ÇEVRE - 30 Aralık 2023 Cumartesi 10:57

Şanlıurfa’da öğrencilerden ödüllü çevre dostu projesi

A
A
A
Şanlıurfa’da öğrencilerden ödüllü çevre dostu projesi

Şanlıurfa’da 2 üniversite öğrencisi örnek bir projeye imza atarak atık alglerden yüzde 100 doğada çözülebilen biyoplastik hammadde üretti. Öğrenciler yaptıkları projeleriyle ödül aldı.


Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü yüksek lisans öğrencisi Ümmühan Şaş ile lisans öğrencisi Bengü Kelender’den oluşan “AlgPack” takımı, Türkiye’nin 86 farklı üniversitesinden 2 bin 37 öğrencinin katıldığı İnovaTim İnovasyon yarışmasında, üçüncü olarak dereceye girdi. Harran Üniversitesi öğrencileri, 686 takım içerisinden ilk 10 takım arasına girerek, tüm etapları başarıyla geçti. Yarışmada elde ettikleri başarı ile 60 bin liralık ödülün sahibi olan öğrenciler, projelerini yatırımcılara sunabilme imkanına da sahip oldu. Danışmanlığını Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kurt’un yaptığı projede, atık alglerden yüzde 100 doğada çözülebilen biyoplastik hammadde elde edilmesi ve farklı polimerlerle karışım yaparak plastik kullanılan birçok alanda değerlendirilmesi hedefleniyor.



Genç girişimci öğrenciler, ‘Atık alglerden yüzde 100 doğada çözülebilen biyoplastik hammadde elde edilmesi ve farklı polimerlerle karışım yaparak plastik kullanılan birçok alanda değerlendirilmesi’ projesi, Türkiye İhracatçılar Meclisinin düzenlediği yarışmada dereceye girdi. Burada derece yapan öğrenciler, dünyanın birçok ülkesinden üniversitelerin katılacağı Ürdün’de düzenlenecek olan yarışmaya katılmaya hak kazandı.



“Doğada bin 200 yılda çözülebilen hammaddeyi 80 ile 100 yıla düşürüyoruz”


Harran Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde Yüksek Lisans Öğrencisi Ümmühan Şaş, “Dünya genelinde plastik kirliliği ciddi bir sorun her yıl 400 bin ton atık plastik oluşuyor. Bunun sadece yüzde 9’luk kısmı dönüştürebilirken yüzde 79’lük kısmı geriye dönüştürülmeden çöplerde imha ediliyor. Bunlar ya yakılarak yada toprağa karıştırılarak bir şekilde imha ediliyor. Bu rakamları Türkiye’ye entegre ettiğimizde Türkiye Akdeniz’e, Mısır ve İtalya’dan sonra plastik atık bırakan üçüncü ülke konumundadır. Peki biz niye üçüncü ülkeyiz diye baktığımızda bilinçsiz toplum, geri dönüşüm tesislerinin yetersizliği yada kullanılan kimyasalların zararları gibi nedenler bizi üçüncü ülke konumuna itmektedir. Biz ‘AlgPack’ ekibi olarak doğada yüzde 100 çözülebilen biyoplastik hammaddesi üretiyoruz. Bunları da yaparken atık olarak atılan algleri kullanıyoruz. Belediyeler tarafından yaz ve ilkbahar aylarında bu algler, yosunlar toplanıyor ve atılıyor. Biz de diyoruz ki atmayın bize verin bunlardan geri dönüştürülebilir biyoplastik hammaddeler üretelim ve bu şekilde aslında polimerlere katılarak polimerlerin doğada çözülme yüzdesini arttırmayı hedefliyoruz. Normal bir polimer doğaya atıldığı zaman çözülme süresi bin 200 yıl iken biz bunu yüz yıla seksen yıla düşürmeye hedefliyoruz. Polimerin çözülme hızını hedefliyoruz evet polimerler doğada, denizde toprakta çözülmüyor. Bizim hammaddemizi polimer üreten şirketler alarak kendi hammaddelerine kattığı müddetçe polimerin doğa çözülme hızını arttıracaklar. Bin 200 yılda çözülmeyecekte bizim verdiğimiz oranlara göre yüz yılda, 200 yılda daha hızlı çözülme elde edecekler ve bu şekilde doğada bin 200 yılda kaybolan plastik 50 yılda, 100 yılda çözülebilecek. Biz projemizi genç girişimciler fikir maratonunda duyurduk ve Türkiye ikinciliği elde ettik. Şuanda Ürdün’de düzenlenecek olan global yarışmasındayız. Onun sonucunu bekliyoruz. İhracatçılar Birliğinin (TİM) Türkiye İnovaTim İnovasyon Week’e katıldık orada üçüncü olduk bu şekilde destekler geliyor. Bizim de amacımız bu destekleri alarak daha ileriye gitmek” dedi.



