ÇEVRE - 21 Eylül 2021 Salı 16:16

325 bin TL para ödüllü proje

A
A
A
325 bin TL para ödüllü proje

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kentin kalbi konumunda bulunan ve kısa bir süre önce yıkımı gerçekleştirilerek betondan arındırılan Kızılay Meydanı’na yapılacak proje için ödüllü "Şanlıurfa Kızılay Meydanı ve Kentsel Tasarım Fikir Yarışması" düzenliyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kentin kalbi konumunda bulunan ve kısa bir süre önce yıkımı gerçekleştirilerek betondan arındırılan Kızılay Meydanı’na yapılacak proje için ödüllü "Şanlıurfa Kızılay Meydanı ve Kentsel Tasarım Fikir Yarışması" düzenliyor.


Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi kente yeni meydanlar, yeni yeşil alanlar kazandırmak için tarihi silueti bozan betonarme yapıları kentin merkezinden arındırarak bir yandan tarihi dokuyu koruyor diğer yandan şehre modern bir görünüm kazandırıyor. Şanlıurfa’da şeffaf bir yönetim anlayışı ile kaynakları planlı, etkili ve verimli kullanarak, alt yapı, üst yapı, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda çalışmalarını sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Kızılay Meydan Projesinde uygulanacak projeyi yarışma ile belirleyecek. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün talimatlarıyla katılımcı belediyecilik anlayışı benimsenerek katılımcılardan Kızılay Meydan Projesi için fikir üretmeleri, projelendirmeleri ve bu projeleri Büyükşehir Belediyesine ulaştırmaları isteniyor. Yarışmada birinciye 100 bin, ikinciye 75 bin ve üçüncüye ise 50 bin lira para ödülü verilecek. Yarışmada 5 projeye ise 20’şer bin lira ödül dağıtılacak.


Toplam 325 bin liralık ödüllü yarışmaya katılacakların yarışmaya ait bilgilere https://etkinlik.sanliurfa.bel.tr Web adresi üzerinden ulaşabilecekleri açıklandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.