YEREL HABERLER - 24 Mart 2017 Cuma 10:39

Siirt’te bir asırdır vazgeçilmeyen lezzet: Büryan kebabı

A
A
A
Siirt’te bir asırdır vazgeçilmeyen lezzet: Büryan kebabı

Siirt’te gece saatlerinde büyük bir emekle hazırlanarak, özel yapılan kuyularda pişirilen ve gün ağarmadan satışa sunulan büryan kebabı, yaklaşık bir asırdır kentin vazgeçilmeyen lezzetleri arasında yer alıyor.

Siirt’te gece saatlerinde büyük bir emekle hazırlanarak, özel yapılan kuyularda pişirilen ve gün ağarmadan satışa sunulan büryan kebabı, yaklaşık bir asırdır kentin vazgeçilmeyen lezzetleri arasında yer alıyor.


Etin özel kuyularda pişirilmesiyle yapılan ve yaklaşık bir asırlık tarihiyle, önemli bir kültür haline gelen Siirt büryan kebabının lezzetine doyum olmuyor. Özel yapılan kuyularda 800 derecelik ateşte, yaklaşık 1,5-2 saatte pişirilen ve gün ağarmadan satışa sunulan büryan kebabı, kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.


Büryan ustası Murat Kayaalp, 3 metre derinliğinde ve bir metre genişliğindeki kuyularda kuzu etinin pişirilmesiyle hazırlanan büryanın, normal zamanlarda saat 02.30’da yakılan odun ateşinde 2 saat pişirilmesiyle hazırlandığını söyledi. Büryanın üç aşamadan geçtiğini aktaran Kayaalp, meşe ağacından ateşi hazırlanan büryanın 30 dakika sonra yanan ateşin köz haline gelmesinin ardından hazırlanan içi su ve kemik dolu bakır kazanın kuyunun içine indirilerek ilk aşamasının yapıldığını söyledi. İkinci aşamasında kemiklerinden sıyrılmış kuzu etlerinin monte edilmiş çengellere asılarak, havada kalacak şekilde kuyunun içine sarkıtıldığını aktaran Kayaalp, kuyunun üzeri kapakla kapatıldıktan sonra hava geçirmeyecek şekilde kapağının çamur haline getirilen kül ile örtüldüğünü ve kebabın kendi buharıyla pişmeye bırakıldığını dile getirdi. Kayaalp, son aşamada ise, ekmeğin üzerinde dilimlenen büryanın tuzlanıp, fırında ısıtıldıktan sonra müşteriye servis edilmeye hazır hale getirildiğini anlattı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Adıyaman’da, şehit polisler için tören düzenlendi Adıyaman’da bir polis memuru tarafından açılan ateş sonucu şehit olan Karakol Amiri Başkomiser Kamuran Üçgül ve Asayiş Şube Ekipler Amiri Gökhan Özer için Adıyaman’da tören düzenlendi. Adıyaman Altınşehir Şehit Ahmet yıldırım polis Merkezinde polis memuru S.U.Ş. tarafından açılan ateş ile şehit olan Karakol Amiri Başkomiser Kamuran Üçgül ve Asayiş Şube Ekipler Amiri Gökhan Özer için Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü bahçesinde tören düzenlendi. Gerçekleştirilen tören sonrası evli olan Sivas doğumlu Asayiş Şube Ekipler Amiri Gökhan Özer’in cenazesi İstanbul’a, evli ve 2 çocuk babası olan Kahramanmaraş doğumlu Karakol Amiri Başkomiser Kamuran Üçgül’ün cenazesi ise Osmaniye’nin Kadirli ilçesine gönderildi. Cenaze törenine İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız, Vali Osman Varol, Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, İl protokolü, kurum müdürleri, STK temsilcileri, askeri erkanlar, polisler ve çok sayıda kişi katılırken, şehitlerin yakınları ve meslektaşları gözyaşlarına boğuldu. Olay bir önceki gün akşam Altınşehir Şehit Ahmet Yıldırım Polis Merkezinde meydana gelmiş, polis memuru S.U.Ş., beylik tabancasıyla Karakol Amiri Başkomiser Kamuran Üçgül ve Asayiş Şube Ekipler Amiri Gökhan Özer’e ateş açarak şehit etmişti. S.U.Ü., ise burada bulunan diğer polis ekiplerinin bacağına ateş etmesi sonucu yaralanmış ve etkisiz hale getirilerek hastaneye kaldırılmıştı.