Harran Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü lisans son sınıf öğrencisi Bengü Kelender ise, “Bunu yaparken özelikle polimerlerin doğada çözülme yüzdesine bakarak yola çıkıyoruz yani bir polimer doğada uzun yıllar kalabiliyor. Toprağa büyük zararları mevcut, bunu mikroorganizmalar yediklerinde de vücutlarında büyük kalıntılara sebep olabiliyor. Bunların yüzünden ölen kuşlar deniz kaplumbağaları, deniz memelileri bir ton canlı var sadece plastik atığından ölen bunları daha biyobozulur forma getirdik. Bunu da hammaddeyi atık yosunlardan, atık pamuklardan gliserolden elden ediyoruz. Atık yosun dediğimiz, özellikle İzmir’de körfez kıyı belediyelerinden temin ediyoruz. Bunlar müsilajla beraber gün yüzüne çıkıyor ve çok kötü kokuyorlar, belediyelerde bunları toplayarak ve çöp olarak tekrar atıyorlar. Biz bu çöpleri belediyelerden temin ediyoruz, Urfa’ya getiriyoruz. Bazı işlemlerden geçiriyoruz, ardından sadece elimizde yosun kalıyor. Bu yosunu bir arada tutabilmek ve plastik yapabilmek için bir kıvam artırıcıya ihtiyaç var. Şanlıurfa’da okuyoruz, Harran ovası bunun için mükemmel bir yer. Pamukları ve mısırları kullanıyoruz. Bunların içindeki selüloz oranı çok fazla selülozda en iyi kıvam artırıcılardan biri nişasta ile beraber. Biz selülozu tercih ettik, elimizde o ürün vardı bununla beraber tekrar kattıktan sonra içerisine nano selüloz boyutuna getirdik. Çünkü yapısını çok küçültürseniz bir şeyin boyutunu tanecik boyutunu yüzey alanı çok genişler ve bir arada durma mukavemeti daha da artar. Nano selülozların özellikle selüloz yapılı maddelerin su geçirgenliği de daha azdır bu yüzden bunu tercih ettik. Hem atık yosunlarımız hem nano hem selülozumuzu bir araya getirerek bir de gliserolumuzu şeker formunu eklediğimizde bize bir plastik oldu ve bu plastiği özellikle granür halde dökerek var olan polimerlere entegre ettiğimizde de biyobozunurluk yüzdesini arttırıyoruz. Bir markete gittiğimizi varsayalım markete gittiğinizde aldığınız 25 kuruşluk o plastikler doğada bin 200 yılda çözünüyorlar. Yani sizden sonraki en iyi ihtimalle 12 nesil sizin çöpünüzü görüyor. Biz istiyoruz ki sizden sonraki nesillere böyle şeyler bırakmayın da daha güzel şeyler bırakın bilgi gibi, birikim gibi, bilim gibi çöpten ziyade. O yüzden siz yaşarken çöpünüzün özellikle doğada kaybolması asıl hedefimizdir. Biz, Genç Girişimciler Fikir Maratonuna katıldık Gaziantep’te birinci olduk, ardından Ankara’da yapılan Demo Day gününde ikinci olduk. İlk iki takım Global’e çıkıyor. Ürdün’de global bir yarışma var, oraya evraklarımızı gönderdik sonucunu bekliyoruz. Umarım orada da dereceye gireriz” ifadelerini kullandı.



Şanlıurfa’da öğrencilerden ödüllü çevre dostu projesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Gaziosmanpaşa’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Emre Aydın konseri ile kutlandı Gaziosmanpaşa’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Emre Aydın konseri ile kutlandı. Vatandaşların konsere ilgisi yoğun olurken Emre Aydın, en sevilen şarkılarını Gaziosmanpaşa’lı gençler için söyledi. Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında “Gençlik Konseri” etkinliği düzenlendi. Gaziosmanpaşa Belediyesi Bahçesi’nde düzenlenen konserde sahne alan sanatçı Emre Aydın, en sevilen şarkılarını Gaziosmanpaşa’lı gençler için söyledi. Etkinliğe Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe ve çok sayıda vatandaş katıldı. Başkan Bahçetepe, konser öncesi gençler ile fotoğraf çekildi. Konser sırasında sahneye çıkan Başkan Bahçetepe, sanatçı Emre Aydın’a çiçek takdim etti. “Gençler, sizler bu ülkenin en değerli varlıklarısınız” Konser öncesi konuşma yapan Başkan Bahçetepe, “Bugün burada Türk milletinin bağımsızlık meşalesinin ilk yakıldığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a adım attığı bu mutlu günde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlamak için buradayız. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun her yeri işgal edildiğinde, milletimiz çaresiz kaldığında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Bandırma Vapuruyla 19 Mayıs’ta Samsun’a ulaştığında, işte o tarihte Samsun’dan doğan güneş tüm Anadolu’yu aydınlatmaya başladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk o gün milletimizin esaret altında yaşamayacağını tüm dünyaya ilan etti. O gün vatan sevgisi ile dolu kahramanlarımızın önderliğinde özgürlük ve bağımsızlık için verilen destansı mücadelenin ilk adımı Samsun’da atıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan bu kutlu yürüyüş, bizlere sadece bağımsız bir vatan değil, aynı zamanda aydınlık yarınlara ulaşmanın yolunu da açmıştır. Bu mücadele Türk milletinin onur ve haysiyetini koruma kararlılığıyla kadın, erkek, genç ve yaşlı demeden herkesin fedakarlığıyla kazanılmış bir mücadeledir. Bu zafer milletimizin bağımsızlık ve özgürlük aşkının, direniş ve diriliş ruhunun en büyük kanıtıdır. Bugün burada Atatürk’ün gençlere armağan etmiş olduğu bugün aynı zamanda gençlerimizin azim ve kararlığını, yaratıcılıklarını ve ülkemizi olan inançlarını yürekten selamlıyorum. Gençler, sizler bu ülkenin en değerli varlıklarısınız. Türkiye’nin özlediği aydınlık yarınlara sizlerin sayesinde ulaşacağız. Atatürk, ‘Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, O’nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz’ demiştir. Bu özel günde sevilen sanatçımız Emre Aydın konseri ile bu çoşkuyu doruklara taşıyacağız” dedi.
Bursa Atış Yapı 48. Yeşil Bursa Rallisi’nde kazananlar belli oldu Türkiye’nin en eski otomobil sporları kulübü olan Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) bu yıl 48.si düzenlenen Yeşil Bursa Rallisi büyük bir heyecana sahne oldu. Atış Yapı ana sponsorluğunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Aloft Hotel Bursa, Özhan Marketler Zinciri, İnallar, Mavi Yeşil, Yılkar ve Digiwuu katkılarıyla düzenlenen Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonasının 4. yarışı olan Yeşil Bursa Rallisi, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan ve co-pilot Oytun Albayrak ekibinin liderliğiyle tamamlandı. Türkkan-Albayrak ekibi, aynı zamanda sınıf 3 birinciliğinin de sahibi olurken, genel klasman ikinciliği ve sınıf 2 birinciliğini GP Garage My Team’den Ümit Can Özdemir-Kutay Ertuğrul ekibi kazandı. Zorlu rallide üçüncülüğü Parkur Racing takımından Kerem Kazaz-Corentin Slyverstre ekibi kazanırken, 18 yaşındaki Kazaz aynı zamanda yarışın Gençler birinciliğinin de sahibi oldu. Rallinin Markalar birincisi Castrol Ford Team Türkiye olurken, Takımlar birinciliğini de GP Garage My Team elde etti. Yarışın Sınıf 4 ve İki Çeker birinciliğini Fatih Selim Göçer-Mehmet Köleoğlu elde ederken, Sınıf N birincisi GP Garage My Team’den Okan Öztürk-Hakan Uçucu, Sınıf 5 birincisi Atış Motorsport’tan Metehan Üstükarcı-Hüseyin Çetin, Master Pilotlar birincisi GP Garage My Team’den Uğur Soylu, Kadın Pilotlar birincisi Burcu Çetinkaya, kadın co-pilotlar birincisi İtalyan Fabrizia Pons oldular. Yarışın 35 yaş üzeri klasik ralli otomobillerine açık Historic klasmanı birinciliğini ise Fiat 131 ile yarışan Semih Geylan-Ünsal Deniz kazandı. Bu yıl Celal Gülerhan anısına düzenlenen TOSFED Ralli Kupası klasmanında ise Taner Oruç-Onur Sırımoğlu birinciliğe uzanırken, ekip aynı zamanda Kategori 2’de ilk sırada yer aldı. GMG Racing’den Alp Atak-Alperen Tetik ikinci ve Kategori 3 birincisi, aynı takımdan Osman Ceylan-Batuhan Doğan da üçüncü oldular. Kategori 4’te GP Garage My Team’den Tolga Öztürk-Hasan Güler ve Kategori 1’de de Faruk Sayın-Cansu Açar birinciliklerin sahibi olurken, Açar aynı zamanda kadın co-pilotlar birinciliğini kazandı. TOSFED Ralli Kupası Kadın Pilotlar birinciliği de Furkan Acar ile yarışan Elif Gizem Filiz’in oldu. Yarışlara yoğun ilgi Pilotlar, zorlu geçen parkurda zaman zaman zor anlar yaşarken, 2 gün süresince büyük bir heyecan yaşandı. Oyman Atabay sezonunun 4. yarışı olan Yeşil Bursa Rallisi bu yıl da nefesleri kesti. Güzel havayı fırsat bilen Bursalıların ve çevre illerden gelen vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği rallide ekipler, 2 gün süresince kozlarını paylaştı. Bursa’da heyecan fırtınası Büyük bir heyecana sahne olan 48. Yeşil Bursa Rallisi’nde, 72 otomobil, 144 sporcu ve 300 kişilik görevli ordusu görev aldı. Oyman Atabay sezonunun 4. rallisi olan organizasyon, 17 Mayıs Cuma Günü saat 20.00’de Downtown Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde düzenlenen start seremonisi ile başladı. Yeşil Bursa Rallisi’nde ekipler, iki gün boyunca Orhaneli-Keles bölgesindeki etaplarda kıyasıya mücadele etti. 470 kilometre uzunluğundaki asfalt zeminli parkurda, 8 özel etabın geçilmesi ile iki gün süren rallinin ilk günü 18 Mayıs Cumartesi saat 09.30’da Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu (Yüzüncü Yıl Atatürk Stadyumu) doğu otoparkından başladı. Rallinin ilk gününde 13,35 kilometre uzunluğundaki Remed Assistance (Harmanalan-Delice) etabı ile 25,05 kilometre uzunluğundaki Petrol Ofisi Maxima (Kozbudaklar - Göynükbelen - Karandere) etapları geçildi. 19 Mayıs Pazar Günü ise 10,10 kilometre uzunluğundaki Bursa Büyükşehir Belediye (Hüseyinalan) ve 10,30 kilometre uzunluğundaki Downtown (Soğukpınar) etaplarının tamamlanması ile sezonun son asfalt rallisi sona erdi. Zorlu mücadelenin ardından, Aloft Bursa Hotel ev sahipliğinde ödül töreni düzenlendi. Karbon ayak izi hesaplanarak hatıra ormanı oluşturulacak Öte yandan BOSSEK, Yeşil Bursa Rallisi çerçevesinde dünyadaki çevre kirliliğine ve yarışta yer alacak fosil yakıtlı araçların oluşturduğu karbon ayak izine dikkati çekmek amacıyla önemli bir çalışmaya da imza attı. BOSSEK, organizasyon çerçevesinde karbon ayak izini uluslararası standartları barındıran ISO 14064’e göre hazırlanacak rapora göre karbon yükünü tespit ederken, bu çerçevede Bursa Orman Bölge Müdürlüğünün göstereceği alanda hatıra ormanı oluşturacak.