YEREL HABERLER - 06 Aralık 2016 Salı 12:56

Şanlıurfa’da tarım çalıştayı

A
A
A
Şanlıurfa’da tarım çalıştayı

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Tarımsal Üretimde Basınçlı Sulama Sistemlerinin Önemi ve Kullanımının Yaygınlaştırılması Çalıştayına katıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde düzenlenen çalıştaya, Vali Tuna’nın yanı sıra Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Büyükhatipoğlu, GAP Bölge BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil ve ilgili kurumların temsilcileri de katıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Murat Çakmaklı’nın yaptığı sunumun ardından söz alan Uğur Büyükhatipoğlu, bu alanda yapılması planlanan çalışmaları anlattı. Büyükhatipoğlu, toplulaştırma yapılan arazilerin, sulama eğitiminin ardından sertifika verilmesi sonrasında sahiplerine teslim edileceğini belirtti.
Toprak ve suyun hepimiz için hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Vali Tuna ise, “Suyun tasarruflu kullanılarak verimin artırılması çok önemli. Su, her geçen gün daha da stratejik bir konuma geliyor. Günümüzde salma sulama yönteminden vazgeçilmesi gerekiyor. Bu yüzden bizde üreticilerimizin modern sulama yöntemlerini kullanmaları yönündeki çalışmaları destekliyoruz. Devlet olarak bize düşen bu işin yönetimini ve denetimini iyi yapmaktır. Görevler ve yetkiler ne şekilde paylaştırılmış olursa olsun, bu işin paydaşları çok. Kurallara uymayanlara yaptırılacak uygulamalar çok önemli. Elimizde çok kıymetli bir su hazinesi var. Birilerinin bunu istismar etmesine müsaade edemeyiz. Bu da farklı bir cinayettir. Buna göz yumamayız. Suyun har vurup harman savrulmasına sessiz kalamayız. Devlet olarak üzerimize düşeni yapacağız. Bu işi başkalarına devrederek işin içinden kurtulamayız. Denetim görevlerinin iyi yapılması gerekiyor. Bu işin bir tarafı eğitim. Eğitim vererek, kurallara uymayanlara ceza yazarak bu düzeni işletmeye çalışacağız. Herkesin arazisi kıymetleniyor. Devletin rehberliğinde çok daha fazla verim almak, daha kaliteli üretim yapmak mümkün. Bu çalıştayın düzenlenmesinde katkısı bulunanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Karaciğer kanserlerinde yeni teknolojiler hayat kurtarıyor İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, kabızlık şikayeti ile başvuran 57 yaşındaki Cengiz Deligül’ün karaciğerindeki tehlikeli kitle yenilikçi bir yöntemle tedavi etti. Kullanılan mikrodalga enerjisiyle sayesinde, Deligül’ün sağlığına kavuşması yeni bir umut kapısı araladı. 57 yaşındaki Cengiz Deligül, başlangıçta sıradan bir kabızlık şikayetiyle doktora başvurduğunu anlattı. Kendisini iyi hissetmeyerek hastaneye giden Deligül, yapılan detaylı tetkikler sonucunda kabızlık değil, aslında kalın bağırsak kanseri olduğunu öğrendi. Ameliyat olan Deligül’ün kontrollerinde kanserin karaciğere de yayılmış olduğu ortaya çıktı. Doktorların özenli ve ilgili yaklaşımları karşısında duyduğu memnuniyeti dile getiren Deligül, kendisine ’bebek gibi’ bakıldığını ifade etti. Zorlu durum uzman doktorlar sayesinde aşıldı Cengiz Deligül’ün durumu, karaciğerindeki kitlelerin hayati damarlar ve diyafram gibi önemli organlara yakın olması nedeniyle özellikle riskliydi. Bu tür durumlar genellikle ameliyat ile tedavi edilirken, Deligül için farklı bir yol izlendi. Operasyon, Doç. Dr. Nuri Emrah Göret ve Dr. Korhan Tuncer genel cerrahi ekibi tarafından başlatıldı. Ekip, karaciğeri uygun bir pozisyona getirerek Dr. Mehmet Hakan Piçak ve Dr. Öğr. Üyesi Eren İsmailoğlu’nun mikrodalga enerjisi ile tedavi uygulamasına imkan sağladı. Bu işlemde, özel bir iğne kitle içine ultrason eşliğinde yerleştirilerek yüksek ısılarla tümör dokusu yakılarak yok edildi. Girişimsel Radyoloji uzmanları Dr. Mehmet Hakan Piçak ve Dr. Öğr. Üyesi Eren İsmailoğlu “Bu yöntemin, bir çok hastada ameliyatsız, bir iğne deliğinden yapıldığını, çevre dokulara zarar vermeden hızlı ve etkili bir iyileşme sağladığını belirttiler. Yan etkilerinin oldukça düşük oranlarda olması ve aynı zamanda bir çok hastada genel anestezi gerektirmemesi sebebiyle hastanın işlem sonrası toparlanma sürecinin oldukça hızlı olduğunu vurguladılar.” Umut verici sonuçlar Başarılı operasyon, İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, karaciğer kanseri gibi karmaşık vakaları yönetmedeki uzmanlığını ve yenilikçi tedavi yöntemlerini kullanma kapasitesini gösterdi. Hastane yetkilileri, benzer sağlık problemleri olan hastalara da umut olacaklarını ve multidisipliner yaklaşımlarının önemini vurguladı. Cengiz Deligül’ün hikayesi, modern tıbbın neler yapabileceğinin canlı bir örneği olarak dikkat çekerken, karaciğer kanseriyle mücadelede yeni bir sayfa açılmış oldu. Bu tedavi yöntemi, karaciğer fonksiyonlarını korurken aynı zamanda hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. İleri teknoloji ve deneyimli doktorların elinde, karaciğer kanseri artık korkulacak bir son olmaktan çıkıyor.