GENEL - 04 Aralık 2016 Pazar 16:54

Kan davası barışla sonuçlandı

A
A
A
Kan davası barışla sonuçlandı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 1 kişinin öldüğü ve 8 kişinin yaralandığı olay sonrası başlayan kan davası, eski AK Parti Milletvekili Zülfikar İzol’un devreye girmesi ile barışla sonuçlandı.
18 Ağustos 2015 yılında aralarında husumet bulunan İzol aşiretine mensup Doğan ve Aytulu aileleri arasında Esmerçayır Mahallesi’nde yaşanan kavgada Muzaffer Doğan yaşamını yitirmiş, 8 kişi de yaralanmıştı. Eski AK Parti Milletvekili Zülfikar İzol’un devreye girmesi ile bir düğün salonunda düzenlenen barış yemeğine aşiret mensubu yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda kan davalı taraflar tokalaşarak barıştı. Barış yemeğine eski Milletvekili Zülfikar İzol’un yanı sıra Siverek Kaymakamı Vural Karagül, Belediye Başkanı Resul Yılmaz, kanaat önderleri, STK temsilcileri ile aşiret mensupları katıldı.
Bir daha bu tür acı olayların yaşanmaması temennisinde bulunan Zülfikar İzol, "Bugün dünyamızın birçok yerinde var olan ve insanlığı etkileyen savaşa, ırkçılığa, şiddet ve hoşgörüsüzlüğe karşı Mevlana’nın hoşgörülü ve barışçı felsefesi benimsenirse evrensel barışın bizlere hiç de uzak olmadığı, olmayacağı aşikardır. Fikir ve öğretileriyle tüm dünyada barış ve hoşgörü sultanı olarak tanınan Hazreti Mevlana, günümüz insanlığının bu en büyük sorununa karşı ne yapılabilir ya da bizler onun bu barışçıl fikirlerini ön plana çıkararak dünya barışına nasıl bir katkı sağlayabilirizi düşünüp bu şekilde hareket ettik. Düşüncelerimizin de icrası için derhal vakit kaybetmeden harekete geçtik ve hamdolsun ki bugünleri görebildik. Ağrı Dağı’ndaki Nuh’un gemisi efsanesinde yer alan gökkuşağı ve zeytin dalının ortaya çıkmasıyla başlayan Mevlana’nın ’Gel kim olursan ol yine gel’ felsefesiyle devam eden ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ’ibadet gibi barışa destek verilmeli’ ilkesi ile tüm dünyaya örnek olan barış mesajları aslında Türkiye’nin sahip olduğu birer büyük hazinedir. Yüce Allah’ın buyurduğu, bizlere emrettiği üzere ’Eğer inananlardan iki grup birbirleriyle savaşırlarsa aralarını düzeltin’ ayetini zikredip açık bir şekilde yolumuzda emin adımlarla yürüdük. O halde medeniyetimizin kendi kendisini mahvetmemesi için şu içinde bulunduğumuz durumu kaldıracak bir barış omurgasına ihtiyacımız var. Bu güzel günlerin yaşanması, insanlığın kaderini birleştirdiğine göre buna uygun ahlaki değerlerin de bütün insanların paylaştığı ortak hümaniter değerler olması lazım gelir. Son olarak böylesine güzel, anlamlı, duygulu ve hoşgörülü günlerimizin daim olmasını canı gönülden diliyor, geçmişte yaşananların unutulup, böylesine güzel günlerin hiç bitmemesi dileklerimle hepinizi Allah’a emanet ediyorum" diye konuştu.
Siverek Kaymakamı Vural Karagül ile Belediye Başkanı Resul Yılmaz da yaptıkları konuşmalarda ilçede bir daha böylesi acı olayların yaşanmaması dileğinde bulundu. Yaklaşık üç saat süren barış yemeği, tarafların helalleşmesiyle son buldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.