EKONOMİ - 26 Eylül 2024 Perşembe 16:07

Nar üreticileri Şanlıurfa’da buluştu

A
A
A
Nar üreticileri Şanlıurfa’da buluştu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan nar üreticilerinin üretim, pazarlama ve fiyat sorunları, yurtiçinden ve yurtdışından katılan sektör temsilcileriyle Şanlıurfa’da düzenlenen buluşmada ele alındı.


Şanlıurfa’da nar üreticileri ve sektör temsilcileri bir araya geldi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İl Tarım Müdürlüğü ile yurtiçi ve yurtdışından katılan firmaların işbirliği ile gerçekleştirilen buluşmaya, bölge çiftçisi yoğun ilgi gösterdi.


Buluşmada, Türkiye’nin nar ihracatındaki yeri ve stratejik önemi, alanında uzman kişiler tarafından aktarıldı. Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, ‘Narın tarihçesi, önemi ve dünyada narın artan trendi’ konusunu, Harran Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Binici de ’Türkiye’nin nar ihracatındaki yeri ve önemi ile çiftçilerin üretim, pazarlama ve fiyat gibi sorunları’ konusunu ele aldı. Buluşmaya katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, açılış konuşmasında, bölge çiftçisinin sorunlarının çözümü için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.


Nar buluşmasının önemine değinen Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, “Nar bölgemizin bir meyvesi, Amerika’ya bin 600’lü yıllarda İspanyol gemiciler tarafından götürülmüş. Bugün Amerika dünyada nar üretiminde en çok üreten ülkeler arasında yer alıyor. Bizim bölgemize baktığımızda ise 3 bin, 4 bin yıldır çiftçiler tarafından üretiliyor. Bu meyve neredeyse bir sağlık iksiri görevi görüyor. Tarihte her derde derman olmuş bir meyvedir. Asurluların bahçelerinde yetiştirilmiş, birçok medeniyet bu meyveye önem vermiş. C vitamini bakımından, besin bakımından oldukça önemli bir meyvedir. Tansiyona, kalp-damar tıkanıklığına ve birçok hastalığa iyi geliyor. Üreticimiz maalesef yıllar önce nar tesis ettiler ama para etmediği için nar ağaçlarını zamanla söktüklerini gördüm, buna şahit oldum. Bu nedenle bugün bu konuyu fakültede ele aldık. Burada bütün bölgedeki Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki tüm nar üreticilerini davet ettik. Sanayicileri de buraya davet ettik. Amacımız üreticilerle sanayicileri bir araya getirerek, bu ürünü değerlendirmektir. Yurtiçinden ve yurtdışından şirketler var. Bölgemizde yatırım yapmış, fabrika kurmuş uluslararası şirketler var. Bunlar aramızda, bunları ikna ederek yeni fabrikalar kurmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Çiftçi burada tüm sorunlarını uzmanlarıyla karşılıklı olarak tartışacak. Her türlü soruna çözüm bulmaya çalışacağız” dedi.



“100 milyon liralık yatırım”


Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Mehmet Aksoy da toplantıda Şanlıurfa’ya 100 milyon liralık bir yatırımın olduğunu belirterek, “Bugün Şanlıurfa’mız için hayırlı bir gün oldu. Özellikle nar sanayisi ve nar suyu ile ilgili bir fabrikanın 100 milyon liralık bir yatırım bedeli ile açılışının yapılacağını bu panelde öğrendik. Bizim amacımız katma değeri arttırmak Şanlıurfa’mızın, üreticimizin kazanacağı alanları daha da çeşitlendirmek, özellikle tarımsal üretim planlamasını bugün panelde anlattım. Üreticilerimize, devletimizin verdiği destekleri anlattım. Narın önemi bölgemizdeki geçmişi zaten ortadadır. Biz bölgemizin, devletimizin destekleriyle beraber sahada olacağız, üretimin içinde olacağız. Tarım sanayisinin de bir ayağının biz olduğumuzu çiftçimize, üreticimizi anlatmaya devam edeceğiz. İnşallah Şanlıurfa’mıza hayırlı olur. Ben bugün bu programın başarılı olduğunu gördüm. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz” diye konuştu.


Çiftçiler ise sorunlarını konunun uzmanlarına aktardıklarını belirterek buluşmanın verimli geçtiğini ifade ettiler.



