresi’nde 200 metre, Atakum Elemini Deresi’nde 530 metre betonarme U kesit dere ıslahı gerçekleştirilecek. Ayrıca Atakum’da 50 metre kutu menfez yapılacak ve bin 30 metre 300 mm çapında buhar kürlü, muflu, entegre contalı beton boru ile kanalizasyon hattı inşa edilecek. Bu etabın 300 gün içinde tamamlanması hedeflenirken, sözleşme bedeli 43 milyon 61 bin 110 lira olarak açıklandı.



"Altyapı, şehrin geleceğini ayakta tutar"


Projelere ilişkin yaptığı değerlendirmede altyapı yatırımlarının önemine dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Samsun’umuzun altyapısını bugünün ihtiyaçlarına göre değil, yarının risklerini öngörerek güçlendiriyoruz. Dere ıslahı ve yağmur suyu yatırımlarımız, şehrimizi taşkınlara karşı daha dirençli hale getirirken, hemşehrilerimizin can ve mal güvenliğini de güvence altına alıyor. SASKİ ekiplerimiz sahada büyük bir özveriyle çalışıyor. Bizim için altyapı, görünmeyen ama şehrin geleceğini ayakta tutan en önemli yatırımdır" dedi.


Başkan Doğan, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte özellikle yoğun yağış dönemlerinde yaşanabilecek olumsuzlukların önemli ölçüde azalacağını belirterek, Samsun genelinde altyapı yatırımlarının planlı ve kararlı şekilde devam edeceğini vurguladı.



Samsun’da dereler taşkın riskine karşı ıslah ediliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray 2.14 promil alkolle yakalandı: Gazeteciye el sallayıp yüzüne tükürdü Aksaray’da yasal sınırın 4 katını aşkın alkollü şekilde polise yakalanan ve polis memurlarınca araçtan indirilen sürücü elindeki içki tenekesini bırakmadan polisin karşısında içmeyi sürdürdü. Ekiplere adeta ecel teri döktüren sürücü kendini görüntüleyen basın mensuplarına da önce el salladı sonra yüzüne tükürdü. Olay gece yarısı Aksaray’ın en işlek caddesi olan Taşpazar Mahallesi Ebulfez Elçibey Caddesi üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi ekipleri gece yarısı cadde üzerinde alkol uygulaması başlattı. Şehir merkezi istikametine gerçekleştirilen uygulamada durumunda şüphelenilen 41 ACU 003 plakalı otomobil durduruldu. Direksiyon başında elinde alkol şişesiyle birlikte polise yakalanan 56 yaşındaki Osman K. isimli sürücü polis memurlarınca araçtan indirildi. Ayakta durmakta bile güçlük çeken sürücü araçtan indirilse de aklı araç içindeki içki tenekesinde kaldı. Polis ekiplerinin alkol metreyle yaptığı ölçümde sürücü 2.14 promil alkollü çıktı. Güçlükle de olsa araca uzanarak içki tenekesini alan sürücü hiçbir şey olmamış gibi polis memurları ve basın mensuplarının karşısında içmeye devam etti. Gazetecilerin "Neden alkollü araç kullanıyorsunuz?" sorusuna "Vallahi canım çok sıkkın" diye cevap veren sürücü polis ekiplerine de ecel teri döktürdü. Polis memurunun içti tenekesini bırakmasını istemesi üzerine "Sen mi verdin parasını?" dedi. Gazetecilerin kameraya çekim yapması esnasında alkollü sürücü kameramana yaklaşarak önce el salladı sonra yüzüne tükürdü. Ardından polis memuru tarafından koluna girilerek polis aracına doğru götürüldü. Burada da içmeyi sürdüren sürücü içkisini bitirince elindeki telefonu polis memuruna vererek tenekeyi çöp konteynırına atmaya gitti. Sürücüye alkollü araç kullanmaktan 11 bin 626 lira ceza kesilirken ehliyetine de 6 ay süreyle el kondu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.