GÜNDEM - 08 Mart 2025 Cumartesi 12:43

Siverek’te güvercin tutkunları mezatlarda buluşuyor

A
A
A
Siverek’te güvercin tutkunları mezatlarda buluşuyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde her hafta sonu düzenlenen güvercin mezatı, kuş meraklılarının uğrak noktalarından biri haline geldi. Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleştirilen mezatta, 20’den fazla farklı güvercin cinsi ihale usulüyle satışa sunuluyor. Bölge genelinden güvercin tutkunları, hem kendi kuşlarını satmak hem de yeni ve değerli güvercinler edinmek için mezatta yoğun ilgi gösteriyor.


Siverek’te geleneksel hale gelen mezat, sadece bir alışveriş noktası olmanın ötesinde, güvercin severlerin bir araya geldiği sosyal bir etkinlik olarak dikkat çekiyor. Mezatta dönek, taklacı, Mardin, Hünkari, posta ve paçalı gibi birçok özel güvercin cinsi görücüye çıkıyor. Alıcılar, güvercinlerin fiziksel özelliklerini, soy ağacını ve uçuş kabiliyetlerini değerlendirerek en iyi kuşları almak için kıyasıya yarışıyor.


Fiyatları binlerce liraya kadar çıkabiliyor


Mezatta satılan güvercinlerin fiyatları, kuşun cinsine, yaşına, eğitimine ve soyuna göre değişiklik gösteriyor. Ortalama fiyatlar yüzlerce lira seviyesinde olsa da, nadir bulunan veya özel olarak yetiştirilmiş bazı güvercinler binlerce liraya alıcı bulabiliyor. Özellikle gösterişli ve iyi bir soy hattına sahip olan güvercinler büyük ilgi görüyor.


Güvercin kültürü canlı tutuluyor


Güvercin yetiştiriciliği, Siverek’te geçmişten günümüze süregelen bir tutku olarak biliniyor. Mezat sayesinde bu kültür canlı tutulurken, yetiştiriciler arasında bilgi ve deneyim paylaşımı da sağlanıyor. Güvercin meraklıları, mezatta sadece kuş alışverişi yapmıyor, aynı zamanda güvercin bakımı, beslenmesi ve eğitimi hakkında da fikir alışverişinde bulunuyor.


Bölge halkı ve çevre illerden gelen güvercin severler için büyük bir buluşma noktası haline gelen Siverek güvercin mezatı, her hafta sonu renkli görüntülere sahne oluyor.


Güvercin tutkusu ve ihale geleneği


Güvercin ihaleleriyle ilgilenen Regaip Karataşlı, yaptığı açıklamada, "15 yaşımdan beri güvercin besliyorum. 2012 yılından bu yana güvercin ihaleleriyle ilgileniyor, güvercinlerini satmak isteyen arkadaşların satışlarını ihale usulüyle gerçekleştiriyorum. Bu sektörde uzun yıllardır faaliyet gösteriyorum ve halen de devam ediyorum. Her hafta sonu, Cumartesi ve Pazar günleri düzenlediğimiz güvercin ihalelerinde, özellikle Urfa bölgesinin tüm güvercinlerini satışa sunuyoruz. Güvercin, bir insanın sahip olabileceği en büyük zevklerden biridir. Bu yüzden gençlerimize de güvercin beslemeyi tavsiye ediyorum. Çocukluğumdan beri süregelen bu tutkum, ömrümün sonuna kadar devam edecek" dedi.


Hafta sonu kuş ihalesine katılan Mehmet Müjdeci ise "Burada, Cumartesi ve Pazar günleri güvercin ihalesi düzenleniyor. Biz de kuş sevgisiyle buraya gelip beğendiğimiz kuşları alıyoruz. Zaman zaman kendi kuşlarımızı da ihaleye çıkararak satış yapıyoruz" diye konuştu.


Suruç’tan güvercin mezatına katılım


Suruç ilçesinden kuş ihalesi için Siverek’e gelen Emrah Dikmer, "Suruç’tan her hafta sonu, Cumartesi ve Pazar günleri Siverek’teki güvercin ihalesine geliyorum. Beğendiğim kuşları alıp Suruç’a götürüyorum. Siverek’in güvercinleri gerçekten çok güzel ve fiyatları da oldukça uygun. Burada güvercin fiyatları 1.000 TL’den başlayıp 20.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Özellikle Siverek’e özgü güvercinleri alıp besliyorum. Bazen de Suruç’a özgü posta güvercinlerini buradan temin ederek Suruç’ta beslemeye devam ediyorum" ifadelerini kullandı.



Siverek’te güvercin tutkunları mezatlarda buluşuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Interpol-Europol’ün ‘en çok arananlar’ listesinde bulunan şüpheli yakalandı İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Antalya Emniyet Müdürlüğü ve MİT ile ortaklaşa düzenlediği operasyonda, ‘Difüzyon Mesajı ile Cinayet’ suçundan Interpol-Europol en çok arananlar listesinde bulunan şüpheli Antalya’nın Alanya ilçesinde yakalandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesiyle Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Antalya Emniyet Müdürlüğü, İnterpol-Europol tarafından ‘en çok aranan’lar listesinde bulunan Tunahan Çetkin (29) isimli şahsı yakalamak için çalışma başlattı. Çalışmada, Europol tarafından hakkında "Difüzyon Mesajı ile Cinayet" suçundan aranma kaydı bulunan Çetkin’in bulunduğu adres tespit edildi. Şüphelinin Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunduğu adrese operasyon düzenlendi. Yapılan operasyonda şüpheli Tunahan Çetkin yakalanarak gözaltına alındı. Şüpheliye yönelik yapılan sorgulamada, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "uyuşturucu madde ticareti yapma veya sağlama" suçlarından kaydı olduğu tespit edildi. Ayrıca şahsa yönelik yapılan araştırmalarda, bir mesajlaşma uygulaması üzerinden eylem hazırlıkları yaptığı ortaya çıktı. Şüphelinin, Interpol-Europol tarafından yayınlanan en çok arananlar listesinin başında yer aldığı tespit edildi.
İstanbul Interpol-Europol’ün ‘en çok arananlar’ listesinde bulunan şüpheli yakalandı İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Antalya Emniyet Müdürlüğü ve MİT ile ortaklaşa düzenlediği operasyonda, ‘Difüzyon Mesajı ile Cinayet’ suçundan Interpol-Europol en çok arananlar listesinde bulunan şüpheli Antalya’nın Alanya ilçesinde yakalandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesiyle Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Antalya Emniyet Müdürlüğü, İnterpol-Europol tarafından ‘en çok arananlar’ listesinde bulunan Tunahan Çetkin (29) isimli şahsı yakalamak için çalışma başlattı. Çalışmada, Europol tarafından hakkında "Difüzyon Mesajı ile Cinayet" suçundan aranma kaydı bulunan Çetkin’in bulunduğu adres tespit edildi. Şüphelinin Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunduğu adrese operasyon düzenlendi. Yapılan operasyonda şüpheli Tunahan Çetkin yakalanarak gözaltına alındı. Şüpheliye yönelik yapılan sorgulamada, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "uyuşturucu madde ticareti yapma veya sağlama" suçlarından kaydı olduğu tespit edildi. Ayrıca şahsa yönelik yapılan araştırmalarda, bir mesajlaşma uygulaması üzerinden eylem hazırlıkları yaptığı ortaya çıktı. Şüphelinin, Interpol-Europol tarafından yayınlanan en çok arananlar listesinin başında yer aldığı tespit edildi.
Bursa Çiftçileri hedef alan suç örgütü çökertildi: 11 şüpheli tutuklandı Bursa’da çiftçileri kumar masasında borç batağına sürükledikleri, yüksek faizle para verip zorla senet imzalattıkları iddia edilen suç örgütüne yönelik operasyon kapsamında adliyeye sevk edilen 14 şüpheliden 11’i tutuklandı. 3 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yenişehir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen soruşturmada, örgüt üyelerinin kıraathane görünümlü mekanlarda özellikle çiftçileri hedef aldığı belirlendi. Şüphelilerin, kadınları kullanarak vatandaşları kumar masalarına çektiği, yüksek miktarda para kaybettirdikleri ve ardından faizle borç vererek mağdurları senet imzalamaya zorladıkları tespit edildi. Polis ekiplerinin çalışmasında, borçlarını ödeyemeyen mağdurların kapalı ofislerde alıkonulduğu, darbedildiği ve ölümle tehdit edildiği öne sürüldü. Bazı mağdurların evlerini, arsalarını ve çeşitli mal varlıklarını kaybettiği öğrenildi. Özel harekat destekli eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 1 ruhsatsız tabanca, 8 fişek, 2 pompalı tüfek, mağdurlara zorla imzalatıldığı değerlendirilen çok sayıda senet ile ajandalar ele geçirildi. Soruşturma kapsamında gözaltı sayısının 14’e yükseldiği, şüphelilerden birinin ise askerlik yaptığı Amasya’da yakalanarak Bursa’ya getirildiği öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 14 şüpheliden 11’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 3 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.