Nar üreticileri Şanlıurfa’da buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Yeşilyurt’ta yılbaşı öncesi denetimler arttı Yeşilyurt Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, yeni yıl öncesinde vatandaşların sağlıklı ve güvenli koşullarda alışveriş yapabilmesi amacıyla ilçe genelindeki denetimlerini yoğunlaştırdı. Alışveriş hareketliliğinin arttığı bu dönemde marketler, kasaplar, fırınlar, pastaneler ve temel tüketim ürünlerinin satışının yapıldığı işletmelerde kapsamlı kontroller gerçekleştirildi. Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerinin yer aldığı denetimlerde, iş yerlerindeki hijyen şartları, raflardaki ürünlerin son kullanma tarihleri, etiket ve kasa fiyatlarının uygunluğu, fiyat listeleri ve etiket görünürlüğü, ürün gramajlarının mevzuata uygunluğu ve depolama, üretim ve satış alanlarının standartlara uyumu titizlikle incelendi. Ekipler, fahiş fiyat uygulamalarına karşı mücadele verirken, aynı zamanda vatandaşların sağlıksız ya da son kullanma tarihi geçmiş ürünlerle karşılaşmaması için aralıksız görev yapıyor. Bu sayede hem tüketici hakları korunuyor hem de işletmelerin fiyat etiketi yönetmeliğine uygun hareket etmesi sağlanıyor. Kurallara uymadığı tespit edilen işletmelere gerekli uyarılar yapılırken, mevzuat hükümlerine aykırı davranan iş yerleri hakkında ise idari işlem uygulandı. Yeşilyurt Belediyesi Zabıta Müdürlüğü yetkilileri, yıl boyunca devam eden denetimlerin yılbaşı öncesi yoğunlaştığı, vatandaşların mağduriyet yaşamaması, sağlıklı ürünlere ulaşması ve ticari hayatın belli bir düzen içerisinde yürütülmesi adına çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü belirtilerek, "Hemşerilerimizin güvenli alışveriş yapması önceliğimizdir. Yasal yükümlülükleri yerine getirmeyen işletmelere karşı gerekli adımlar atılırken, kurallara uygun çalışan esnaflarımız da desteklenmektedir. Toplum sağlığını önceleyen, tüketiciyi koruyan ve esnafı bilinçlendiren denetimlerimize aralıksız devam edeceğiz" diye konuştular. Yetkililer, zabıta ekiplerinin 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptığını vurgulayarak, vatandaşların karşılaştıkları olumsuz durumları da belediyeye bildirmelerini istedi. Böylece ilçe genelinde daha sağlıklı ve adil bir ticaret ortamı sağlanması hedefleniyor.
Isparta Ellerinde beyzbol sopası yüzlerinde kar maskesiyle gece yarısı vatandaşa kabusu yaşattılar Isparta’da gece saatlerinde kar maskeli şahıslar tarafından beyzbol sopalarıyla darbedilen bir vatandaş ağır yaralandı. Olay öncesi şüpheliler tarafından yapılan hazırlıklar ile saldırı anı çevredeki güvenlik kameralarına anbean yansırken, gözaltına alınan 4 şüpheliden 1’i ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 1 şüphelinin yakalanması için ise arama çalışmaları sürerken, emniyetteki işlemleri tamamlanan 3 şüpheli adliyeye sevk edildi. Isparta’da 5 Aralık Cuma günü saat 04.10 sıralarında bir tekel iş yeri önünde meydana gelen olayda, Sinan B. isimli kişi, yüzleri kar maskeli ve ellerinde beyzbol sopası bulunan 3 erkek şahıs tarafından darbedildi. Ağır yaralanan Sinan B., olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. Saldırı anını böyle anlattı Hastanede tedavisi süren Sinan B. ile yapılan görüşmede, kafa arka kısmında açılma olduğu, sırtında ise çok sayıda darp ve sopa izi bulunduğu, bilincinin açık olduğu ve hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Sinan B. emniyet ifadesinde, arkadaşı Sinan U. ile bir eğlence mekanından çıktıktan sonra köpeğini tuvalete çıkarmak amacıyla arkadaşının işlettiği iş yerine geldiklerini, bu sırada arkalarından gelen bir araçtan inen 3 kişinin saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi. Saldırı öncesi hazırlık kamerada Cinayet Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda saldırıya karıştıkları tespit edilen şüphelilerin Kosat E.Ö., Hüseyin T., Hasan E., Beyza A. ve Muhittin A. olduğu belirlendi. Şüphelilerin olaydan önce bir kafeden çıktıktan sonra araçlarının bagajına sopa koydukları, kıyafetlerini değiştirdikleri ve araç plakalarını söktükleri kamera kayıtlarından anbean tespit edildi. Takip edip iş yeri önünde saldırdılar Şüphelilerin darp edilen Sinan B.’ye ait aracı yaklaşık 25 dakika boyunca takip ettikleri, işletme önünde park halindeki araçtan çıkardıkları Sinan B.’yi kar maskesi takarak tahta sopalarla darbettikten sonra olay yerinden kaçtıkları belirlendi. Yapılan operasyonla Kosat E.Ö., Hüseyin T. ve Hasan E. geçtiğimiz gün yakalanarak gözaltına alındı. Muhittin A. ifadesinin ardından serbest bırakılırken, Beyza A. il dışında olduğu ve yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramalarda 3 adet bıçak ile 50 adet dolu 9x19 çapında fişek ele geçirildi. Gözaltındaki 3 şüphelinin bugün sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi.